Wachttijden in de GGZ

In de gespecialiseerde ggz wachten volwassenen met autisme gemiddeld nog steeds het langst op een eerste gesprek en de start van hun behandeling.

Belang

 
De aanmeldwachttijden voor volwassenen in de specialistische ggz zijn in 2016 verder opgelopen. Het landelijke gemiddelde is 6 weken, maar er zijn dus ook patiënten die nog veel langer moeten wachten, met name in de provincies Drenthe (8 weken), Utrecht (9 weken) en Limburg (10 weken). Volwassenen met autisme of een persoonlijkheidsstoornis wachten gemiddeld nog steeds het langst op een eerste gesprek.
 

Waar gaat het over?

 
  • SGGZ: specialistische geestelijke gezondheidszorg: langdurige behandeling voor complexe psychische problemen, zoals autisme, meestal door een psychiater of klinisch psycholoog die werkzaam is bij een (in autisme) gespecialiseerde instelling
  • Aanmeldwachttijd: de tijd tussen het moment dat je huisarts of jezelf je aanmeldt als patiënt en het moment dat je door de instelling wordt uitgenodigd voor een eerste gesprek
  • Behandelwachttijd: de tijd tussen het moment dat je eerst gesprek is afgerond en het moment dat de instelling een behandelaar vrij heeft om te kunnen beginnen met je behandeling
  • Treeknorm: afspraken tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars over maximale wachttijden
     

    Hoe vaak komt het voor?

    4

    aantal weken dat de aanmeldwachttijd maximaal mag duren volgens de Treeknorm

    9

    aantal weken dat de aanmeldwachttijd gemiddeld duurt voor volwassenen met autisme

    10

    aantal weken dat de behandelwachttijd maximaal mag duren volgens de Treeknorm

    9

    aantal weken dat de behandelwachttijd gemiddeld duurt voor volwassenen met autisme

    34745

    aantal volwassen met autisme in specialistische ggz-behandeling (2014)

    55%

    van de specialistische volwassenen-GGZ locaties heeft aanmeldwachttijden die langer zijn dan de Treeknorm (2016)

    36%

    van de volwassenen in de SGGZ wacht langer op een eerste gesprek dan de norm (2014)

    22%

    van de volwassenen in de SGGZ wacht langer op behandeling dan de norm (2014)

    Ervaringen van autistische volwassenen

    Het duurde 11 maanden voordat ik mijn intake had, terwijl bij mijn aanmelding 10 weken werd gezegd. Ook wachtlijstbemiddeling via de zorgverzekeraar hielp niet.
    Ik ben gediagnosticeerd bij een autismecentrum en vond het erg fijn dat de aanmeldwachttijd erg kort (4 weken) was.
    Toen ik na een lange wachttijd eindelijk een afspraak had met een 'deskundige' waren mijn verwachtingen nog hoog gespannen, maar het uiteindelijke resultaat viel tegen. Het zijn ook maar gewone mensen, met hun vooroordelen, ingesleten patronen in hun werk en gebonden aan bureaucratie en budgetten.
    Vandaag de papieren ontvangen. Wachttijd is ruim 4 maanden. Ze nemen pas begin volgend jaar contact met me op. Ondertussen heb ik wel gesprekjes, maar de behandelaar is niet gespecialiseerd.
    Ik moest 16 weken wachten op een intake. Daarna nog eens ruim 20 weken voor plaatsing.
    Heb ik mijn partner eindelijk zo ver gekregen een diagnostisch onderzoek aan te vragen, blijkt de wachttijd 5 tot 6 maanden te zijn. Ongelofelijk.
    Ik ben aangemeld bij een instelling die gespecialiseerd is in autisme, maar de wachttijd is 4 maanden. Ondertussen wordt ik met de dag depressiever.
    Ik wil graag naar een centrum voor autisme, maar blijkbaar is de wachttijd daar een jaar! Daarom ben ik naar een centrum voor persoonlijkheids-stoornissen gegaan, omdat ik ook een persoonlijkheidsstoornis heb. Blijkt dat de wachtlijst daar ongeveer netzo lang is!

    Betekenis voor autismevriendelijk Nederland

     
    In autismevriendelijk Nederland vallen de wachttijden voor aanmelding en behandeling voor autismespectrumstoornissen in de geestelijke gezondheidszorg voor volwassen binnen de norm van 4 weken. Zorgaanbieders en zorgverzekeraars ondernemen versneld en effectief actie om deze wachttijden terug te dringen.
     

    Links

    Wachttijden in de GGZ
    Nederlandse Zorgautoriteit, Marktscan GGZ 2016
    Wachttijden in de GGZ
    Nederlandse Zorgautoriteit, Actieplan NZa wachttijden in de zorg

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *