Actieve bloggers
Op deze pagina vind je een overzicht van de vaste bloggers die regelmatig bijdragen aan deze blog. Wil jij ook vaste blogger worden, of eenmalig een gastblog schrijven, kijk dan op de pagina meewerken.
Douwe
Douwe Wilts is Neerlandicus en hoofdredacteur van deze blog. Hij heeft een autismespectrumstoornis en schrijft daar een boek over. Door schade en schande is hij een wijze optimist geworden.
Ik ben Douwe Wilts en weet sinds mijn 14e dat ik een autismespectrumstoornis heb. Graag vertel ik aan eenieder die dat horen wil over mijn autisme. Als er weer eens een of andere therapie in het nieuws komt die autisme zou genezen, denk ik altijd: gelukkig is autisme niet te genezen. Ik gun de wereld een beetje meer autisme.
Eileen
Eileen is een 28-jarige vrouw uit de provincie die in de stad woont. Ze is creatief op vele vlakken en houdt van zich uiten via tekst, beeld of geluid. Aan de wereld geeft zij terug wat zij kan bieden.
Ik zie autisme als een karaktertype dat soms onhandig aansluit op de omgeving en verwachtingen. Maar ook als iets wat prachtige eigen kwaliteiten heeft te beleven. Voor mij betekent het naast vermoeiende beperking ook balans gevend aan de wereld. Minder ik-referentie, maar meer ziel-referentie. Eerlijkheid in wat het is. Vooral, heerlijk authentiek en eigen!
Nathalie
Nathalie (1974) werd op 38-jarige leeftijd gediagnosticeerd met autisme. Ze is een werkende moeder van 2 kinderen en parttime ondernemer. Nathalie hecht veel waarde aan zelfontwikkeling en daagt zichzelf graag uit. Ze wordt blij van muziek maken, kickboksen, lezen, wandelen, tattoos en lekker eten.
Ik zie autisme niet als een stoornis maar als een andere manier van zijn. Ik zet mensen graag aan het denken over wat als ‘de norm’ wordt beschouwd en wat het betekent om ‘anders’ te zijn. Daarbij zoek ik steeds naar wat ons op het niveau van mens-zijn met elkaar verbindt.
Coen
Coen is 34 en woont in Groningen. Coen werkt 32 uren per week als administratief medewerker bij LAVG Gerechtsdeurwaarders. Daarnaast is hij vrijwilliger bij voetbalvereniging VV Helpman. Daar bekleed hij o.a. de functies van Jeugdsecretaris en leider van Helpman JO15-1.
Op mijn 6e ben ik gediagnostiseerd met ADHD en PDD-NOS. Als dingen onduidelijk zijn, dan heb ik veel last van mijn autisme Ik zie mezelf als een persoon met autisme en niet als een autist. Ik geef presentaties over mijn leven met autisme. Ik vind het belangrijk dat er zoveel mogelijk mensen, op een goede manier, bekend raken met autisme.
Bij mijn vorige baan op een IT-helpdesk moest ik snel schakelen onder tijdsdruk. In mijn eervorige functie als projectleider ging ik te diep in op details. Zó leerde de praktijk mij wat autisme op de werkvloer betekent. Met mijn huidige baan heb ik het gevoel dat ik (eindelijk) geland ben. Omgang met mensen gaat gelukkig bijna altijd goed.
Mijn diagnose ASS in 2016 voelde zo wezenlijk, dat het leek alsof ik ‘betrapt’ werd. Mijn onvermogen en ongemak in sociale situaties heb ik altijd geprobeerd te verbloemen. Nu heb ik er vrede mee dat mensen mij misschien een rare vinden. Het leven als Einzelgänger bevalt me prima zolang het lukt om in balans te blijven. Daarmee bedoel ik dat ik zowel over- als onderprikkeling probeer te vermijden. Het kan druk in mijn hoofd zijn, maar ik vind steun bij rituelen en een vast ritme.
Autisme betekent voor mij dat ik anders denk en voel als mensen zonder autisme. Voor mij is autisme een kracht. Ik tracht mijn (gespreks) partner te begrijpen door goede vragen te stellen, omdat ik niet altijd op mijn gevoel kan afgaan. Ik heb veel inzichten verkregen door na te denken over mijn denkprocessen en emoties en hierdoor blijf ik dichtbij mijzelf.
Dat ik autisme heb merk ik vooral doordat ik snel overprikkeld ben en niet lang achter elkaar kan werken. In mijn onderzoek heb ik ook veel voordelen van mijn autisme: ik kan goed analyseren, ben volhardend en ben gemotiveerd om alles te weten te komen over mijn bijzondere interesses.
Jorrit
Jorrit (1981) is softwaretester, literair vertaler en rockaccordeonist. Hij woont met zijn vrouw, drie kinderen en een eigenwijze teckel op het Drentse platteland. In 2019 kreeg hij de diagnose ASS. Jorrit verslindt literatuur, films, podcasts en games, waar hij ongestoord een ander leven kan leiden.
Autisme betekent voor mij dat alles moet kloppen. Mijn bullshit-detector staat altijd aan. Heeft de keizer geen kleren aan, dan sta ik te wijzen. Daar maak ik geen vrienden mee. Verder kan ik maar één ding tegelijk doen. In mijn gezin heb ik het meest last van autisme. Doen alsof werkt daar niet en ik raak snel over- en geprikkeld.
Laura
Laura (1989) is een gepassioneerd kunstenaar. Ze schildert bijvoorbeeld antieke kasten in felle, intense kleuren. Ze woont alleen met vijf parkieten. Ze is herstellende van psychoses. Ze heeft hier veel inzichten van gekregen. Nu werkt ze hard aan zichzelf om ervaringsdeskundige te worden.
Door mijn autisme ben ik heel creatief. Ook ben ik sterk analytisch. Verder merk ik dat ik heel erg zwart-wit denk. Als ik ergens voor ga, stort ik me er volledig in. Ik houd niet van oppervlakkige gesprekken. Ik ben een aanhanger van de 'Intens World Theory': prikkels komen intenser binnen. Dit is een mogelijke verklaring voor het ontstaan van mijn psychoses.
Ik zie autisme als een aandoening die ervoor zorgt dat je brein anders werkt. Waardoor je over- of ondergevoelig kan zijn voor prikkels of wellicht sommige sociale signalen niet direct snapt. Maar de (positieve) keerzijde van ASS vind ik dat getalenteerde mensen met ASS, inherente focus gebruiken om zich uitermate ver te ontwikkelen in hun interessegebied.
Martine
Martine schreef haar proefschrift over de Cyborg Mermaid (Universiteit Utrecht) en werkt nu aan een project over 21e eeuwse reconstructies van Koning Alfred van Wessex (Universiteit Leiden). Naast haar onderzoek is ze muzikant & ontwerper, doet ze aan Japanse krijgskunsten en studeert ze neuropsychologie. Ze beheert de website Japan Fans en schrijft een boek over autisme, met als werktitel "Inside the Autside". Martine woont in Utrecht, samen met haar Bengaalse tijgerkat Boris.
Een autistische beleving en een autistisch perspectief kunnen nieuwe wereldbeelden opleveren. Door de neurotypische norm worden out of the box gedachten over het hoofd gezien. Auti-biografische blogs zijn daarom belangrijk, waardevol en relevant.
Voor mij is autisme een andere manier van de wereld ervaren, en in combinatie met ADHD, betekent het dat ik altijd op zoek ben naar nieuwe hobby's om te proberen of nieuwe dingen om over te leren. Ik vind weinig dingen vanzelfsprekend, waardoor ik kan stilstaan bij de bijzonderheden van eenvoudige dingen en waardering ervaar voor het complexe leven.
De combinatie van autisme en ADHD zorgt ervoor dat ik altijd op zoek ben naar nieuwe prikkels, maar dat ik soms ook behoorlijk overprikkeld kan raken. Sporten en schrijven helpen me om mijn gedachten weer te ordenen en om tot rust te komen, zodat ik daarna weer van voren af aan kan beginnen.
Klik hier om de lijst van oude bloggers te bekijken, die niet meer actief zijn.