De Sint is weer onder ons,
Taaitaai, kruidnoten, en bonbons.
Heeft hij jou toch overgeslagen?
Dan hoef je maar één ding te vragen:
Kruidnoten van dit recept,
Dat je zomaar voor je hebt!
Mengen, koelen, daarna bakken
Pakken, eten, nog eens pakken!
Veel plezier, en sma-k’lijk eten,
Iets om niet meer te vergeten.
Groetjes,
Sint en Piet
Een variatie die wellicht al op is gevallen, is het feit dat in dit recept geen melk is gebruikt, maar slagroom. Verder worden de kruidnoten het lekkerste wanneer de koekkruiden vers gemaakt zijn. Recepten hiervoor zijn makkelijk te vinden. Om de gehele specerijen, zoals kruidnagel, kardemom, foelie, en kaneel, goed te kunnen malen, kunnen ze het best eerst op laag vuur (droog) geroosterd worden.
De grootte van de kruidnoten kun je ook altijd naar wens maken. De reden om het deeg eerst in drieën te snijden, en daarna te halveren tot er 48 balletjes zijn ontstaan, is het feit dat het op deze manier overzichtelijk is om het deeg gelijkmatig te verdelen over de balletjes.
Het deeg is makkelijk te maken, en kan zeker een week bewaard worden, mocht je niet direct toekomen aan het bakken. Een belangrijk detail is de plank. Gebruik hier een plank voor die in ieder geval niet al wordt gebruikt om ui en knoflook op de snijden. Zelf heb ik twee planken die uitsluitend voor zoete bereidingen worden gebruikt.