Dit Israëlische lunchgerecht bestaat in grote lijnen uit groente en eieren, maar kan naar eigen smaak uitgebreid worden met allerlei kruiden en eventueel merguezworstjes. Het is lekker met pitabrood, Turks brood, of gewoon het brood dat je toevallig in huis hebt. Het is redelijk snel klaar, en biedt veel vrijheid voor eigen ideeën.
Bij shakshuka zijn er talloze variaties mogelijk. Één aspect waarin veel kan worden gevarieerd is de samenstelling van de specerijen, en die van de verse tuinkruiden. Als specerijen zijn sumak en za’atar erg goed geschikt, maar deze zijn niet overal verkrijgbaar. Verse peterselie en koriander daarentegen weer wel. De gebruikte groenten kun je ook naar eigen smaak invullen. Aubergine toevoegen is een mogelijkheid. Meestal is het een vegetarisch gerecht, maar er wordt ook wel merguezworst toegevoegd, of gehakt (geen varken). Het is lekker met brood, bijvoorbeeld Turks brood of een pita. Het brood dat je toevallig in huis hebt voldoet ook.