Mindfulness training

Mindfulness-meditatie is de doelbewuste sturing van je aandacht naar bepaalde prikkels. Het kan helpen tegen overprikkeling, piekeren en overbelasting.

Belang

 
Veel mensen met autisme hebben last van overprikkeling, piekeren, overbelasting en afwezigheid. Mindfulness kan daarbij helpen, al vraagt het wel enige oefening en geduld.
 

Autismepaspoort

 
Naam behandeling Mindfulness Training
Auteur Jon Kabat-Zinn
Beroep geneeskundige
Instelling University of Massachusetts Medical School (UMMS)
Nationaliteit Amerika
Gelijkgestemden Acceptance & Commitment Therapie
Tegenovergestelden Cognitieve Gedragstherapie, Bioenergetische Therapie, Running Therapie, Oplossingsgerichte therapie
 

Kenmerken

1
Mindfulness-meditatie is de doelbewuste sturing van je aandacht naar bepaalde prikkels binnen of buiten je lichaam - naar de geluiden in je omgeving, je ademhaling, de sensaties in je voet, de gedachten die je hebt of de gevoelens die je ervaart.
2
Mindfulness-meditatie richt zich op het veranderen van de manier waarop je met prikkels omgaat. Het richt zich niet op het veranderen van de prikkels zelf, zoals bijvoorbeeld bij cognitieve therapie, waar je leert om negatieve gedachten om te buigen naar meer realistische.
3
Bij mindfulness-meditatie is het doel om prikkels eenvoudigweg waar te nemen, waarneming zonder vermijding. Veel mensen hebben zich onbewust aangeleerd om bepaalde prikkels te negeren en andere juist te veel aandacht te geven. In mindfulness-training leer je dit gedrag af.
4
Mindfulness- of aandachtstraining betreft een gedragsverandering. Naarmate dit nieuwe gedrag steeds meer geautomatiseerd wordt, zul je merken dat je steeds vaker al het ware automatisch even een moment neemt om je aandacht bewust op je ademhaling te richten of even de tijd neemt om alle gedachten die je hebt te laten passeren, zonder er verder op in te gaan.
5
Mindfulness-meditatie begint bij het hoofd. Je stuurt je aandacht "van bovenaf" naar bepaalde prikkels in je lichaam, bijvoorbeeld naar je ademhaling. Bij andere behandelingen, zoals bijvoorbeeld running therapie, begin je bij je lichaam. Door hard te gaan lopen wordt je aandacht "van onderaf" verschoven.
6
Mindfulness-training vindt normalitair plaats in een diverse groep, bestaande uit mensen met uiteenlopende gezondheidsklachten. Deelnemers worden niet ingedeeld op basis van hun psychiatrische diagnose (i.e. een angstgroep, een depressiegroep), zoals vaak wel het geval is bij groepstherapieën.

Ontwikkeling

  • vijfde-vierde eeuw BCEBuddha

    Na een tijd als asceet geleeft te hebben ontdekt de Indiaase prins Gautama Buddha dat het juist pad de middenweg is. Extreme luxe en extreme onthouding zijn beide niet de weg. Budda wordt een rondreizend leraar, die zijn leerlingen onderwijs in het Achtvoudige pad als de manier op met het lijden, dat bij het leven hoort, om te gaan. Zijn geschriften worden opgetekend in onder anderen de Idiaase taal Pali, de taal die gesproken werd in gebied waar Buddha leefde. In het Pali wordt een van de praktijken van het Achtvoudige Pad sammā-sati genoemd.
  • 1845Gogerly

    In On Buddism: the Collected Works of Daniel John Gogerly vertaalt de Britse zendeling Daniel John Gogerly de term sammā-sati als "juiste meditatie". Gogerly bestudeerde 14 jaar lang de Indiase Pali taal en de boedistische religie.
  • 1881Davids

    In het boek Buddhist India vertaalt de Britse taalwetenschapper Thomas William Rhys Davids de term sammā-sati voor het eerst in het Engels als "juiste mindfulness, de bewuste, oplettende geest". Letterlijk betekent de term "herinneren, in gedachten houden", maar het wordt volgens Davids vooral gebruikt om te verwijzen naar de constante aanwezigheid van de geest in het hier en nu. Het tegenovergestelde is met je gedachten afwezig zijn, automatisch handelen.
  • 1979-1982Kabat-Zinn

    De Amerikaanse arts John Kabat-Zinn begint in 1979 een pilot "Stress Reduction and Relaxation Program" (SR&RP) waarin (1) de body scan (liggend), (2) bewustzijn van ademhaling (zittend) en (3) meditatieve oefeningen (hatha yoga houdingen) worden gebruikt om chronische pijn patiënten te trainen in "zelf-regulatie". In 1981 en 1982 rapporteert hij de theoretische onderbouwing en voorlopige resultaten van dit "mindfulness meditation based" programma. De deelnemende volwassen mannen en vrouwen rapporteren vermindering van negatieve stemmingen (angst, verdriet, pijn, vermoeidheid, verwarring, spanning), een vermeerdering van positieve stemmingen (plezier, energie, helderheid, ontspanning), een groter bewustzijn van stressbronnen en een groter vermogen om zich te ontspannen en om met stress om te gaan.
  • 1992Kabat-Zinn

    In een onderzoek naar de effectiviteit van een 8-weken durend mindfulness programma bij volwassenen met een generaliseerde angststoornis of paniekstoornis concluderen Kabat-Zinn en collega's dat minfulness leidt tot vermindering van het aantal paniekaanvallen en dat dit resultaat ook bij een follow-up na 3 maanden aanhield.
  • 2006Ditto e.a.

    Uit een Canadese onderzoek onder onervaren deelnemers blijkt dat het luisteren naar een geleide body scan leidt tot een grote toename van Respiratory Sinus Arrhythmia (RSA). RSA is een indicator dat het parasympathetische zenuwstelsel geactiveerd is, wat betekent dat het lichaam zich in rust bevind. De body scan werd vergeleken met progressieve spierontspanning en vertoonde een groter effect. Deze resultaten wijzen er op dat de body scan voor mensen met autisme effectiever is dan progressieve spierontspanning, omdat mensen met autisme vaak een verlaagde RSA vertonen.
  • 2007Chambers e.a.

    Op basis van een vergelijkend onderzoek onder volwassen die wel en volwassenen die niet meededen aan een 10-daagse mindfulness programma evalueren Australische psychologen minfulness training op basis van een twee factor-model van piekeren. Zij concluderen dat minfulness wel leidt tot vermindering van de neiging om zich doelbewust naar binnen te keren om na te denken over problemen (reflecteren), maar niet tot vermindering in de neiging tot het passief vergelijken van je huidige situatie met een bepaalde onbereikte norm (broeden). Hetzelfde partroon werd ook in een eerder onderzoek gevonden.
  • 2013Spek e.a.

    In een onderzoek naar de effectiviteit van een 9-weken durend mindfulness-gebaseerd programma voor volwassen met een autismediagnose concluderen de Nederlandse klinisch psycholoog Annelies Spek en collega's dat autistische volwassenen baat kunnen hebben bij mindfulness training, in het bijzonder vermindering in angstigheid en depressie en vermeerdering in energie en plezier.
  • 2018Conner & White

    Amerikaanse onderzoekers verrichten een studie naar de effectiviteit van een individuele, op emotieregulatie gerichte mindfulness therapie onder volwassenen met autisme. Zij vinden een vermindering in emotionele stress en een toename in acceptatie en regulatie van emoties.

Auteur

Jon Kabat-Zinn (1944) is een Amerikaanse geneeskundige die in 1979 een 10-week durend Stress Reduction and Relaxation (SRR) programma ontwikkelde aan de stressreductie kliniek van het academisch medisch centrum van Massachusetts.

Kabat-Zinn bezocht vanaf de jaren '60 verschillende keren boedistische retraites en leerde mindfulness bij de Vietnamese boedistische monnik Thich Nhat Hanh en de Koreaanse zenleraar Seung Sahn.

Met zijn SRR-programma probeerde hij de mindfulness meditatie die hij zelf geleerd had tijdens de retraites te vertalen naar concepten en technieken die gewone mensen konden begrijpen.

Ervaringen

In het begin vond ik het moeilijk om het vol te houden, veel moeilijker dan het op het eerste gezicht leek. Nu doe ik bijna dagelijks trouw mijn oefeningen en merk ik dat het me echt helpt.
Ik heb mindfulness geprobeerd, maar heb daar het geduld niet voor. Zo ben ik uiteindelijk toch bij medicatie aanbeland als middel tegen mijn eeuwige gedachtenstromen.
Je moet de juiste oefening zien te vinden. Met sommige oefeningen kon ik niks. Anderen pasten veel beter bij mij.
Door mindfulness kan ik beter omgaan met loze tijd of ongemakkelijke momenten in sociale contacten. Stoppen met me laten meeslepen door mijn emoties en gedachten en me weer herstellen als het toch gebeurd. Mijn angst verminderen door keer op keer terug te keren naar het hier en nu.

Betekenis voor autismevriendelijk Nederland

 
In autismevriendelijk Nederland worden mindfulness-gebaseerde programma's aangeboden om volwassenen met autisme te helpen om hun gezondheidsklachten te verminderen. Met name bij stress en depressie wordt hier gebruik van gemaakt.
 

Links

Mindfulness training
Center for Mindfulness in Medicine, Health Care & Society, Website
Mindfulness training
Jon Kabat-Zinn, Bedrijfswebsite

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *