Thema's

Op deze pagina vind je een lijst met thema's die besproken worden op deze blog. Bij elk thema hebben verschillende auteurs een blog geschreven. Zo willen we de diversiteit van autisme laten zien. Klik op de afbeelding bij een thema om alle berichten te bekijken die erbij horen. Of klik op de blauwe titel van een specifiek bericht dat erbij hoort.
Thema’s

Prikkels

Mensen met autisme kunnen te maken hebben met overprikkeling, maar ook met onderprikkeling. De verwerking van prikkels zoals geluid, licht, geuren of aanraking verloopt bij hen dan anders dan bij anderen mensen. 'Prikkels' was het thema van de autismeweek in 2020.


photo-1438179152657-8ce7dfda4f0b (2)

Ontspanning

Veel volwassenen met autisme kunnen moeilijk ontspannen. Activiteiten die voor anderen ontspannend zijn, zoals afspreken met een groep vrienden, of naar een museum gaan, zijn voor hen vaak helemaal niet ontspannend. Bijvoorbeeld omdat er teveel prikkels zijn, omdat er veel onduidelijkheid en onzekerheid is. Het is voor volwassenen met autisme dan ook een zoektocht om activiteiten te vinden die voor hen wel ontspannend zijn.

burn-o

Werk

'Autisme en werk' was ons thema voor de autismeweek 2021. De meerderheid van de Nederlandse volwassenen met autisme  heeft geen werk. Bij de mensen die wel werk hebben is het vaak deeltijd en niet de belangrijkste bron van inkomsten. Ook werken autistische volwassenen vaker onder hun niveau. Reden genoeg dus voor ons om ons te bezinnen op wat er aan de hand is met autisme en werk.

verandering

Omgaan met veranderingen

Voor volwassenen met autisme kunnen veranderingen soms lastig zijn. Vooral als een verandering van buitenaf wordt opgelegd en ze er zelf geen controle over hebben. Dat kan het gevoel geven dat je geen grip meer hebt op wat er gebeurt. En je moet dan maar zien te bedenken hoe je weer op die verandering moet reageren. Aanpassing aan nieuwe situaties komt bij volwassenen met autisme vaak minder vanzelf.

grenzen

Grenzen

Volwassenen met autisme hebben soms moeite met fysieke en mentale grenzen. Hoe weet je waar je grenzen liggen? Hoe bewaak je ze voor jezelf? Hoe geef je ze aan bij anderen? 'Grenzen' was het thema van de autismeweek 2022.

gesprekken-thema

Gesprekken voeren

Voor veel mensen met autisme is gesprekken voeren een uitdaging. Er komt veel bij kijken: jezelf goed uitdrukken, begrijpen wat de ander zegt, op het juiste moment van beurt wisselen, lichaamstaal, enz.

thuisgevoel

Thuisgevoel

Voor veel autistische volwassenen is hun eigen huis een plek waar ze zich terug kunnen trekken en op kunnen laden. Het is lastig als dit thuisgevoel verstoord wordt, bijvoorbeeld wanneer hun partner de inrichting verandert. Of als er veel mensen over de vloer zijn. Onder welke omstandigheden kun je je echt thuis voelen in je eigen huis? Zijn er nog andere plekken waar je je thuis voelt? Hoe belangrijk zijn zulke plekken? Over zulke vragen gaan de blogs in deze categorie.

bloggen-doe-je-zo

Bloggen doe je zo

Onze bijdrage aan Autminds 2020 was een presentatie over hoe mensen met autisme door bloggen een stem kunnen krijgen op internet. Autminds is een jaarlijks congres voor en door mensen met autisme. Het thema van dit jaar was: 'Een stem'. De blogs in dit thema waren onderdeel van onze presentatie.