Oude bloggers

Op deze pagina vind je een overzicht van vaste bloggers die niet meer actief zijn maar die in het verleden hebben meegewerkt aan Autisme is veelzijdig. Hun blogs zijn uiteraard nog wel op de website te vinden, maar er komen geen nieuwe blogs meer bij.

Cor


Cor kreeg op 58-jarige leeftijd te horen dat hij ASS heeft. In die periode werkte Cor al bij de DSW stadspark, nu iederz. Hij heeft een mbo-opleiding. Sinds kort is hij met pensioen. Cors grootste hobby is fotografie. Bij ATN Drachten was twee keer een tentoonstelling met zijn foto's te zien.

13 blog(s)

Ik heb door mijn autisme activiteiten gedaan waarvan ik nooit wist dat ik ze kon. Ik plaatste mijzelf door mijn ASS altijd op de achtergrond. Toen kwam er ik erachter dat mijn autisme en het begrijpen van de teksten soms moeilijk waren. Door diverse handvatten heb ik er beter mee om leren gaan. Maar ook mijn levenshouding is daardoor veranderd.

Coen


Coen is 34 en woont in Groningen. Coen werkt 32 uren per week als administratief medewerker bij LAVG Gerechtsdeurwaarders. Daarnaast is hij vrijwilliger bij voetbalvereniging VV Helpman. Daar bekleed hij o.a. de functies van Jeugdsecretaris en leider van Helpman JO15-1.

10 blog(s)

Op mijn 6e ben ik gediagnostiseerd met ADHD en PDD-NOS. Als dingen onduidelijk zijn, dan heb ik veel last van mijn autisme Ik zie mezelf als een persoon met autisme en niet als een autist. Ik geef presentaties over mijn leven met autisme. Ik vind het belangrijk dat er zoveel mogelijk mensen, op een goede manier, bekend raken met autisme.

Frederik


Frederik (1981) kreeg op 33-jarige leeftijd de diagnose autisme. Hij heeft filosofie gestudeerd. Hij is gepromoveerd op de geschiedenis van autisme. Daarnaast is hij directeur van Autisme Digitaal. Hij valt op mannen en woont alleen, in Haren.

9 blog(s)

Dat ik autisme heb merk ik vooral doordat ik snel overprikkeld ben en niet lang achter elkaar kan werken. In mijn onderzoek heb ik ook veel voordelen van mijn autisme: ik kan goed analyseren, ben volhardend en ben gemotiveerd om alles te weten te komen over mijn bijzondere interesses.

Morgana


Morgana is een vrouw van 59 jaar uit Leiden. Actief als ervaringsdeskundige autisme en gender. Verder is zij componiste en musicus. In 2020 kreeg ze de diagnose ASS en in 2021 ADHD. Zij werkt mee aan verschillende projecten met betrekking tot autisme en LHBT.

8 blog(s)

Autisme betekent voor mij dat ik anders denk en voel als mensen zonder autisme. Voor mij is autisme een kracht. Ik tracht mijn (gespreks) partner te begrijpen door goede vragen te stellen, omdat ik niet altijd op mijn gevoel kan afgaan. Ik heb veel inzichten verkregen door na te denken over mijn denkprocessen en emoties en hierdoor blijf ik dichtbij mijzelf.

Arda


Arda (1978) woont met haar hond in een rustig Fries dorpje. Haar dagen vult ze het liefst met natuurobservaties, wandelen, lezen en schrijven. Ze heeft filosofie gestudeerd. Werkzaam als tekstschrijver voor een milieuorganisatie.

7 blog(s)

Mijn diagnose ASS in 2016 voelde zo wezenlijk, dat het leek alsof ik ‘betrapt’ werd. Mijn onvermogen en ongemak in sociale situaties heb ik altijd geprobeerd te verbloemen. Nu heb ik er vrede mee dat mensen mij misschien een rare vinden. Het leven als Einzelgänger bevalt me prima zolang het lukt om in balans te blijven. Daarmee bedoel ik dat ik zowel over- als onderprikkeling probeer te vermijden. Het kan druk in mijn hoofd zijn, maar ik vind steun bij rituelen en een vast ritme.

Tatjana


Tatjana, 1981, woont in Brabant en werkt als verpleegkundige in een verpleeghuissetting. Ze werkt hier met ouderen die allemaal een vorm van dementie hebben. In 2015 kreeg zij de diagnose ASS en daarmee startte een nieuwe zoektocht naar wie ze nu eindelijk is.

7 blog(s)

Dat ik autisme heb merk ik vooral aan geluiden die hard binnenkomen, mijn slechte verdeling van energie en de prikkelverwerking gedurende een dag. Door te bloggen over mijn leven, over wie ik ben en wat ik doe, wil ik vooral de leuke kanten van mijn leven laten zien maar ook een kijkje van binnen geven, in mijn hoofd.

Marjolein


Marjolein is 66 en weet pas sinds kort dat ze autisme heeft. Ze heeft veel verschillende beroepen gehad, o.a. docent. Nu is ze met pensioen en doet vrijwilligerswerk. Ook is ze vaak in haar volkstuin. Ze heeft twee volwassen zoons en woont met haar 2 katten in een provinciestad.

5 blog(s)

Toen ik in 2018 de diagnose autisme kreeg, startte er een zoektocht. Welke impact heeft autisme op mijn leven gehad en wat betekent het nu voor mij? Mijn hele leven heb ik me aangepast aan hoe ik dacht dat ik moest zijn. Met het ouder worden ging dat steeds moeilijker: zo moe en somber en altijd stress – een burn-out. Ik lees veel over autisme en wil er alles van weten. Mijn leven heeft een gebruiksaanwijzing, die ik steeds beter begrijp.

Annelien


Annelien is 30 (en een beetje). Ze is geboren in Noord-Nederland maar gesetteld in Overijssel. Daar werkt ze en woon ze met haar gezin: manlief, twee kids en poezenbeest. Net als haar kat heeft ze Asperger. Ze schrijft met humor over het moederschap.

5 blog(s)

Ik zie autisme als disharmonie in een wereld die liever omgaat met gemiddelden. De psychiater zei het al na mijn diagnose (Groningen, 2000): “Ontwikkelen is als de schuifknoppen van een ouderwetse stereotoren. De meeste mensen zijn afgesteld rond de middellijn, bij autisme staan de knoppen afwisselend erg hoog en laag.” Sindsdien durf ik mijn eigen lijn te volgen, met uitschieters en al.

Laura


Laura (1989) is een gepassioneerd kunstenaar. Ze schildert bijvoorbeeld antieke kasten in felle, intense kleuren. Ze woont alleen met vijf parkieten. Ze is herstellende van psychoses. Ze heeft hier veel inzichten van gekregen. Nu werkt ze hard aan zichzelf om ervaringsdeskundige te worden.

5 blog(s)

Door mijn autisme ben ik heel creatief. Ook ben ik sterk analytisch. Verder merk ik dat ik heel erg zwart-wit denk. Als ik ergens voor ga, stort ik me er volledig in. Ik houd niet van oppervlakkige gesprekken. Ik ben een aanhanger van de 'Intens World Theory': prikkels komen intenser binnen. Dit is een mogelijke verklaring voor het ontstaan van mijn psychoses.

Natascha


Natascha (49 jaar) gooide vijf jaar geleden het roer om en verhuisde van de drukke randstad naar een dorpje aan de Groninger Waddenkust. Hier is het leven eenvoudiger. Natascha schrijft en doet klusjes in haar eigen belevingstuin. Haar droom is om lange fietstochten te maken.

3 blog(s)

Autisme betekent voor mij dat ik verschil met de niet-autist. Iedere dag is het een uitdaging om te kunnen (over)leven in een wereld die niet ingericht is voor mensen in het autisme spectrum. Tegelijkertijd ben ik blij met de manier waarop mijn brein werkt…het maakt me authentiek, eerlijk en intens. Autisme is geen stoornis maar een andere manier van ‘zijn’.

Berber


Berber Bouma (1983) is een Friezin, maar ze woont in Kampen. Ze werkt als docent Nederlands en godsdienst in het voortgezet onderwijs. Ze is gek op haar twee dochters, op wandelen, hardlopen, badmintonnen, padellen, lezen, schrijven, fotograferen en witte Twix.

3 blog(s)

De combinatie van autisme en ADHD zorgt ervoor dat ik altijd op zoek ben naar nieuwe prikkels, maar dat ik soms ook behoorlijk overprikkeld kan raken. Sporten en schrijven helpen me om mijn gedachten weer te ordenen en om tot rust te komen, zodat ik daarna weer van voren af aan kan beginnen.

Laila


Laila is 28 jaar oud en is op haar 27ste gediagnosticeerd met autisme en adhd. In het dagelijks leven illustreert en schrijft ze verhalen. Zij is afgestudeerd in de Letterkunde en is geïnteresseerd in hoe de narratieve vorm zich ontwikkeld.

3 blog(s)

Voor mij is autisme een andere manier van de wereld ervaren, en in combinatie met ADHD, betekent het dat ik altijd op zoek ben naar nieuwe hobby's om te proberen of nieuwe dingen om over te leren. Ik vind weinig dingen vanzelfsprekend, waardoor ik kan stilstaan bij de bijzonderheden van eenvoudige dingen en waardering ervaar voor het complexe leven.

Kirsten


Kirsten is 51 jaar, freelance eindredacteur/tekstschrijver en woont samen met poes (eigenwijs) en teckel (nog eigenwijzer). Ze kreeg op haar 46ste de diagnose ASS en wordt blij van dieren, haar tuin, tekenen, rock en satire.

2 blog(s)

Dat ik pas op latere leeftijd gediagnosticeerd ben, maakte me eerst verdrietig. Hoe mooi had mijn leven kunnen zijn als ik het eerder had geweten? Nu ben ik vooral erg gelukkig en doe ik veel dingen die ik voor de diagnose niet kon, simpelweg omdat ik leer om te gaan met de beperkingen en door de nadruk te leggen op alle positieve kanten.

Jan


Jan Maring is 61 jaar en woont in Bedum en Zuidlaren. Hij werkt bij QBuzz Groningen als chauffeur.

1 blog(s)

Ik weet sinds vijf jaar dat ik een “auti” ben. Dat betekent dat ik op nogal wat factoren scoor in het Autisme Spectrum Stoornis, kortweg ASS genoemd. Ik ga zo nu en dan via dit blog een kijkje geven in hoe het leven en de gedachten van mij als “auti” eruitzien. Ik weet uit een aantal workshops waar ik als ervaringsdeskundige bij aanwezig mocht zijn, dat voorbeelden uit mijn leven voor de deelnemers erg verhelderend kunnen werken.