Kick-off bijeenkomst Autspoken

Verslag van de kick-off bijeenkomst van Autsenpoken, een netwerk van sprekers en bloggers die zich richten op het creëren van begrip over de bijdrage die mensen met autisme kunnen leveren aan organisaties.

Inleiding

 
Vandaag was ik bij de kick-off bijeenkomst van Autspoken, een netwerk van sprekers en bloggers die zich richten op het creëren van begrip over de bijdrage die mensen met autisme kunnen leveren aan organisaties. De bijeenkomst had als doel om kennis te maken en informatie te delen.
 
Programma

Het programma bestond uit de volgende onderdelen:

Introductie Autspoken Mariëlle Brink
De organisatie van werk Germo Bekendam
Werken met autisme mogelijk maken Harry Lemmens
Werken met autisme Birsen Basar
Kick-off Autspoken

De inleiding op de middag werd gehouden door Mariëlle Brink. Zij herkent trekken van autisme bij zichzelf en haar kinderen.

Waarom Autspoken? Er gaat ongelofelijk veel mis op de arbeidsmarkt. Werkgevers moeten veel meer van autisme weten. Daarom is zij in juni 2016 Autspoken gestart, een digitaal platform gericht op serieus werk maken van serieus werk voor mensen met autisme. Er zijn inmiddels 20 bloggers en vier partners.

De bijeenkomst vond plaats bij bij The Admin People in Woerden. De gastheer zijn dochter heeft autisme.

'Werkgevers vinden het spannend als er iemand met autisme binnen komt. Ze weten niet hoe ze er mee om moeten gaan. De arbeidsmarkt moet snappen wat mensen met autisme wel kunnen.'

Carlo Post en Jaap Brandt, beide autistisch en medeoprichters van Autspoken, vertelden over het starten van Autisme Ten Top (ATT).

'Wij merkten dat er weinig gedaan werd met de doelgroep hoger opgeleide mensen met autisme en begonnen een Linked-In groep. De groep heeft inmiddels 4.000 leden. We hebben met een forse subsidie een mooie beeldvormingscampagne kunnen doen. ATT is nu nog een stichting, maar er zijn plannen om te groeien naar een BV die zich erop richt om mensen met autisme door te laten groeien tot hun volledige potentieel.'

Het probleem bij het passen van een vierkantje in een rond gat is niet zozeer de hoeveelheid tijd, moeite en frustratie die het kost om het passend te maken… maar meer dat je het vierkantje beschadigd in het proces.

Werken met autisme mogelijk maken

Tijdens de workshopronde bezocht ik de workshop van Harry Lemmens, directeur instroom bij ITvitae, een sociaal bedrijf dat mensen met autisme opleidt tot en begeleidt in banen als Software Tester, Software Developer, Cyber Security Specialist of Data Science Specialist.

De workshop begon met een korte introductie van de deelnemers. Veel deelnemers waren ergens in hun opleiding, sollicitaties, werk of relatie vastgelopen vanwege hun autisme. Verschillende zijn uiteindelijk (voor een deel) een eigen bedrijf gestart.

Harry deelde ITvitae's visie op autisme en werk. 'Wij benaderen autisme vanuit een sociaal-maatschappelijk perspectief. We kijken niet naar defecten, maar naar talenten. De reden dat wij begonnen zijn was dat wij niet konden geloven dat zoveel mensen met zoveel talenten zonder werk thuis zitten.'

'Terwijl we het volstrekt normaal vinden om culturele diversiteit te omarmen, doen we dat niet met neurodiversiteit. Maar netzo als we Japanners niet gestoord noemen, maar gewoon mensen die anders zijn dan, zouden we dat ook bij mensen met autisme moeten doen. Zeker bij de hoogfunctionerende personen is het gewoon een persoonlijkheidskenmerk. Om zich te handhaven in een neurotypische samenleving hebben ze alleen wat meer ondersteuning nodig.'

"Het probleem bij het passen van een vierkantje in een rond gat is niet zozeer de tijd, moeite en frustratie die het kost om het vierkantje in het ronde gat te krijgen, maar dat het vierkantje tijdens het proces beschadigd wordt."

'Mensen met autisme leren anders. Neurotypischen hebben een redelijk lineair leerproces. Ze leren elke dag ongeveer evenveel. Mensen met autisme leren meer in sprongen.' Daarom hebben werkgevers soms het idee dat ze niks bijgeleerd hebben. Ze oordelen dan te vroeg. Een paar week later heeft de persoon inmiddels zijn eerste sprong gemaakt en meer bijgeleerd dan de meesten in eeen half jaar.

Wat zijn dan de talenten die Harry bij mensen met autisme ziet? Logisch denken, verbanden leggen, analyseren, aandacht voor detail, concentratie, leergierig, uitstekend geheugen, eerlijkheid, betrouwbaarheid, loyaliteit, motivatie, resultaatgerichtheid, verantwoordelijkzin, routine, vasthoudendheid, creativiteit, gestructureerd en georganiseerd werken.

Heb je autisme, ben je hoogopgeleid, en heb je interesse maar geen achtergrond in de ICT? Bezoek dan eens de website van ITvitae.

De organisatie van je werk

Beroepsmatig organiseerder Germo Bekendam gaf een lezing over de organisatie van je werk en het aanbrengen van structuur in je werk.

Germo heeft sinds een half jaar de diagnose autisme en vindt dat de wereld er veel meer over moet weten. 'Ik ben er voorstander van dat elk bedrijf autismevriendelijk zou zijn.'

'Geef alles een naam en een plek. Dat is de sleutel tot een georganiseerde werkplek. Maak het jouw systeem.'

Wat levert gestructureerd werken op voor mensen met autisme? 'Meer rust en ruimte in het hoofd. Als je dingen die je in je hoofd hebt even opschrijft, zijn ze uit je hoofd. En een schoon bureau is ook een prikkelarme werkomgeving.'

Bij de laatste presentatie werd daar aan toegevoegd: Veel mensen met autisme kunnen niet goed functioneren als het werk niet goed georganiseerd is. Daarom is gestructureerd werken voor hen extra belangrijk. Een bedrijf dat zich aanpast aan die behoefte helpt daar ook de andere medewerkers en het eigen bedrijfsresultaat mee.

Wil je meer weten over hoe je je werk of huishouden beter kunt structureren? Kijk dan op de website van Germo voor mogelijkheden voor training en begeleiding.

Gestructureerd werken geeft meer rust en ruimte in je hoofd. En een schoon bureau is ook een prikkelarme werkomgeving.

Onderzoek naar werken met autisme

De autistische auteur Birsen Başar gaf een presentatie over de uitkomsten van haar persoonlijke onderzoek over ‘werken met autisme’.

Birsen heeft gekeken naar mensen met autisme die werk hebben. 137 mensen hebben de vragenlijst ingevuld. Meer vrouwen, dan mannen. De meeste werkten in welzijn, ICT en kunst en cultuur, maar alle sectoren waren vertegenwoordigd. Vrouwen werkten vooral in welzijn, mannen meer in de ICT. Ongeveer de helft werkte parttime.

Meer dan 70 procent heeft op het werk verteld over zijn of haar diagnose. De overige 30 procent niet, uit eerdere nare ervaringen of angst voor negatieve reactie. Nadat ze het hadden verteld hadden ebt het begrip vaak weg.

Wat kunnen werkgevers doen? Duidelijk communiceren, meer overzicht en structuur in het werk aanbrengen, meer mogelijkheden bieden om thuis te werken, mensen met autisme coachen en op hun eigen tempo laten komen tot taken die nu nog buiten hun vermogen liggen.

Wil je meer weten over het onderzoek? Via haar website kun je Birsen mailen voor haar onderzoeksrapport.

Andere werkgevers

Een andere workshop werd gehouden door Hein Masseling, operationeel directeur van Specialisterren, een sociaal bedrijf dat software test met inzet van mensen met autisme. Het testcentrum heeft zo'n 30 medewerkers.

Ook aanwezig was Niels van Buren van Swink Webservices, een sociaal bedrijf met inzet van mensen met autisme diensten biedt op het gebied van online marketing.

Betekenis voor autismevriendelijk Nederland

 
In autismevriendelijk Nederland vinden werkgevers het niet zo spannend of bijzonder als er iemand met autisme binnen komt. Ze weten wat autisme is, waar mensen met autisme goed in zijn en hoe ze het beste uit hen kunnen halen. Dit geldt voor werkgevers in alle sectoren, maar met name in het zorg & welzijn en de ICT. Veel talentvolle mensen met autisme werken op plekken waar duidelijk gecommuniceerd en gestructureerd gewerkt wordt en waar mogelijkheden geboden worden om parttime of thuis te werken. Waar nodig wordt ondersteuning geboden.
 

Links

Kick-off bijeenkomst Autspoken
Autspoken, programma
Kick-off bijeenkomst Autspoken
Birsen Başar, website

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *