Alleen op pad
Mijn dag begint somber, ik heb slecht geslapen en ik voel me al een tijd somber. Ik heb hier vaker in mijn leven langere periodes last van en kom er maar niet achter wat ik kan doen om hier verandering in te krijgen. Het maakt me moedeloos.
In de loop van de middag vertrek ik met mijn auto naar Rotterdam met mijn wielrenfiets achterin. Er verschijnt een glimlach op mijn gezicht. Ten eerste omdat ik alleen op avontuur ga. Daarnaast houd ik van autorijden en ik doe er zo’n drie kwartier over om op mijn bestemming aan te komen. Ook schijnt de zon en dat doet me goed.
Aan de rand van Rotterdam verruil ik mijn auto voor mijn fiets en fiets ik naar het centrum van de stad. Daar bezoek ik een museum en vergaap ik me aan de architectuur. In een park geniet ik in de avondzon van mijn zelfgemaakte, van huis meegenomen salade. Ik sluit de dag af met een concert.
De voordelen van alleen-zijn
Regelmatig reageren mensen met verbazing als ik vertel over de dingen die ik alleen doe en dat ik ze graag alleen doe. Maar voor mij heeft alleen op pad gaan veel voordelen.
Ik hoef met niemand af te stemmen en kan helemaal varen op mijn eigen flow. Ik kan een museum in mijn eigen tempo en op mijn eigen manier bezoeken. Ik lees bijvoorbeeld niet alle opschriften van kunstwerken (veel te veel informatie), maar kijk vaak alleen naar de kunstwerken die mijn aandacht trekken. Ik loop daardoor relatief snel door een museum. Soms bezoek ik een museum zelfs alleen voor een bepaalde zaal, zoals de Eregalerij in het Rijksmuseum.
Vandaag breng ik veel tijd door op het dakterras van het Depot Boijmans Van Beuningen. Vanaf hier heb ik een panoramisch uitzicht over Rotterdam. Uitzichten zijn een van mijn favoriete dingen. Het overzicht en het speuren naar details in de verte geven me rust. Me realiseren dat ik ontzettend klein ben in deze grote wereld relativeert.
Alleen op pad gaan spaart mij van commentaar op het feit dat ik liever prikkelarm een zelfgemaakte salade eet op een rustig plekje in een park, in plaats van op een terras of in een restaurant. Dit zijn plekken waar ik snel overprikkeld raak. Door het horen, en tegen wil en dank soms ook letterlijk volgen van andermans gesprekken. Of gesprekken worden juist een brei van geluid. Het lukt me dan niet meer om op mijn eigen gedachten of gesprek te focussen. Ook staat de muziek niet zelden te hard en zit ik niet altijd te wachten op contact met het bedienend personeel.
Tenslotte hoef ik vandaag met niemand te praten als ik alleen maar van het licht en geluid wil genieten tijdens het concert.
De nadelen van alleen-zijn
Maar tegelijkertijd is er, ondanks mijn behoefte aan mijn tijd alleen, ook altijd het verlangen om me met anderen verbonden te voelen. Ik ervaar dat ook tijdens deze fijne dag met mezelf.
Als ik het museum verlaat, fiets ik langs een café. Ik zie, naar ik aanneem, een groep vrienden met elkaar lachen, praten en drinken op het terras. Het ziet er gezellig uit en ik voel me minderwaardig. Dat komt door een diepe overtuiging die ik heb: “Je moet sociaal zijn, dan pas ben je goed genoeg.” Sociaal zijn betekent in deze context voor mij dat ik onder de mensen zou moeten willen zijn en dat ik vol overgave meedoe met het gesprek dat gaande is.
Nu ik langs dit terras fiets, schiet deze vertrouwde overtuiging door mijn hoofd met haar bijbehorende gedachtes: “Zat ik daar maar het met een groep vrienden gezellig te hebben, want dat is hoe het hoort”, “Wat is het eigenlijk stom dat ik nu alleen op pad ben” en “Heb ik wel genoeg vrienden?”.
Onbewust bekwaam
Maar na al die jaren dat ik zonder twijfel in deze overtuiging en gedachtes geloofde, zijn daar ook hele vriendelijke gedachtes: “Maar je hoeft toch helemaal niet onder de mensen te willen zijn? Je bent er inmiddels wel achter dat je er niet altijd gelukkiger van wordt om met een groep mensen op een terras te zitten. Wat als je nou eens gaat genieten van de vrolijkheid die de mensen uitstralen die op dit terras zitten? Voel je je op die manier misschien met hen verbonden? Misschien lukt het op deze manier om die oude overtuiging los te laten?”
Het helpt. Vrolijk fiets ik verder. Trots dat ik deze gedachtes ook kan hebben, dat ik minder streng ben voor mezelf en weer tevreden met het feit dat ik vandaag alleen ben.
Bewust bekwaam
Twee maanden later kan ik terecht bij de psychiater waar ik op de wachtlijst stond. De diagnose: autisme. Er volgt een golf van inzichten. Over waarom ik me anders voel dan anderen en waarom de therapieën die ik eerder volgde geen langdurig effect hadden.
Ook voel ik dankbaarheid. Dat ik nu kan ontdekken wie ik ben en wat ik nodig heb. En dat ik op die mooie dag in mei met voortschrijdend inzicht liefdevol was voor mijn neurodiverse brein en mijn behoefte aan alleen zijn.
Hallo Sabine, Je (ik geloof eerste) blog over eten met een lepel kon ik goed begrijpen, maar deed nog niet zoveel bij me los maken. Maar deze raakte me echt vol in het hart. Dankjewel voor het delen. Bij mij geen enkele verbazing dat je soms dingen alleen wilt beleven. Volgens mij kun je het dan ook intenser beleven (geen overprikkeling door anderen en geen onder prikkeling doordat je je bijvoorbeeld sociaal moet gedragen en al sneller door wilt lopen in het museum. Lezen van veel tekst vond ik ook altijd zo boring en moet je nu eens kijken wat… Lees verder »
Beste Hans,
Bedankt voor het grote compliment!
Hoe spannend ik het ook vond, ik ervaar bevrijding nu ik open ben over mijn periodes van somberheid en over wat autisme voor mij betekent. De herkenning die het bij anderen teweegbrengt doet me goed.
Het ’toeval’ gaat onze paden vast eens doen kruisen om live verder te praten. Bedankt voor de boekentip, die ga ik aanschaffen.
Ik wens je mooie wandelingen toe in prachtige bossen.
Groeten Sabine
Dank voor je mooie wens. Zonder al die drukke neuro-typen erin, hebben we zo veel mooie natuur in Nederland om te ervaren. Het gevoel van wederzijdse herkenning is zo prachtig tijdens het lezen van de persoonlijke verhalen op deze site. Maar ook de verschillen zijn zo waardevol om te lezen. Lang leve je bevrijding en het goede gevoel dat het bij jou en anderen teweeg brengt. (Ik hoor Douwe alweer genieten van de alliteraties). Het boek van Vera kostte mij wel even moeite om in te komen. Beetje zweverig voor mijn eerste gevoel. Maar hoe verder ik kwam, hoe beter… Lees verder »
Heel herkenbaar blog. Volgens mij sta ik zelfs lokaal wel bekend als iemand die veel alleen de deur uit gaat. Ik vind het heerlijk, zulke uitjes. Kwa zelf criticus ben ik denk ik wat zachter, gelukkig. Al herken ik wel het gevoel dat ik het in bepaalde delen wel eens jammer kan vinden dat het sociale niet altijd bij me past. Zo kritisch als ik over mn onsociaalheid zou kunnen zijn zo kan ik, woepsie, ook evengoed dat rechttrekken met de vreemde tekortkoming van mensen die zo afhankelijk sociaallijkend leven dat ze niet eens alleen op stap durven of goed… Lees verder »
Hoi Eileen,
Dankjewel! Leuk om te lezen dat je het herkent en fijn dat je een zachtere zelf-criticus bent. Wat je schrijft over afhankelijk sociaal zijn is ook iets waar ik met regelmaat over nadenk. Want inderdaad, hoe sociaal ben je dan eigenlijk? Ik ervaar het als een enorme rijkdom om alleen op pad te (durven) gaan en te kunnen kiezen voor sociaal contact.
Is het niet iets voor jou om een filosofisch blog te schrijven over dit thema?! Ik zou het graag lezen 🙂
Jaa fijne rijkdom en dat je het ook zo kan ervaren. Wellicht een leuke inspiratie om op te broeden voor een blog!
Ik geniet op zich ook van het alleen op pad gaan. Maar heb vooral last van het oordeel van anderen, of de gedachte daaraan. Het is de maatschappij ook wel een beetje die het algemeen beeld schept alleen is raar.
Hoi Laura,
Dat oordeel van anderen, daar had ik ook last van. Vooral aan het begin. Hoe meer ik alleen ging doen, hoe meer ik merkte hoe blij het me maakt. Dat motiveert me om het te blijven doen. Ik ben er ook achter dat mensen er soms negatief op reageren om zichzelf beter te voelen…
Gelukkig ervaar ik ook dat mensen opkijken tegen mensen die alleen op pad gaan. Al word ik best verlegen als mensen dat zeggen.
Ik hoop dat je je weg hierin vindt en mooie herinneringen gaat maken!