Actieve bloggers

Op deze pagina vind je een overzicht van de vaste bloggers die regelmatig bijdragen aan deze blog. Wil jij ook vaste blogger worden, of eenmalig een gastblog schrijven, kijk dan op de pagina meewerken.
Op alfabetische volgorde:  Daan,  Douwe,  Eileen,  Esther,  Hans,  Jim,  Jorrit,  Joyce,  Linda,  Linde,  Lotte,  Marten,  Martine,  Nathalie,  Sabine,  Wilco.

Douwe


Douwe Wilts is Neerlandicus en hoofdredacteur van deze blog. Hij heeft een autismespectrumstoornis en schrijft daar een boek over. Door schade en schande is hij een wijze optimist geworden.

25 blog(s)

Ik ben Douwe Wilts en weet sinds mijn 14e dat ik een autismespectrumstoornis heb. Graag vertel ik aan eenieder die dat horen wil over mijn autisme. Als er weer eens een of andere therapie in het nieuws komt die autisme zou genezen, denk ik altijd: gelukkig is autisme niet te genezen. Ik gun de wereld een beetje meer autisme.

Eileen


Eileen is een 28-jarige vrouw uit de provincie die in de stad woont. Ze is creatief op vele vlakken en houdt van zich uiten via tekst, beeld of geluid. Aan de wereld geeft zij terug wat zij kan bieden.

25 blog(s)

Ik zie autisme als een karaktertype dat soms onhandig aansluit op de omgeving en verwachtingen. Maar ook als iets wat prachtige eigen kwaliteiten heeft te beleven. Voor mij betekent het naast vermoeiende beperking ook balans gevend aan de wereld. Minder ik-referentie, maar meer ziel-referentie. Eerlijkheid in wat het is. Vooral, heerlijk authentiek en eigen!

Nathalie


Nathalie (1974) werd op 38-jarige leeftijd gediagnosticeerd met autisme. Ze is een werkende moeder van 2 kinderen en parttime ondernemer. Nathalie hecht veel waarde aan zelfontwikkeling en daagt zichzelf graag uit. Ze wordt blij van muziek maken, kickboksen, lezen, wandelen, tattoos en lekker eten.

18 blog(s)

Ik zie autisme niet als een stoornis maar als een andere manier van zijn. Ik zet mensen graag aan het denken over wat als ‘de norm’ wordt beschouwd en wat het betekent om ‘anders’ te zijn. Daarbij zoek ik steeds naar wat ons op het niveau van mens-zijn met elkaar verbindt.

Jim


Jim (1987) kreeg al in 1992 zijn diagnose, maar leert hierover nog steeds met de dag bij. Met passies voor auto’s, fotograferen, koken en schrijven geeft vrije tijd soms keuzestress. Hij is alleenstaand, en test software vanuit huis met uitzicht op bomen en vogels.

14 blog(s)

Bij mijn vorige baan op een IT-helpdesk moest ik snel schakelen onder tijdsdruk. In mijn eervorige functie als projectleider ging ik te diep in op details. Zó leerde de praktijk mij wat autisme op de werkvloer betekent. Met mijn huidige baan heb ik het gevoel dat ik (eindelijk) geland ben. Omgang met mensen gaat gelukkig bijna altijd goed.

Sabine


Sabine (1990) werd als 32-jarige gediagnosticeerd met autisme. Zij houdt van yoga, verlaten natuurgebieden, crime docu's, films, muziek, lezen, koffie, stilte en alleen zijn.

12 blog(s)

Er ging een wereld voor mij open toen ik werd gediagnosticeerd met autisme. Opeens kon ik plaatsen waarom bepaalde dingen voor mij zijn zoals ze zijn. Schrijven over autisme is voor mij dé manier om mijn verhaal te herschrijven.

Daan


Daan is getrouwd, heeft een gezin en goed werk – alles lijkt van de buitenkant goed te gaan, maar van binnen loopt er veel vast. Na vier jaar therapie en boven de 50 krijgt hij de diagnose autisme en gaat op zoek naar zichzelf.

11 blog(s)

Het is een hele schok om te ontdekken “ik ben anders”. Aan de ene kant geeft het een naakt en onveilig gevoel en aan de andere kant opluchting, ik kan een stuk strijd opgeven en me anders gaan richten. Als ik het lef heb mijn autisme te leven, dan voel ik me verbonden. Ik leer veel van autisme blogs, de ervaringsverhalen, voel me bij de hand genomen in mijn unieke zoektocht: “ik ben niet alleen anders”. Zou anderen graag ook mijn hand willen geven om zo een stevige ketting te vormen

Martine


Martine schreef haar proefschrift over de Cyborg Mermaid (Universiteit Utrecht) en werkt nu aan een project over 21e eeuwse reconstructies van Koning Alfred van Wessex (Universiteit Leiden). Naast haar onderzoek is ze muzikant & ontwerper, doet ze aan Japanse krijgskunsten en studeert ze neuropsychologie. Ze beheert de website Japan Fans en schrijft een boek over autisme, met als werktitel "Inside the Autside". Martine woont in Utrecht, samen met haar Bengaalse tijgerkat Boris.

11 blog(s)

Een autistische beleving en een autistisch perspectief kunnen nieuwe wereldbeelden opleveren. Door de neurotypische norm worden out of the box gedachten over het hoofd gezien. Auti-biografische blogs zijn daarom belangrijk, waardevol en relevant.

Marten


Marten Ketelaar (1991) woont in de stad Groningen. Hij runt als ervaringsdeskundige zijn eigen bedrijf. Marten geeft lezingen over ASS en niet aangeboren hersenletsel, verder heeft hij klanten (met ASS) individueel begeleid.

10 blog(s)

Ik zie autisme als een aandoening die ervoor zorgt dat je brein anders werkt. Waardoor je over- of ondergevoelig kan zijn voor prikkels of wellicht sommige sociale signalen niet direct snapt. Maar de (positieve) keerzijde van ASS vind ik dat getalenteerde mensen met ASS, inherente focus gebruiken om zich uitermate ver te ontwikkelen in hun interessegebied.

Wilco


Wilco (1981) woont met zijn vrouw en twee katten in Arnhem. Hij werkt als software tester bij een zorgverzekeraar. Voor de nodige rust en balans beoefent Wilco yoga en meditatie. Daarnaast gaat Wilco graag naar de bioscoop of een café en houdt hij van reizen.

7 blog(s)

Eind 2013 kreeg ik mijn diagnose Autisme, maar ik leer elke dag nog bij. Voor mij betekent Autisme dat ik een andere beleving heb van de wereld om mij heen. Sociale regels snap ik niet altijd en communicatie is een valkuil. Via mijn blog deel ik mijn ervaringen over mijn Autisme.

Linde


Linde (1985) is op 32-jarige leeftijd gediagnosticeerd met ASS. Ze woont in een dorp in de Noord Hollandse polder. Houdt van lege, verlate plekken zonder mensen. En van dieren

7 blog(s)

Autisme betekent voor mij: balancerend tussen leven en overleven, permanent op de vlucht zijn voor prikkels. Vreemdeling in eigen land, opererend in de marge. Vallen, opstaan, vallen, opstaan, vallen, opstaan, vallen... en weer opstaan.

Jorrit


Jorrit (1981) is softwaretester, literair vertaler en rockaccordeonist. Hij woont met zijn vrouw, drie kinderen en een eigenwijze teckel op het Drentse platteland. In 2019 kreeg hij de diagnose ASS. Jorrit verslindt literatuur, films, podcasts en games, waar hij ongestoord een ander leven kan leiden.

5 blog(s)

Autisme betekent voor mij dat alles moet kloppen. Mijn bullshit-detector staat altijd aan. Heeft de keizer geen kleren aan, dan sta ik te wijzen. Daar maak ik geen vrienden mee. Verder kan ik maar één ding tegelijk doen. In mijn gezin heb ik het meest last van autisme. Doen alsof werkt daar niet en ik raak snel over- en geprikkeld.

Linda


Linda is 33 jaar en werkt 32 uur per week als informatiespecialist voor de universiteitsbibliotheek. Ze houdt van zelfontwikkeling zoals kinesiologie & bewustzijnsleer/non-dualiteit. Verder: Schrijven, lezen, tekenen, schilderen, dieren en natuur, motorrijden en muziek. Linda speelt bastuba in een orkest.

5 blog(s)

Ik ben op mijn 23ste gediagnosticeerd met ASS. Ik heb vooral moeite met drukte, geluiden. En heb genoeg tijd voor mezelf nodig. Ik begrijp sociale regels niet altijd, maar heb wel een groot hart. Overanalyseren is mijn valkuil. Ik heb veel aan mijn opleidingen in Kinesiologie en de Bewustzijnscoaching om uit het analyseren in mijn lichaamsbewustzijn te komen en weer vanuit mijn gevoel te spreken.

Joyce


Joyce (1994) woont samen met haar paard(en) en hond Shady in Drenthe. Ze is graag in de natuur en ook actief bezig. Ze houd van (dog)survival, stepjöring, suppen, paardrijden (bosritten, eventing en western speedevents), naaien, boogschieten, hiken, reizen en linedancen.

4 blog(s)

In 2018 ben ik gediagnosticeerd met ASS en leer iedere dag meer bij. Voor mij betekent autisme dat ik eerlijk, volhardend en een doorzetter ben. Ik gebruik mijn ervaringen nu in mijn vrijwilligerswerk als gespreksleider en persoonlijk ontwikkelingscoach voor mensen met en zonder autisme. Ik hoop hier ooit mijn “echte” werk van te maken met behulp van dieren en natuur.

Esther


Esther is 49 en woont met haar 3 tieners en 2 katten in Noord Holland. Zij houdt van lange wandelingen in de natuur, lezen en creatief bezig zijn, daarnaast werkt zij twee dagen per week in het speciaal onderwijs.

3 blog(s)

In oktober 2023 kreeg ik de diagnose ASS/ADHD en wist ik eindelijk waarom ik mij altijd anders voelde en waarom dingen bij mij vaak anders werken dan bij de rest. Sinds de diagnose heb ik mijzelf veel beter leren kennen en begrijpen en daarom zeg ik nogal eens; dit is Esther 2.0.

Lotte


Lotte is 37 jaar oud en woont met haar zoon in de Randstad. Lotte is kindercoach en ontspanningscoach voor kinderen, maar op dit moment gaat haar volle aandacht naar haar gezin en alles dat je tegenkomt in een leven met autisme.

2 blog(s)

Lotte is 37 jaar oud en woont met haar zoon in de Randstad. Lotte is kindercoach en ontspanningscoach voor kinderen, maar op dit moment gaat haar volle aandacht naar haar gezin en alles dat je tegenkomt in een leven met autisme.

Hans


Hans (1967) werkt al 35 jaar fulltime in het MBO als wiskundeleraar. Hij heeft een gezin en eigen huis in Zeeland. Hij heeft na het succesvol afronden van de havo en vwo, het even geprobeerd op de universiteit. Maar is vijftien jaar later toch master in wiskunde geworden.

0 blog(s)

Ik heb altijd al geweten dat ik anders ben. Ik heb mijn anders zijn altijd zoveel mogelijk proberen te camoufleren. Ik wilde er wel bij horen. Mijn diagnose was ooit motoriekstoring. Maar door veel training, piano spelen en handballen, is dat enorm veel vooruit gegaan. Zelfs in de sociale context kan ik me aardig redden. Voor mijn ‘Coming Aut’ gekozen om een andere kant van autisme te laten zien. Oh en op de foto lijk ik koffie te drinken, maar ik heb Lieber Thee, (ja een woord grapje).

Klik hier om de lijst van oude bloggers te bekijken, die niet meer actief zijn.