Dansen als een soldaat
Ik zit in de Stadschouwburg Groningen. Het orkest speelt een ouverture. Dan gaat het doek open. Op het toneel staat een marmeren altaar. Een jonge vrouw, ze heeft een lendendoek omgeslagen, zit op de rand. Op het toneel liggen meer lendendoeken alsof ze in de haast zijn achtergelaten, alsof mensen zijn weggevlucht. De jonge vrouw kijkt de zaal rond, blijft vooralsnog zitten.
De paukenist voert het tempo op. Dan springt ze van het altaar. Ze danst als een soldaat, vecht voor haar plek, alsof zij nog moet bewijzen dat zij hier mag zijn. Eén voor één gooit zij de lendendoeken met brute kracht in de coulissen, totdat er nog eentje over is. Zij pakt hem op, bekijkt hem van alle kanten. Met ferme pas loopt zij richting de rechtercoulissen. Zij lijkt even te twijfelen, kijkt de zaal rond en weer naar haar voeten die haar uit deze strijd moeten bevrijden.
Boem! Paukeslag! Zij neemt een aanloop en halverwege het podium springt zij de lucht in; haar benen verder scharnierend dan je voor gezond zou houden blijft zij boven het toneel hangen. De laatste lendendoek smijt zij de coulissen in.
Alleen op de wereld?
In afwachting van haar afdaling dwalen mijn gedachten af. Ik ben een jaar of vijftien. Tijdens een logeerpartij bij mijn grootouders besluiten wij om naar hun stacaravan in Dwingeloo te gaan. Opa wil graag even sudderen en om hem met rust te laten gaan oma en ik lezen. Ik ben al een tijdje bezig in Alleen op de wereld van Hector Malot.
Het gaat over Remi, een zoon van rijke ouders die te vondeling is gelegd. Hij wordt liefdevol opgevoed door moeder Barbarin die hem troost als hij verdrietig is en hem iedere avond welterusten kust. Vanwege financiële problemen wordt hij verkocht aan de Italiaanse zanger en acteur Vitalis. Hij leert Remi lezen, schrijven en zingen en is een strenge, maar zachtaardige mentor. Als Vitalis sterft wordt hij opgevangen door de familie Acquin die hem als een eigen zoon en broer in huis neemt. Steeds als hij door het noodlot wordt getroffen, treft hij barmhartigheid.
Remi kan het niet alleen en ik kan het ook niet alleen. Wil ik verder komen in mijn autistische leven, dan zal ik mijn hand moeten openen, mijn vraag moeten uitspreken, hulp moeten aanvaarden. Die hulp heb ik altijd al gehad, zei het soms met forse schroom. Ik wilde niemand tot last zijn, niet afhankelijk. En dat masker van schaamte werp ik van mij af. Ik besef dat schaamte slechts gedijt op dorre grond.
De landing
Dat besef brengt mij terug in de stadsschouwburg. Een grote groep kale oude mannen met lange witte baarden komt het podium op. Zij gaan gekleed in lendendoeken en helpen de jonge vrouw die nog steeds boven het podium zweeft met haar landing. Zij lopen als een groep naar voren, de vrouw in het midden. Het licht wordt feller, de muziek zwelt aan… En dan doen de mannen hun maskers af. Het zijn al die mensen die mij hebben geholpen. Mijn ouders, mijn broers en mijn zussen, mijn grootouders, ooms en tantes, taxichauffeurs, medeleerlingen, docenten, psychologen, psychiaters, stagebegeleiders, vrienden, collega’s en werkgevers. Het applaus is oorverdovend.
Hallo Douwe, Wat een mooie diverse club mensen heb je hier onder je hoede, (mag ik dat zo omschrijven?), die schrijven over hun ervaringen met autisme. Zo is er voor iedereen die hier wil lezen, iets te vinden dat bij haar of hem past. Zo kan ik me bij jouw blog wel inleven in het afwerpen van het masker. Misschien is het bij mij minder met gevoel van schaamte. Ik voel het meer als niet meer de energie erin willen stoppen in maskeren. Ze accepteren me maar zoals ik ben. Maar ook door er open over te zijn, meer ruimte… Lees verder »
Hallo Hans, Zeer veel dank voor je mooie en uitgebreide reactie. Het doet mij goed om te horen dat de blogs op Autisme Veelzijdig gelezen zo gewaardeerd worden. Over het idee dat schaamte slechts gedijt op dorre grond het volgende. Als ik mij schaam voor de hulp die ik nodig heb, dan kan ik mij minder goed ontwikkelen, want dat geeft een dorre, onvruchtbare grond. Wil ik echt iets aan de hulp hebben, dan zal ik die ten volle moet aanvaarden, ja zelfs omarmen. Pas dan kunnen al die mooie bloemen bloeien, die het leven voor mij in petto heeft.… Lees verder »
Hallo Douwe, De dank is wederzijds. Je uitleg over de dorre grond is nu helemaal helder voor mij. Mooi om te lezen dat je de groeikant opzoekt en weet wat je daar voor nodig hebt. In deze respectvolle omgeving is er ruimte om elkaar aan te vullen. Samen kom je soms verder dan ieder voor zich, maar dan moet je elkaar wel begrijpen of daar in ieder geval voor open willen staan. Dus HOOFDredacteur, ga maar lekker door met het zaaien van al die mooie bloemenzaadjes. En de diversiteit maakt het alleen maar mooier zodat een ieder zijn eigen favorieten… Lees verder »
Hallo Hans,
De veelzijdigheid van autisme en van de bloggers op deze site, maakt dat ik het een eer vind om hiervan hoofdredacteur te zijn. Reacties als die van jou maken het alleen nog maar mooier.
Groeten,
Douwe
Hallo Douwe,
Zal ik het nog een stukje rijker maken? Mooier durf ik hier eigenlijk niet te typen, maar dat is de diversiteit wel. Niet durven omdat ik me eigenlijk een beetje schaam. Hoe kan het dat het woord barmhartigheid pas nu tot me doordringt uit jouw blog.
Dat is nog redelijk snel want bijvoorbeeld het liedje P.S. van de Dolly Dots (ongeveer 40 jaar geleden) kan ik sinds toen al woordelijk meezingen, maar recent heb ik nog het laatste concert van ze gekeken en toen snapte ik pas waar het over ging.
Beelddenken?
Hallo Hans,
P.S. van de Dolly Dots vind ik prachtig. Ik had het nog nooit gehoord en ben je zeer erkentelijk dat je het noemde. Misschien dat ik daar weleens een blog over schrijf.
Groeten,
Douwe
Lieve Douwe, dat is een heel mooie blog. Jij bent geland en je laat zien wie er allemaal om je heen staan/stonden! Liefs, mamma
Lieve mama,
Dank voor het compliment!
Liefs, Douwe