Sociaal netwerk
Ik ben zeer actief in een groep voor vrouwen met autisme en/of ADHD. Dit is een besloten groep waar vrouwen in alle openheid kunnen spreken over tal van zaken. Een veel besproken onderwerp is relatie en seksualiteit. Hier komt onder andere wel eens naar voren dat er sprake is geweest van seksueel overschrijdend gedrag in de vroege jeugd, tienerjaren en op volwassen leeftijd. Ik doe vrijwilligerswerk ook voor AutiRoze Leiden en voor Autisme Netwerk Noord-Zuid-Holland.
Ook in mijn leven heeft er misbruik, verkrachting, aanranding en geweld plaatsgevonden. Natuurlijk vindt dit ook plaats bij neurotypische mensen. Aangezien ik een opleiding tot Sekscounselor en Relatiecoach doe en er in de opleiding (natuurlijk) niet gesproken wordt over autisme, ben ik zelf een zeer summier onderzoekje gestart, voornamelijk vanwege het feit dat ik zoveel dingen herken die van invloed zijn geweest op mijn persoonlijke leven.
Mijn leven tot nu toe
Ik ben geboren met een intersekseconditie, iets wat in mijn familie vaker voorkomt. In mijn vroege jeugd ben ik misbruikt en in mijn vroege tienerjaren verkracht en aangerand. Ik was mij niet bewust van mijn intersekseconditie, alleen dat ik mij geen jongen voelde. Mijn oestrogeen was altijd al hoog, wat bleek uit mijn eerste bloedonderzoek. Het verklaarde ook dat ik mij altijd vrouw heb gevoeld. Inmiddels heb ik mijn transitie naar vrouw achter de rug; deze begon in 2017 en is in 2021 afgerond.
Het gedwongen stilzwijgen
Elke vorm van geweld, waartoe ook ‘ongewenste seksuele handelingen’ als verkrachting, misbruik en aanranding, hebben impact op mijn leven gehad. Ik ben in mijn lagere schooltijd ook een aantal keren in elkaar geslagen, omdat ik ‘anders’ was. Door mijn autisme, ADHD en hoge IQ is dat nog eens moeilijker geweest. Alle prikkels en negatieve ervaringen zorgden ervoor dat ik sociaal gezien niet functioneerde. Mijn voorkeur voor hardrock en metal zorgden ervoor dat ik niet in groepen paste, pas later ging ik naar hardrock clubs en daar voelde ik mij wel thuis. De meeste mensen daar waren, net als ik, ‘randfiguren’.
Cumulatie van factoren
Cumulatie is de opeenstapeling van zaken. Ik werd gediagnosticeerd met borderline of manische depressie en heb nooit gesproken over mijn misbruik en verkrachting. Er werd lacherig over gedaan door zorgverleners, met de woorden: “Ach, we hebben allemaal wel eens doktertje gespeeld”. Ik voelde mij niet serieus genomen, want daardoor was ik bang voor intimiteit. Het gevolg was dat ik nooit verkering kreeg en mij erg alleen voelde. Ik huilde in stilte. Toen ik 22 jaar was, was ik zeer depressief. Drugsgebruik versterkte mijn problemen. Door vrienden kwam ik bij de pinkstergemeente en trouwde met een lesbienne, die in ontkenning leefde. Intimiteit kwam maar ongeveer eens in de drie jaar voor. In mijn hoofd en dromen was ik vrouw en lesbienne, maar in de pinkstergemeente was homoseksualiteit en lesbisch zijn één van de ergste zonden. Ik ben Hebreeuws en Judaïca gaan studeren, en kwam erachter dat het fundamentalisme christendom de plank misslaat en ernstige schade bewerkstelligt bij LHBT-mensen, ook bij mij en mijn ex. In 2015 ben ik ex-christen, atheïst en boeddhiste geworden.
Het heden
Door mijn complexe problematiek heb ik slechts één relatie en altijd grote moeite met seksualiteit gehad, zodat liefdevolle intimiteit eigenlijk bijna niet heeft plaatsgevonden. Pas naderhand heb ik mij dat gerealiseerd, aangezien ik mijn emoties en gedachten grondig heb geanalyseerd. Op dit moment heb ik een beginnende relatie en heb ik aan mijn vriendin duidelijk gemaakt dat ik open wil spreken over alles wat met relatie en seksualiteit te maken heeft. In ieder geval is psychologische hulp dringend nodig. Helaas zijn de wachttijden schrijnend en in mijn geval heeft men zelfs ‘vergeten’ mij op de wachtlijst voor traumaverwerking te zetten, maar dit is nu in gang gezet. Relatie en seksualiteit zijn echter zo belangrijk in mijn leven dat ik dit niet kan bagataliseren. Mijn opleiding helpt mij inzicht te krijgen in normale dingen als de behoefte aan een relatie en intimiteit. Graag spreek ik over andere aspecten, zoals gender en geaardheid, in een volgende blog in deze serie.