Doen alsof je normaal bent

Autobiografie van een Amerikaanse vrouw die er op haar 35ste achter kwam dat ze Asperger Syndroom had. Ze verteld over haar jeugd, haar studie en haar moederschap van een dochter met Asperger.

Belang

 
Doen alsof je normaal bent is de autobiografie van Liane Holliday-Willey, een Amerikaanse vrouw die er op haar 35ste achter kwam dat ze Asperger Syndroom had. Ze verteld over haar jeugd, haar studie en haar moederschap van een dochter met Asperger.
 

Inhoud

Doen alsof je normaal bent is de autobiografie van Liane Holliday Willey.

In het eerste deel van het boek vertelt Liane met humor, op neutrale toon en in chronologische volgorde over haar leven. Het tweede deel bestaat uit zeven bijlages met praktische tips. Deze scheiding tussen levensverhaal en praktische tips maakt het makkelijk om de tips nog eens weer na te lezen.

Als kind wou Liane graag met rust gelaten worden en speelde ze met haar denkbeeldige vriendjes. Ze hield ervan om de boodschappen te sorteren zonder specifiek doel en had een hekel aan delen.

Op de middelbare school had Liane weinig moeite om mee te doen. Ze was slecht in gym, maar deed het goed in debatten, omdat ze haar eigen mening had. Ook drama ging haar goed af, omdat ze gewend was om toneel te spelen.

Op de universiteit kwam Liane voor het eerst in de problemen. Verstookt van haar vertrouwde omgeving stond ze er nu voor het eerst alleen voor. Ze had moeite om haar weg te vinden en vrienden te maken.

Toen Liane trouwde en een tweeling kreeg had ze het gevoel dat een van hen anders was. Later kreeg zij de diagnose Asperger Syndroom, wat ertoe leed dat Liane zelf ook deze diagnose kreeg. Ze begreep nu alle uitdagingen waar ze in haar leven steeds voor had komen te staan en haar gezin leerde om zich aan te passen aan de beperkingen waar zij en haar dochter mee te maken hadden.

  • sensorische gevoeligheid
  • studeren met autisme
  • moederen met autisme
  • vertellen over je autisme

Beoordeling door lezers

Auteur

Holliday-Willey (1959) is schrijver, onderzoeker en spreker op het gebied van autisme. Op haar 35ste kwam ze er achter dat ze Asperger Syndroom had, al heeft ze nooit een expertdiagnose gezocht. Sinds haar zelfdiagnose heeft ze haar academische carrière gericht op het vrouwen met Asperger Syndroom en communicatievaardigheden voor mensen met autisme.

Ze schreef onder anderen de boeken Asperger Syndrome in the Family: Redefining Normal (2001), Asperger Syndrome in Adolescence: Living with the Ups, the Downs and Things in Between (2003) en Safety Skills for Asperger Women: How to Save a Perfectly Good Female Life (2012). Het laatste boek is in het Nederlands vertaald als Handboek voor Asperger-vrouwen: Over het maken van verstandige keuzes.

 

Achtergrond

Over de rol van autobiografie in zelfacceptatie

Verhaal 1
"Ik kreeg de diagnose Asperger Syndroom nadat mijn vrouw plannen maakte om bij me weg te gaan. Ze stemde er mee in om bij me te blijven, maar alleen als ik hulp zocht. Toen kwam ik er achter dat ik Asperger Syndroom heb. Mijn dochter ging ook naar een psycholoog en kreeg dezelfde diagnose. Angstig door de dreiging van mijn vrouw, de 'erfenis' van mijn dochter en in hevige emotionele pijn ging ik op zoek naar informatie over Asperger. Dit boek was een van de eerste boeken die ik las."
Verhaal 2
"Net als de schrijfster herkende ik het beeld bij mezelf nadat de diagnose bij mijn dochter was gesteld. Zelf heb ik via die weg een officiële diagnose gekregen. Dit is het eerste boek dat ik toen tegen ben gekomen. Het heeft me enorm geholpen op weg naar zelfinzicht en zelfacceptatie."
Verhaal 3
"Dit boek was de start van mijn nieuwe toekomst. Het maakte een hoop los in de zin van herkenning: de worsteling met het onbegrip van mijn omgeving, de weg naar erkenning, maar vooral inzicht in het feit dat "doen alsof je normaal bent" ook impliceert dat je anders in elkaar steekt dan de gemiddelde mens in je omgeving."

Over autisme bij vrouwen

Verhaal 1
"Doen alsof je normaal bent is een goede weergaven van autisme bij vrouwen, iets waar veel therapeuten weinig van weten, zelfs in deze tijd! Het is ook een goede beschrijving van haar levenslange poging tot doen alsof je normaal bent, iets wat meer typisch is voor vrouwen met autisme. Ik herken mezelf daar zeker in. Het boek heeft me de moed gegeven om, op de leeftijd van 61 jaar, uiteindelijk zelf voor een diagnose te gaan."
Verhaal 2
"Dit is een erg belangrijk boek voor mij geweest. Ik herkende me zo in het leven van de auteur, want ook ik groeide op met de vraag waarom ik niet "normaal" was. Nu weet ik waarom ik niet ben zoals andere vrouwen."

Betekenis voor autismevriendelijk Nederland

 
In autismevriendelijk Nederland zijn bronnen beschikbaar voor hoog- en laagfunctionerende autisten, voor vrouwelijke en mannelijke autisten, voor volwassen met autisme en ouders van kinderen met autisme. Deze bronnen geven plezier, inzicht en hoop. Ze moedigen mensen zonder diagnose aan tot het zoeken van een diagnose en helpen hen die net een diagnose hebben ontvangen in hun proces van zelfacceptatie. Tenslotte is er het besef dat de ervaring van autisme voor een intelligent, talentvol en aantrekkelijk meisje als Liane, met begripvolle ouders en aardige klasgenoten, niet hetzelfde is als voor iemand die opgroeit onder veel minder gunstige omstandigheden.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *