Actieve bloggers

Op deze pagina vind je een overzicht van de vaste bloggers die regelmatig bijdragen aan deze blog. Wil jij ook vaste blogger worden, of eenmalig een gastblog schrijven, kijk dan op de pagina meewerken.
Op alfabetische volgorde:  Berber,  Douwe,  Eileen,  Frederik,  Jim,  Jorrit,  Joyce,  Linda,  Linde,  Lotte,  Marten,  Martine,  Morgana,  Nathalie,  Wilco.

Douwe


Douwe Wilts is Neerlandicus en hoofdredacteur van deze blog. Hij heeft een autismespectrumstoornis en schrijft daar een boek over. Door schade en schande is hij een wijze optimist geworden.

20 blog(s)

Ik ben Douwe Wilts en weet sinds mijn 14e dat ik een autismespectrumstoornis heb. Graag vertel ik aan eenieder die dat horen wil over mijn autisme. Als er weer eens een of andere therapie in het nieuws komt die autisme zou genezen, denk ik altijd: gelukkig is autisme niet te genezen. Ik gun de wereld een beetje meer autisme.

Eileen


Eileen is een 28-jarige vrouw uit de provincie die in de stad woont. Ze is creatief op vele vlakken en houdt van zich uiten via tekst, beeld of geluid. Aan de wereld geeft zij terug wat zij kan bieden.

18 blog(s)

Ik zie autisme als een karaktertype dat soms onhandig aansluit op de omgeving en verwachtingen. Maar ook als iets wat prachtige eigen kwaliteiten heeft te beleven. Voor mij betekent het naast vermoeiende beperking ook balans gevend aan de wereld. Minder ik-referentie, maar meer ziel-referentie. Eerlijkheid in wat het is. Vooral, heerlijk authentiek en eigen!

Nathalie


Nathalie (1974) werd op 38-jarige leeftijd gediagnosticeerd met autisme. Ze is een werkende moeder van 2 kinderen en parttime ondernemer. Nathalie hecht veel waarde aan zelfontwikkeling en daagt zichzelf graag uit. Ze wordt blij van muziek maken, kickboksen, lezen, wandelen, tattoos en lekker eten.

14 blog(s)

Ik zie autisme niet als een stoornis maar als een andere manier van zijn. Ik zet mensen graag aan het denken over wat als ‘de norm’ wordt beschouwd en wat het betekent om ‘anders’ te zijn. Daarbij zoek ik steeds naar wat ons op het niveau van mens-zijn met elkaar verbindt.

Jim


Jim (1987) kreeg al in 1992 zijn diagnose, maar leert hierover nog steeds met de dag bij. Met passies voor auto’s, fotograferen, koken en schrijven geeft vrije tijd soms keuzestress. Hij is alleenstaand, en test software vanuit huis met uitzicht op bomen en vogels.

9 blog(s)

Bij mijn vorige baan op een IT-helpdesk moest ik snel schakelen onder tijdsdruk. In mijn eervorige functie als projectleider ging ik te diep in op details. Zó leerde de praktijk mij wat autisme op de werkvloer betekent. Met mijn huidige baan heb ik het gevoel dat ik (eindelijk) geland ben. Omgang met mensen gaat gelukkig bijna altijd goed.

Morgana


Morgana is een vrouw van 59 jaar uit Leiden. Actief als ervaringsdeskundige autisme en gender. Verder is zij componiste en musicus. In 2020 kreeg ze de diagnose ASS en in 2021 ADHD. Zij werkt mee aan verschillende projecten met betrekking tot autisme en LHBT.

8 blog(s)

Autisme betekent voor mij dat ik anders denk en voel als mensen zonder autisme. Voor mij is autisme een kracht. Ik tracht mijn (gespreks) partner te begrijpen door goede vragen te stellen, omdat ik niet altijd op mijn gevoel kan afgaan. Ik heb veel inzichten verkregen door na te denken over mijn denkprocessen en emoties en hierdoor blijf ik dichtbij mijzelf.

Martine


Martine schreef haar proefschrift over de Cyborg Mermaid (Universiteit Utrecht) en werkt nu aan een project over 21e eeuwse reconstructies van Koning Alfred van Wessex (Universiteit Leiden). Naast haar onderzoek is ze muzikant & ontwerper, doet ze aan Japanse krijgskunsten en studeert ze neuropsychologie. Ze beheert de website Japan Fans en schrijft een boek over autisme, met als werktitel "Inside the Autside". Martine woont in Utrecht, samen met haar Bengaalse tijgerkat Boris.

8 blog(s)

Een autistische beleving en een autistisch perspectief kunnen nieuwe wereldbeelden opleveren. Door de neurotypische norm worden out of the box gedachten over het hoofd gezien. Auti-biografische blogs zijn daarom belangrijk, waardevol en relevant.

Marten


Marten Ketelaar (1991) woont in de stad Groningen. Hij runt als ervaringsdeskundige zijn eigen bedrijf. Marten geeft lezingen over ASS en niet aangeboren hersenletsel, verder heeft hij klanten (met ASS) individueel begeleid.

7 blog(s)

Ik zie autisme als een aandoening die ervoor zorgt dat je brein anders werkt. Waardoor je over- of ondergevoelig kan zijn voor prikkels of wellicht sommige sociale signalen niet direct snapt. Maar de (positieve) keerzijde van ASS vind ik dat getalenteerde mensen met ASS, inherente focus gebruiken om zich uitermate ver te ontwikkelen in hun interessegebied.

Frederik


Frederik (1981) kreeg op 33-jarige leeftijd de diagnose autisme. Hij heeft filosofie gestudeerd. Hij is gepromoveerd op de geschiedenis van autisme. Daarnaast is hij directeur van Autisme Digitaal. Hij valt op mannen en woont alleen, in Haren.

6 blog(s)

Dat ik autisme heb merk ik vooral doordat ik snel overprikkeld ben en niet lang achter elkaar kan werken. In mijn onderzoek heb ik ook veel voordelen van mijn autisme: ik kan goed analyseren, ben volhardend en ben gemotiveerd om alles te weten te komen over mijn bijzondere interesses.

Jorrit


Jorrit (1981) is softwaretester, literair vertaler en rockaccordeonist. Hij woont met zijn vrouw, drie kinderen en een eigenwijze teckel op het Drentse platteland. In 2019 kreeg hij de diagnose ASS. Jorrit verslindt literatuur, films, podcasts en games, waar hij ongestoord een ander leven kan leiden.

5 blog(s)

Autisme betekent voor mij dat alles moet kloppen. Mijn bullshit-detector staat altijd aan. Heeft de keizer geen kleren aan, dan sta ik te wijzen. Daar maak ik geen vrienden mee. Verder kan ik maar één ding tegelijk doen. In mijn gezin heb ik het meest last van autisme. Doen alsof werkt daar niet en ik raak snel over- en geprikkeld.

Linda


Linda is 33 jaar en werkt 32 uur per week als informatiespecialist voor de universiteitsbibliotheek. Ze houdt van zelfontwikkeling zoals kinesiologie & bewustzijnsleer/non-dualiteit. Verder: Schrijven, lezen, tekenen, schilderen, dieren en natuur, motorrijden en muziek. Linda speelt bastuba in een orkest.

4 blog(s)

Ik ben op mijn 23ste gediagnosticeerd met ASS. Ik heb vooral moeite met drukte, geluiden. En heb genoeg tijd voor mezelf nodig. Ik begrijp sociale regels niet altijd, maar heb wel een groot hart. Overanalyseren is mijn valkuil. Ik heb veel aan mijn opleidingen in Kinesiologie en de Bewustzijnscoaching om uit het analyseren in mijn lichaamsbewustzijn te komen en weer vanuit mijn gevoel te spreken.

Berber


Berber Bouma (1983) is een Friezin, maar ze woont in Kampen. Ze werkt als docent Nederlands en godsdienst in het voortgezet onderwijs. Ze is gek op haar twee dochters, op wandelen, hardlopen, badmintonnen, padellen, lezen, schrijven, fotograferen en witte Twix.

3 blog(s)

De combinatie van autisme en ADHD zorgt ervoor dat ik altijd op zoek ben naar nieuwe prikkels, maar dat ik soms ook behoorlijk overprikkeld kan raken. Sporten en schrijven helpen me om mijn gedachten weer te ordenen en om tot rust te komen, zodat ik daarna weer van voren af aan kan beginnen.

Wilco


Wilco (1981) woont met zijn vrouw en twee katten in Arnhem. Hij werkt als software tester bij een zorgverzekeraar. Voor de nodige rust en balans beoefent Wilco yoga en meditatie. Daarnaast gaat Wilco graag naar de bioscoop of een café en houdt hij van reizen.

3 blog(s)

Eind 2013 kreeg ik mijn diagnose Autisme, maar ik leer elke dag nog bij. Voor mij betekent Autisme dat ik een andere beleving heb van de wereld om mij heen. Sociale regels snap ik niet altijd en communicatie is een valkuil. Via mijn blog deel ik mijn ervaringen over mijn Autisme.

Linde


Linde (1985) is op 32-jarige leeftijd gediagnosticeerd met ASS. Ze woont in een dorp in de Noord Hollandse polder. Houdt van lege, verlate plekken zonder mensen. En van dieren

3 blog(s)

Autisme betekent voor mij: balancerend tussen leven en overleven, permanent op de vlucht zijn voor prikkels. Vreemdeling in eigen land, opererend in de marge. Vallen, opstaan, vallen, opstaan, vallen, opstaan, vallen... en weer opstaan.

Joyce


Joyce (1994) is afgestudeerd commercieel econoom en woont in Drenthe. Ze houd van natuurwandelingen, reizen, missverkiezingen en linedancen. Met haar hond Shady doet ze dogsurvival, stepjöring en suppen. Met haar paard Whisper doet ze bosritten, eventing en rijd ze voor het Nederlands Team western speedevents.

1 blog(s)

In 2018 ben ik gediagnosticeerd met ASS en leer iedere dag meer bij. Voor mij betekent autisme dat ik eerlijk, volhardend en een doorzetter ben. Ik gebruik mijn ervaringen nu in mijn vrijwilligerswerk als gespreksleider en persoonlijk ontwikkelingscoach voor mensen met en zonder autisme. Ik hoop hier ooit mijn “echte” werk van te maken met behulp van dieren en natuur.

Lotte


Lotte is 37 jaar oud en woont met haar zoon in de Randstad. Lotte is kindercoach en ontspanningscoach voor kinderen, maar op dit moment gaat haar volle aandacht naar haar gezin en alles dat je tegenkomt in een leven met autisme.

0 blog(s)

Lotte is 37 jaar oud en woont met haar zoon in de Randstad. Lotte is kindercoach en ontspanningscoach voor kinderen, maar op dit moment gaat haar volle aandacht naar haar gezin en alles dat je tegenkomt in een leven met autisme.

Klik hier om de lijst van oude bloggers te bekijken, die niet meer actief zijn.