Koolrollen

Een autismevriendelijk recept (Aut Cuisine)

Introductie

Kool is een lekkere groente om ergens in te verwerken, zoals deze heerlijke koolrollen uit de oven. Zit het gerecht eenmaal in de oven, dan heb je er geen kind meer aan.

Ingrediënten voor personen

Het aantal personen kun je hierboven aanpassen. Het nummer voor elk ingedriënt verwijst naar hetzelfde nummer in de afbeelding.

1Rundergehakt400 gram
2Ei1.32 stuk(-s)
3Boterham1.32 snede(-s)
4Ui (klein)0.68 stuk(-s)
5Knoflook2.68 teen/tenen
6Komijn0.68 theelepel(-s)
7Paprikapoeder1.32 theelepel(-s)
8Gezeefde tomaat4 theelepel(-s)
9Zout en peperNaar smaak
10Spitskool8 bladeren
Bulgur300 gram

Recept

1. Maak het aanrecht vrij om te gaan koken
2. Zet alle ingrediënten en het kookgerei klaar
3. Breng ruim water aan de kook voor de kool
4. Pel bladeren van de kool af
6. Blancheer de kool 10 minuten
7. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius
8. Bevochtig de snede brood, scheur deze klein en voeg deze toe aan het gehakt samen met het ei, de ui, de uitgeperste teen knoflook, de komijn, de paprikapoeder, zout en peper. Kneed dit door elkaar.
9. Giet de kool af; gebruik eventueel een vergiet of zeef.
10. Rol de gehaktrollen; maak 1 rol op 50 gram gehakt, wat neerkomt op 2 rollen per persoon.
12. Leg de koolrollen naast elkaar in de ovenschaal
13. Smeer de tomatenpuree over de koolrollen
14. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet deze drie kwartier in de voorverwarmde oven
15. Meet 100 mL bulgur af
16. Meet 175 mL water af
17. Voeg de bulgur en het water samen in de pan, zo kan het water intrekken
18. Na drie kwartier verhit je de bulgur zachtjes voor een kwartier

Variaties

Variaties voor dit gerecht zitten onder andere in het type kool dat je gebruikt. Spitskool heeft het voordeel dat het relatief dun is en daardoor soepel, maar met andere soorten kool wordt dit ook vaak gemaakt. Verder kun je het type gehakt ook aanpassen; met lamsgehakt is het ook erg lekker! Ook het type kruiden dat je hiervoor gebruikt kun je variëren; in dit recept heb ik het relatief eenvoudig gehouden. In plaats van bulgur doet rijst het ook erg goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *