Thema's

Op deze pagina vind je een lijst met thema's die besproken worden op deze blog. Bij elk thema hebben verschillende auteurs een blog geschreven. Zo willen we de diversiteit van autisme laten zien. Klik op de afbeelding bij een thema om alle berichten te bekijken die erbij horen. Of klik op de blauwe titel van een specifiek bericht dat erbij hoort.

Prikkels

Mensen met autisme kunnen te maken hebben met overprikkeling, maar ook met onderprikkeling. De verwerking van prikkels zoals geluid, licht, geuren of aanraking verloopt bij hen dan anders dan bij anderen mensen. 'Prikkels' was het thema van de autismeweek in 2020.

covid-19-corona

Coronavirus

Het nieuwe Coronavirus (Covid-19) raakt iedereen, maar zeker ook mensen met autisme. Veel van de normale structuur valt weg, er is veel onzekerheid en begeleiding kan soms niet doorgaan.

photo-1438179152657-8ce7dfda4f0b (2)

Ontspanning

Veel volwassenen met autisme kunnen moeilijk ontspannen. Activiteiten die voor anderen ontspannend zijn, zoals afspreken met een groep vrienden, of naar een museum gaan, zijn voor hen vaak helemaal niet ontspannend. Bijvoorbeeld omdat er teveel prikkels zijn, omdat er veel onduidelijkheid en onzekerheid is. Het is voor volwassenen met autisme dan ook een zoektocht om activiteiten te vinden die voor hen wel ontspannend zijn.

gesprekken-thema

Gesprekken voeren

Voor veel mensen met autisme is gesprekken voeren een uitdaging. Er komt veel bij kijken: jezelf goed uitdrukken, begrijpen wat de ander zegt, op het juiste moment van beurt wisselen, lichaamstaal, enz.

verandering

Omgaan met veranderingen

Voor volwassenen met autisme kunnen veranderingen soms lastig zijn. Vooral als een verandering van buitenaf wordt opgelegd en ze er zelf geen controle over hebben. Dat kan het gevoel geven dat je geen grip meer hebt op wat er gebeurt. En je moet dan maar zien te bedenken hoe je weer op die verandering moet reageren. Aanpassing aan nieuwe situaties komt bij volwassenen met autisme vaak minder vanzelf.