Wat is ‘neurotypisch’?

Vraag

 

In boeken en websites over autisme wordt steeds vaker de term "neurotypisch" gebruikt. Soms wordt ook nog van "allistisch" gesproken. Wat betekenen deze termen? En waar komen ze vandaan?


Neurotypisme

De term "neurotypisme" heeft een vergelijkbare oorsprong in de parodie. Het "Institute for the Study of the Neurologically Typical" publiceert rond dezelfde tijd een 'artikel' over het “Neurotypische Syndroom", een neurobiologische stoornis gekenmerkt door preoccupatie met sociale gesprekjes en obsessie voor conformiteit.

Technisch gezien kan iemand niet neurologisch typisch zijn, maar ook niet autistisch, zoals bijvoorbeeld mensen mett ADHD. Eigenlijk staat de term neurotypisch dus tegenover verschillende vormen van neurodiversiteit, waaronder autisme.

De term neurotypisch is minder precies, maar toch populairder geworden. Het wordt zowel binnen de autistische gemeenschap als in wetenschappelijke publicaties gebruikt.

De Britse autismevereniging beveelt het gebruik van de term bijvoorbeeld aan in haar advies voor journalisten, hoewel het erkent dat de term niet zo bekend is en daarom misschien niet geschikt is voor de populaire pers.


Allisme

Allisme is een term die in 2003 bedacht is door Andrew Main. Hij gebruikt het in een nep-artikel, met als titel "Allisme: An Introduction to a Little-known Condition".

In dit 'wetenschappelijk artikel' presenteert Main allisme als "een aangeboren neurologische stoornis die schade toe brengt aan veel van de hersenfuncties". Zijn artikel is gericht aan het algemeen publiek, "maar medische beroepsbeoefenaars vinden het misschien ook bruikbaar".

Het woord "allisme", bedacht voor dit artikel, is bedoeld als tegenhanger van "autisme". Het is gebaseerd op het Griekse woord "allos", wat naar de "ander" verwijst, netzoals "autos" in autisme "zelf" betekent.


Conclusie

 

Neurotypisch en allistisch zijn termen die gebruik worden om te verwijzen naar mensen die zich niet in het autismespectrum bevinden. Ze zijn afgeleidt van "neurotypisme" en "allisme", termen die beide bedoelt zijn als tegenhanger van autisme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *