Bloggers

Op deze pagina vind je een overzicht van de vaste bloggers die regelmatig bijdragen aan deze blog. Wil jij ook vaste blogger worden, of eenmalig een gastblog schrijven, kijk dan op de pagina meewerken.
Op alfabetische volgorde: Annelien, Arda, Coen, Cor, Douwe, Eileen, Frederik, Jan, Jim, Jorrit, Marjolein, Natascha, Nathalie, Tatjana.

Eileen


Eileen is een 28-jarige vrouw uit de provincie die in de stad woont. Ze is creatief op vele vlakken en houdt van zich uiten via tekst, beeld of geluid. Aan de wereld geeft zij terug wat zij kan bieden.

10 blog(s)

Ik zie autisme als een karaktertype dat soms onhandig aansluit op de omgeving en verwachtingen. Maar ook als iets wat prachtige eigen kwaliteiten heeft te beleven. Voor mij betekent het naast vermoeiende beperking ook balans gevend aan de wereld. Minder ik-referentie, maar meer ziel-referentie. Eerlijkheid in wat het is. Vooral, heerlijk authentiek en eigen!

Cor


Cor kreeg op 58-jarige leeftijd te horen dat hij ASS heeft. In die periode werkte Cor al bij de DSW stadspark, nu iederz. Hij heeft een mbo-opleiding. Sinds kort is hij met pensioen. Cors grootste hobby is fotografie. Bij ATN Drachten was twee keer een tentoonstelling met zijn foto's te zien.

10 blog(s)

Ik heb door mijn autisme activiteiten gedaan waarvan ik nooit wist dat ik ze kon. Ik plaatste mijzelf door mijn ASS altijd op de achtergrond. Toen kwam er ik erachter dat mijn autisme en het begrijpen van de teksten soms moeilijk waren. Door diverse handvatten heb ik er beter mee om leren gaan. Maar ook mijn levenshouding is daardoor veranderd.

Coen


Coen is 34 en woont in Groningen. Coen werkt 32 uren per week als administratief medewerker bij LAVG Gerechtsdeurwaarders. Daarnaast is hij vrijwilliger bij voetbalvereniging VV Helpman. Daar bekleed hij o.a. de functies van Jeugdsecretaris en leider van Helpman JO15-1.

7 blog(s)

Op mijn 6e ben ik gediagnostiseerd met ADHD en PDD-NOS. Als dingen onduidelijk zijn, dan heb ik veel last van mijn autisme Ik zie mezelf als een persoon met autisme en niet als een autist. Ik geef presentaties over mijn leven met autisme. Ik vind het belangrijk dat er zoveel mogelijk mensen, op een goede manier, bekend raken met autisme.

Douwe


Douwe Wilts is Neerlandicus en hoofdredacteur van deze blog. Hij heeft een autismespectrumstoornis en schrijft daar een boek over. Door schade en schande is hij een wijze optimist geworden.

7 blog(s)

Ik ben Douwe Wilts en weet sinds mijn 14e dat ik een autismespectrumstoornis heb. Graag vertel ik aan eenieder die dat horen wil over mijn autisme. Als er weer eens een of andere therapie in het nieuws komt die autisme zou genezen, denk ik altijd: gelukkig is autisme niet te genezen. Ik gun de wereld een beetje meer autisme.

Arda


Arda (1978) woont met haar hond in een rustig Fries dorpje. Haar dagen vult ze het liefst met natuurobservaties, wandelen, lezen en schrijven. Ze heeft filosofie gestudeerd. Werkzaam als tekstschrijver voor een milieuorganisatie.

6 blog(s)

Mijn diagnose ASS in 2016 voelde zo wezenlijk, dat het leek alsof ik ‘betrapt’ werd. Mijn onvermogen en ongemak in sociale situaties heb ik altijd geprobeerd te verbloemen. Nu heb ik er vrede mee dat mensen mij misschien een rare vinden. Het leven als Einzelgänger bevalt me prima zolang het lukt om in balans te blijven. Daarmee bedoel ik dat ik zowel over- als onderprikkeling probeer te vermijden. Het kan druk in mijn hoofd zijn, maar ik vind steun bij rituelen en een vast ritme.

Tatjana


Tatjana, 38, woont in Brabant en werkt als verpleegkundige in een verpleeghuissetting. Ze werkt hier met ouderen die allemaal een vorm van dementie hebben. In 2015 kreeg zij de diagnose ASS en daarmee startte een nieuwe zoektocht naar wie ze nu eindelijk is.

5 blog(s)

Dat ik autisme heb merk ik vooral aan geluiden die hard binnenkomen, mijn slechte verdeling van energie en de prikkelverwerking gedurende een dag. Door te bloggen over mijn leven, over wie ik ben en wat ik doe, wil ik vooral de leuke kanten van mijn leven laten zien maar ook een kijkje van binnen geven, in mijn hoofd.

Marjolein


Marjolein is 66 en weet pas sinds kort dat ze autisme heeft. Ze heeft veel verschillende beroepen gehad, o.a. docent. Nu is ze met pensioen en doet vrijwilligerswerk. Ook is ze vaak in haar volkstuin. Ze heeft twee volwassen zoons en woont met haar 2 katten in een provinciestad.

5 blog(s)

Toen ik in 2018 de diagnose autisme kreeg, startte er een zoektocht. Welke impact heeft autisme op mijn leven gehad en wat betekent het nu voor mij? Mijn hele leven heb ik me aangepast aan hoe ik dacht dat ik moest zijn. Met het ouder worden ging dat steeds moeilijker: zo moe en somber en altijd stress – een burn-out. Ik lees veel over autisme en wil er alles van weten. Mijn leven heeft een gebruiksaanwijzing, die ik steeds beter begrijp.

Frederik


Frederik (1981) kreeg op 33-jarige leeftijd de diagnose autisme. Hij heeft psychologie en filosofie gestudeerd. Hij doet momenteel promotieonderzoek naar de geschiedenis van autisme. Daarnaast is hij directeur van Autisme Digitaal. Hij valt op mannen en woont alleen, in Haren.

4 blog(s)

Dat ik autisme heb merk ik vooral doordat ik snel overprikkeld ben en niet lang achter elkaar kan werken. In mijn onderzoek heb ik ook veel voordelen van mijn autisme: ik kan goed analyseren, ben volhardend en ben gemotiveerd om alles te weten te komen over mijn bijzondere interesses.

Annelien


Annelien is 30 (en een beetje). Ze is geboren in Noord-Nederland maar gesetteld in Overijssel. Daar werkt ze en woon ze met haar gezin: manlief, twee kids en poezenbeest. Net als haar kat heeft ze Asperger. Ze schrijft met humor over het moederschap.

3 blog(s)

Ik zie autisme als disharmonie in een wereld die liever omgaat met gemiddelden. De psychiater zei het al na mijn diagnose (Groningen, 2000): “Ontwikkelen is als de schuifknoppen van een ouderwetse stereotoren. De meeste mensen zijn afgesteld rond de middellijn, bij autisme staan de knoppen afwisselend erg hoog en laag.” Sindsdien durf ik mijn eigen lijn te volgen, met uitschieters en al.

Jorrit


Jorrit (1981) is historicus, literair vertaler en rockaccordeonist. Hij woont met zijn vrouw, drie kinderen en een eigenwijze teckel op het Drentse platteland. In 2019 kreeg hij de diagnose ASS. Jorrit verslindt literatuur, films, podcasts en games, waar hij ongestoord een ander leven kan leiden.

3 blog(s)

Autisme betekent voor mij dat alles moet kloppen. Mijn bullshit-detector staat altijd aan. Heeft de keizer geen kleren aan, dan sta ik te wijzen. Daar maak ik geen vrienden mee. Verder kan ik maar één ding tegelijk doen. In mijn gezin heb ik het meest last van autisme. Doen alsof werkt daar niet en ik raak snel over- en geprikkeld.

Natascha


Natascha (49 jaar) gooide vijf jaar geleden het roer om en verhuisde van de drukke randstad naar een dorpje aan de Groninger Waddenkust. Hier is het leven eenvoudiger. Natascha schrijft en doet klusjes in haar eigen belevingstuin. Haar droom is om lange fietstochten te maken.

3 blog(s)

Autisme betekent voor mij dat ik verschil met de niet-autist. Iedere dag is het een uitdaging om te kunnen (over)leven in een wereld die niet ingericht is voor mensen in het autisme spectrum. Tegelijkertijd ben ik blij met de manier waarop mijn brein werkt…het maakt me authentiek, eerlijk en intens. Autisme is geen stoornis maar een andere manier van ‘zijn’.

Jim


Jim (1987) kreeg al in 1992 zijn diagnose, maar leert hierover nog steeds met de dag bij. Met passies voor auto’s, fotograferen, koken en schrijven geeft vrije tijd soms keuzestress. Hij is alleenstaand, en test software vanuit huis met uitzicht op bomen en vogels.

2 blog(s)

Bij mijn vorige baan op een IT-helpdesk moest ik snel schakelen onder tijdsdruk. In mijn eervorige functie als projectleider ging ik te diep in op details. Zó leerde de praktijk mij wat autisme op de werkvloer betekent. Met mijn huidige baan heb ik het gevoel dat ik (eindelijk) geland ben. Omgang met mensen gaat gelukkig bijna altijd goed.

Jan


Jan Maring is 61 jaar en woont in Bedum en Zuidlaren. Hij werkt bij QBuzz Groningen als chauffeur.

1 blog(s)

Ik weet sinds vijf jaar dat ik een “auti” ben. Dat betekent dat ik op nogal wat factoren scoor in het Autisme Spectrum Stoornis, kortweg ASS genoemd. Ik ga zo nu en dan via dit blog een kijkje geven in hoe het leven en de gedachten van mij als “auti” eruitzien. Ik weet uit een aantal workshops waar ik als ervaringsdeskundige bij aanwezig mocht zijn, dat voorbeelden uit mijn leven voor de deelnemers erg verhelderend kunnen werken.

Nathalie


Nathalie (1974) werd op 38-jarige leeftijd gediagnosticeerd met autisme. Ze woont in de Randstad met haar 2 kinderen en een logeerpoes. Nathalie is actief als vrijwilliger voor diverse initiatieven op het gebied van autisme en psychische kwetsbaarheid. Ze noemt zichzelf bruggenbouwer en verbindingsfilosoof.

1 blog(s)

Ik zie autisme niet als een stoornis maar als een andere manier van zijn. Ik zet mensen graag aan het denken over wat als ‘de norm’ wordt beschouwd en wat het betekent om ‘anders’ te zijn. Daarbij zoek ik steeds naar wat ons op het niveau van mens-zijn met elkaar verbindt.