Life, Animated

Amerikaanse documentaire over een jongeman die op drie-jarige leeftijd stopte met praten, totdat zijn ouders zinnen uit Disneyfilms gingen gebruiken om met hem te communiceren.

Belang

 
Life, Animated is een Amerikaanse documentaire over Owen Suskind, een jongeman van 23 jaar die op drie-jarige leeftijd stopte met praten, totdat zijn ouders zinnen uit Disneyfilms gaan gebruiken om met hem te communiceren.
 

Inhoud

Owen Suskind is een energieke en spraakzame kleuter als hij in de jaren negentig op drie jarige leeftijd van het ene op het andere moment stopt met praten. Regressief autisme luidt de diagnose. Specialisten voorspellen dat hij waarschijnlijk nooit meer zal praten.

Bijna vier jaar gaan voorbij waarin Owen niet spreekt en zijn tijd het liefst doorbreng met het kijken van Disney-films. Op een dag besluit z’n vader met een handpop van Iago, de brutale papegaai uit Alladin, aan z’n zoontje te vragen “Hoe is het nou om jou te zijn?” En uit het niets krijgt hij direct antwoord van zijn zoon, recht uit de film Alladin. "Ik voel me eenzaam, want ik heb geen vrienden."

Regisseur Roger Ross Williams vertelt het levensverhaal van Owen met behulp van beelden uit het familiearchief en interviews met Owen en zijn familie. De film is opgenomen op het moment dat Owen 23 jaar was en van plan om binnenkort grotendeels zelfstandig te gaan wonen.

Om de innerlijke wereld van Owen tot leven te brengen zijn bestaande Disney-animaties gebruikt, met daarnaast een serie nieuwe animaties, die gebaseerd zijn op Owens eigen tekeningen uit zijn jeugd.

De documentaire is vanaf 23 maart 2017 te zien in de Nederlandse bioscoop.

cast & crew
  • Roger Ross Williams (regie)
  • Ron Suskin (schrijver, vader)
  • Owen Suskind (hoofdpersoon)
  • Julie Goldman (producer)
  • David Teague (editor)
  • Mathieu Betard (animator)

Beoordeling door kijkers

Achtergrond

Hoe gebruikt Owen Disney-films?
Owen maakt gebruik van de Disney scenes om de wereld om hem heen te begrijpen. Hij kent niet alleen alle teksten, maar gebruikt ze ook als spiegel. Wanneer hij moet verhuizen kijkt hij naar Jumbo. In Jumbo komt ook een verhuisscene voor. Zijn eerste avond alleen kijkt hij de scene in Bambi waarin de moeder van Bambi wordt neergeschoten en hij alleen achterblijft. Net als Pinokkio wil hij graag leren hoe hij een echte jongen kan worden. Hij gebruikt de Disney-films als een script voor hoe je met moeilijke situaties, emoties en mensen om moet gaan. Hij kijkt de scenés keer op keer. Dat is de manier waarop hij dingen verwerkt. Veel andere mensen met autisme houden van Disney films en op zijn school richt Owen een Disney-club op, waar hij samen met zijn leeftijdsgenoten films gebruikt om over hun ervaringen te praten.
Hoe hebben de makers Owen geïnterviewd?
"We hebben eerst geprobeerd om Owen te interviewen in de studio," vertelt Williams. "Maar Owen gedroeg zich nogal onnatuurlijk daar. De studio maakte hem angstig en hij keek steeds naar zijn ouders voor aanwijzingen terwijl we graag wouden dat hij zélf over zijn leven vertelde. Daarom hebben we uiteindelijk de Interrotron gebruikt. Hiermee kon ik Owen interviewen in zijn eigen slaapkamer, terwijl ik zelf in de kamer er naast verbleef. Owen zag mijn gezicht op een scherm, met achter het scherm een camera die Owen opnam. Owen vond het geweldig. Hij heeft zijn hele leven naar beeldschermen gekeken. Zo kon gij zich volledig concentreren en contact maken, zonder dat hij er angstig van werd."
Hoe ziet Owen zichzelf?
Alle Disney-figuren die hij natekent zijn bijfiguren. Owen ziet zichzelf als de komische en wijze bijfiguur en zijn broer als de held. Zijn broer zet de eerste stap en Owen volgt in zijn voetsporen.
Wat is Owen's boodschap over mensen met autisme?
"Mensen die autisme hebben willen niet alleen zijn. Ze willen zich verbinden met andere mensen en vrienden hebben," zegt Owen in een interview. "De scene die me het meest is bijgebleven zijn de laatste paar minuten," schrijft een kijker. "Op een conferentie vertelt Owen het publiek dat het een veel voorkomende misvatting is dat autisten zich niet willen verbinden met anderen. Dat willen ze wel, zegt Owen, maar ze weten niet hoe."

Betekenis voor autismevriendelijk Nederland

 
In autismevriendelijk Nederland worden niet alleen verhalen verteld over autisten, maar ook vanuit het perspectief van mensen met autisme. Zo worden autisten niet alleen in de belevingswereld van niet-autisten gebracht, maar stappen niet-autisten andersom ook de wereld van autisten binnen - een wereld die hen verbaasd, vermaakt, ontroert en inspireert.
 

Comments are closed.