Stichting Autisme Digitaal is een organisatie vóór en dóór autistische volwassenen. Wij hebben er bewust voor gekozen om alleen autistische volwassenen aan te nemen als vrijwilligers en bestuursleden. Uit ervaring blijkt dat dit soms onbegrip oproept daarom leggen wij hier onze keuze uit.
Als autisten stuiten wij in de huidige maatschappij helaas vaak op vooroordelen en onbegrip. De stichting is opgezet om de kennis over autisme in de maatschappij te verbeteren. Daarmee willen wij de maatschappelijke acceptatie, participatie en emancipatie van autisten bevorderen.
Er bestaan veel andere organisaties die zich ook inzetten voor autisten. Deze organisaties zijn vaak geheel of grotendeels in handen van niet-autisten. Hoewel deze organisaties op hun eigen manier bijdragen aan de emancipatie van autisten bestaan er binnen deze organisaties ook nog steeds (voor)oordelen over de capaciteiten van mensen met autisme.
Autisten worden vaak onderschat. Niet alleen door (potentiële) werkgevers en (zorg)professionals maar ook door vrienden en familie. Het onjuiste beeld dat autisten o.a. weinig zelfredzaam zijn en slecht kunnen samenwerken is nog steeds wijdverspreid. De vaardigheden van een autist zijn afhankelijk van de persoon en niet de diagnose, net zoals bij elk ander mens.
Autisten voelen zich niet altijd vrij om zichzelf te zijn in samenwerking met niet-autisten. De (veronderstelde) noodzaak om zich aan te passen aan de norm geeft veel stress en beperkt soms zelfs het gevoel veilig te kunnen functioneren. Zelfs voor autisten die goed kunnen samenwerken met niet-autisten bestaat nog altijd de constante noodzaak om afwijkend gedrag uit te leggen. In combinatie met eerdere negatieve ervaringen en afwijzing vanwege autisme voelen veel autisten zich geremd en soms zelfs beperkt in hun interactie met niet-autisten.
Binnen de stichting kunnen vrijwilligers hun vaardigheden ontwikkelen op allerlei vlakken en werkervaring opdoen. Hierbij werken zij samen met en worden gesteund door andere autisten. Dit betekent dat zij ervaringen kunnen uitwisselen en aan hun eigen werk gerelateerde coping skills en vaardigheden kunnen ontwikkelen. Dit vergroot ook het zelfvertrouwen bij interacties met niet-autisten buiten de stichting. Omdat wij ons voor een groot deel richten op de ervaringsdeskundigheid van autisten onderling is het voor ons onlogisch om niet-autistische vrijwilligers aan te nemen. Zij kunnen niet bijdragen aan dit aspect van de emancipatie van autisten.
De stichting heeft ook een voorbeeldfunctie. Autisten hebben deze stichting opgezet en zelfstandig ontwikkeld tot een succesvolle organisatie. Wij willen mede-autisten de mogelijkheid geven om van onze kennis en ervaring te leren en hun eigen ervaringsdeskundigheid met ons te delen. Samen kunnen wij een autismevriendelijke maatschappij een stapje dichterbij brengen.
Bij vragen over dit beleid kan contact worden opgenomen met de voorzitter van het bestuur: wbeevg@nhgvfzrqvtvgnny.ay.