Baarmoederhals- en borstkankeronderzoek

Autistische vouwen maken even vaak gebruik van borstkankeronderzoek, maar minder vaak van preventief onderzoek naar baarmoederhalskanker. Zowel een hogere sensorische gevoeligheid als een lagere mate van heteroseksuele activiteit spelen hierbij een rol.

Belang

 
Op de meeste afdelingen van het ziekenhuis komen autistische vrouwen gemiddeld vaker dan neurotypische vrouwen, behalve op de afdeling gynaecologie. Daar komen ze juist minder vaak. Op het gebied van preventieve gezondheidszorg maken autistische vrouwen even vaak gebruik van borstkankeronderzoek, maar minder vaak van preventief onderzoek naar baarmoederhalskanker. Zowel een hogere sensorische gevoeligheid als een lagere mate van heteroseksuele activiteit spelen hierbij een rol.
 

Waar gaat het over?

 
  • Mammografie: het maken van een röntgenfoto van de borsten om te onderzoeken of er aanwijzingen zijn voor borstkanker
  • Uitstrijkje: met een borsteltje cellen van de baarmoedermond afnemen om te onderzoeken of er aanwijzingen zijn voor het virus dat risico geeft op baarmoederhalskanker
  • Speculum: medisch instrument dat er uit ziet als een eendenbek en de vagina wordt ingebracht voor het maken van een uitstrijkje
  • Gynaecologie: afdeling in het ziekenhuis gericht op klachten rondom de vrouwelijke geslachtsorganen, waar vrouwen onder anderen terecht kunnen voor het maken van een uitstrijkje
     

    Hoe vaak komt het voor?

    43%

    Autistische vrouwen laten even vaak een mammografie maken als neurotypische vrouwen

    1x

    Autistische vrouwen bezoeken de helft minder vaak de gynecoloog (0.7 vs. 1.6 keer per jaar)

    20%

    Autistische vrouwen maken bijna de helft minder vaak een afspraak voor het maken van een uitstrijkje (20% vs. 29%)

    59%

    Autistische vrouwen hebben in de afgelopen drie jaar minder vaak een uitstrijkje laten maken (59 % vs. 78%)

    Ervaringen van autistische volwassenen

    Ik ben al zes maanden te laat voor mijn tweede uitstrijkje. Ik vindt de test op zich niet zo erg. Het is wat gênant, maar daar kom ik wel over heen. Heb verder ook geen moeite met bloed ofzo en was de eerste keer ook helemaal niet bang van te voren. Het probleem is dat ik niet tegen de speculum kan. Ook al gebruiken ze de kleinste maat, ik begin gelijk 'haal het eruit' te schreeuwen zodra ze het inbrengen. Ik kan de dokter dan echt wel schoppen. Ook al WEET ik dat het zo voorbij is, het is voor mij echt niet te doen. Ze zeggen dat ik me moet ontspannen, maar dat DOE ik ook. Toch voelt het alsof ze met een mes mijn blaas door midden snijden. Ik ga nog liever dood aan kanker dan dat ik ze ooit dat ding weer bij me naar binnen laat stoppen.
    Ik heb nog nooit een uitstrijkje gehad. Ik loop geen risico, omdat ik nog nooit een penis bij mij in de buurt heb gehad. Ik krijg alleen af en toe wat gezeur en druk om het wel te doen van dokters die dat niet geloven.
    Ik ben nog maagd, maar had mijn eerste uitstrijkje toen ik 18 was, omdat ik aan de pil moest vanwege extreem pijnlijke menstruatieperioden. En de test was verplicht voor het voorschrijven van de pil. Iedereen zegt altijd "het is een beetje ongemakkelijk, maar doet verder geen pijn." Het enige wat ik kan zeggen is dat het leugenaars zijn. De eerste keer was absoluut vreselijk. Ze gebruikte een veel te groot speculum en het duurde veel te lang. Het was de ergste pijn die ik me kan herinneren, alsof iemand met een mes in me zat te steken. Ik ben normaal vrij stil en verlegen, maar ik schreeuwde het uit van de pijn. De tweede keer heb ik het bij mijn eigen huisarts laten doen en dat ging prima.

    Betekenis voor autismevriendelijk Nederland

     
    In autismevriendelijk Nederland worden uitstrijkjes op een vrouwvriendelijke manier uitgevoerd, zodat niet alleen autistische maar ook neurotypische vrouwen zo min mogelijk pijn en ongemak ervaren. Concreet betekent dit een snelle ingreep met een juiste maat speculum. Waar hoge gevoeligheid toch problemen geeft wordt samen met de patiënt naar een oplossing gezocht, zoals narcose, hypnotherapie of een zelfuitgevoerd uitstrijkje. Tenslotte wordt in de communicatie tussen zorgverlener en patiënt niet zonder meer uit gegaan van de norm van heteroseksualiteit, zodat niet alleen autistische, maar ook neurotypische vrouwen die aseksuele, lesbische of biseksueel zijn zich met respect behandeld voelen en niet onnodig aan de procedure worden onderworpen.
     

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *