Vervreemd
Heel lang waren het twee verschillende dingen, mijn ik-beleving en mijn lijf. Ik leefde meer in de geest. Mijn lijf dat was soms een handige, maar vaak ook irritante tool waar ik dan in vast zat en die helemaal niet goed meewerkte of functioneerde. Ik heb op jonge leeftijd niet alleen genderdysforie ervaren maar ook algehele dysforie. Zo van, wat doe ik in dit vreemde high-tech voertuig en hoe werkt het? Zo was ik fysiek ook onhandig en stootte ik mij snel aan van alles en nog wat. En was het lijf voor mij vooral een ding dat me overprikkeling, pijn of grenzen gaf.
Nadat ik mentaal, emotioneel en psychisch uiteindelijk ook compleet op was, al rond mijn pubertijd, ontstond de reis van mijn lichaam leren kennen. In tegenstelling tot het alleen willen gebruiken. Het bleek een reis van thuiskomen. Het leren kennen deed ik onder andere via lichaamsgerichte psychotherapie. Hierbij kwam ik erachter dat mijn lichaam heel anders sprak dan mijn geest. Dat het veel beschermingsmechanismes had opgebouwd. Zoals vanuit onveiligheid en kwetsbaarheid heel snel dissociëren naar de geest. Of middels veel of rationeel praten het contact vermijden met lastige emoties. Ik weet niet hoeveel van huis komt en hoeveel bij autisme hoort, maar hoe je al die dingen gezond deed en in contact met jezelf had ik nooit geleerd.
Mijn lijf als onderdeel van mij
Vanaf dit moment werd de ik-identificatie ook langzaam anders. Van ik en mijn lijf, naar mijn lijf als onderdeel van mij. Ik leerde hoe ik kon vertragen, echt tot frustratie aan toe soms, om intern in verbinding ergens bij te kunnen blijven. Ik leerde dat er enorm veel spanning en stress in mijn lijf zat op geslagen, en daardoor ontspanning of erin aanwezig zijn heel moeilijk was. Ik leerde hoe ik in het nu mezelf kan voelen als een wegwijzer voor dilemma’s die ik tot dan toe altijd met mijn hoofd had proberen aan te gaan; wat vernauwt en wat verruimt nu? Ik leerde mezelf toestemming te geven die beweging te mogen volgen, en bouwde zo ook weer vertrouwen op dat die beweging volgen vaak loont. Ik leerde IN mijn lichaam te zijn.
Het lijf is veel wijzer dan het hoofd
De grootste les is misschien wel dat ik leerde dat mijn lijf, in het hier en nu, een grotere bron van wijsheid is dan mijn hoofd. Dat een agenda volgen tegen mijn natuur ingaat. De wie, wat, waar, wanneer, zijn allemaal zaken die me naar mijn hoofd trekken – uit mijn lijf, en dus ook bij mezelf weg. En als ik bij mezelf weg ben dan kan ik minder goed functioneren en ook niet goed nagaan hoe het met me is, tot ik het merk aan hoe dat zich uit. Het hoofd dient zeker wel, alleen is het voor mij niet de kapitein aan het schip.
Mijn eigen-wijze weg
Hier en nu, in het midden, in mijn centrum, ben ‘ik’. Hier ligt mijn functioneren, mijn gezondheid, mijn kracht, mijn gevoel van op aarde leven in plaats van in de geest. Hier kan ik contact maken met dat wat wil gebeuren. Dat zijn de bewegingen die kloppen bij mij en bij wat ik kan. Door daarnaar te mogen leven, voed ik enorm mijn gevoel van eigen bekwaamheid, iets wat ik vaak tekort ben gekomen. En dan maakt het steeds minder uit hoe anders dat werkt, functioneert en groeit of hoe het eruit ziet aan de buitenkant, ten op zichtte van de maatschappelijke normen, waarvan we denken dat het zo hoort.
Disclaimer
De kanttekening is natuurlijk dat alleen naar je gevoel luisteren wat te simpel is gezegd, het leren herkennen van wat wel en wat niet, is een hele reis waarin je goed je lijf en patronen moet leren kennen. Immers: naar je innerlijke saboteur luisteren, is ook schijnend je gevoel volgen.
Een speelse theorie
Mijn lijf is net zo wijs als de ecosystemen die de natuur heeft kunnen maken; enorm complex, circulair en totaal in balans. Het is de mens, met zijn ego-ik, zijn hoofd-ik, die de balans kan verstoren. Zo speel ik nu wel eens in mijn hoofd met de theorie dat de structuur van de neuro-typische mens, óf een façade is, óf dat deze mens er is om op aarde de maakbaarheid van dingen te leven. En dat de autistische mens in dat geval meer gemaakt is, om juist heel sterk te zijn in het kunnen leven vanuit de natuurlijke balans, in dat wat er wíl gebeuren in de verbinding met het geheel.
Zoals je aan zintuigelijke overprikkeling kan zien, kan de autist heel goed in het hier en nu zijn. Het door de agenda-omgeving weggetrokken worden naar de wereld van de geest: dat kan zich uiten in het starre gedrag, waarin we doorslaan in strakke kaders om maar te kunnen functioneren. Het is maar een speelse theorie. En als de theorie zou kloppen, vermoed ik dat veel autisten zichzelf, hun lijf, kwijt zijn, met alle gevolgen van dien. We zijn niet slechter in ons lijf, we moeten er slechts zien thuis te komen.
Hoi Eileen, Heel mooi hoe je deze observaties doortrekt naar je speelse theorie. Ik krijg ook meer en meer het idee dat we allemaal rondlopen met verschillende lagen van automatismen die ons het merendeel van de dag besturen. Denk aan douchen, autorijden, mijmeren, of zelfs een gesprek voeren. Er gebeurt zoveel op onbewuste lagen, en dus vanuit het hoofd. Ik denk dat deze processen bij neurotypische personen wellicht makkelijker verlopen, misschien omdat ze zich er minder bewust (onbewust) van zijn en er geen last van hebben. Als persoon met autisme heb ik het gevoel deze processen juist (te) bewust waar… Lees verder »
Bedankt voor het delen. Fijn om te lezen! Ik leer ook weer over de mens en dit fenomeen door terugspiegelingen te krijgen. Mooi verwoord.
Diepzinnige blog Eileen. Als ik de wijze woorden van Vera Helleman hier bij denk, dan geeft ook zij aan dat we (auties) ons gelukkiger voelen als we leven in het hier en nu, op ons gevoel. Maar dat heb ik gauw weer losgelaten, om alleen op mjn gevoel af te gaan. Mijn gezinsleden herkende me niet meer. En als ik iets niet wil, is het vervreemden van mijn gezin. We leven zo in harmonie met elkaar dat het vertrouwen in mijn logica en scenario denken hen ook duidelijkheid, rust en structuur, dus een basis om op te vertrouwen, geeft. Dat… Lees verder »
Bedankt voor je reactie. Fijn dat je je eigen harmonie thuis hebt gevonden.En dat je rust kan ervaren! En ja ik weet dat mensen planningen volgen omdat ze daar rust van ervaren. En ook dat dat voor veel autisten dus enorm bevalt, dat ze er soms zelfs meer extreem dan gemiddeld in worden. Zelf zie ik dat als een overlevingsmechanisme en niet als een natuurlijke beweging vanuit ontspanning. Daar ligt voor mijzelf het onderscheid. Wat niet wegneemt dat ieder vrij is op zijn eigen manier te leven. En dat de maatschappij ook meer, aldanniet geheel, gebouwd is op mensen die… Lees verder »
Hallo Eileen, Ook jij bedankt voor je reactie. 😄 Ik zeg ook eigenlijk niets anders. Het vooraf alle scenario’s uitdenken is ook absoluut een overlevingsstrategie. Alleen zo red ik het in de intensieve wereld. Alles op mijn gevoel doen is ook iets wat ik voor mezelf het fijnste vind. Bij het stuk van Douwe heb ik het bijvoorbeeld over natuurlijke tijd. Heerlijk op een vrije dag. Maar als ik dat zou doen op werkdagen, dan weet ik niet hoe lang ik nog werk heb (nu al bijna 35 jaar bij dezelfde werkgever. Onderwijs is heul veul prikkels). Ik heb ook… Lees verder »
Bedankt! Ach overlevings strategien zijn er niet voor niks, ter overleving! Lesgeven aan iemand die rijp is en dat het bij de beweging klopt lijkt me ook heel prachtig!
Dat het bij mij lukt natuurlijker te leven komt ook omdat ik het echt niet kon, meedraaien met de ratrace, mijn lijf gaf te streng grenzen aan. Buiten de ratrace is het nog niet makkelijk voor je klaargelegd maar wel beter te leren.
Jij ook het beste!