Aanpassen
Ik heb op jonge leeftijd geleerd dat bepaalde dingen die fijn voelen voor mij raar gevonden worden. Ik zit bijvoorbeeld liever op de grond dan op een stoel, of ik ga liever met dieren om dan met mensen, of ik kan het ene moment heel extravert, druk en passievol zijn, en het andere moment liever introvert, alleen in de natuur en zonder prikkels.
Ik ben daarnaast ook erg gevoelig, dat was ik als kind al. Een buurmeisje wilde toentertijd een hommel doodmaken omdat hij daar gewoon lag. Ik zag dat hij hulp nodig had een wilde helpen dus ging naar binnen om suikerwater te maken. Toen ik terugkwam had mijn buurmeisje de hommel dood getrapt. Ik ben daar echt van slag van geweest. Omdat eerdergenoemde dingen bestempeld waren als “raar”, heb ik mij op latere leeftijd telkens aangepast aan de manier waarop de omgeving op dat moment wilde hoe ik was, maar niet trouw gebleven aan wie ik was en wilde zijn. Intussen heb ik geleerd dat juist die dingen mij maken wie ik ben.
Basis
Wat voor de een makkelijk en vanzelfsprekend is, is voor de ander dit totaal niet. Ik kreeg laatst de vraag van een collega “Wat betekent autisme voor jou?” Ik moest hier even over nadenken, want geregeld twijfel ik aan mijzelf omdat bepaalde “normale” dingen – zoals werken, het huishouden en aanvoelen wanneer ik moet eten, drinken of naar de wc moet – niet vanzelfsprekend zijn voor mij. Dat wordt toch wel als een raar ervaren door mijn omgeving, omdat er veel dingen zijn die ik wel kan die andere mensen bijvoorbeeld niet kunnen. Daardoor begrijpen ze niet hoe ik dan de “basisdingen” niet kan.
Kwaliteiten
Ik ben mede door mijn autisme erg analytisch en kan goed observeren, daardoor pak ik veel dingen snel op en leer ik snel nieuwe dingen zoals boogschieten, suppen of survival. Ik ben totaal niet bang om uit mijn comfortzone te stappen en nieuwe dingen of sporten uit te proberen, omdat toch bijna alles wat ik op een dag moet doen niet binnen mijn comfortzone valt. Omdat het leven mij niet altijd gemakkelijk afgaat, heb ik ook een heel groot doorzettingsvermogen. Autisme betekent voor mij ook dat als ik een doel heb, ik daar ook volledig voor ga en niet zomaar opgeef bij 1 of wel 1.000 tegenslagen. Daarnaast ben ik goed in structuur aanbrengen in projecten en in het organiseren van evenementen, omdat ik een helikopterview heb en nadenk over elk detail. Ben ik dan sneller moe en heb ik meer hersteltijd nodig dan een ander? Ja, maar een voordeel is dat ik alle scenario’s heb doordacht en voorzien van een backup-plan.
Ik kijk ook verder dan de norm en ben erg creatief in het bedenken van out-of-the-box-oplossingen en -ideeën. Dat komt omdat ik een groot deel van mijn leven aan het zoeken ben geweest naar niet voor de hand liggende oplossingen, omdat standaard-oplossingen mij niet helpen. Daarnaast ben ik erg gevoelig, anders dan velen denken als ze het woord autisme horen. Ik kan zoveel voelen dat het mij soms overweldigt. Dit wordt geregeld als raar of kinderachtig bestempeld, maar ook deze eigenschap brengt mij veel. Hierdoor kan ik goed met dieren en kinderen omgaan, omdat ik dichtbij mijn gevoel zit. Ook voel ik vaak al aan iemand hoe iemand zich voelt, voordat hij of zij zichzelf daar bewust van is. Ook door mijn analytische, maar ook gevoelige karakter kan ik goed mensen of dieren coachen en begeleiden, omdat ik alle kleine veranderingen waarneem die een ander niet of te laat ziet.
Authentiek
Intussen heb ik geleerd dat autisme een onderdeel is van mij en mij authentiek maakt en niet alleen een beperking is, maar een kracht waar veel uit te halen valt, als er rekening gehouden wordt met dat ik af en toe een stapje terug moet doen en moet luisteren wat mijn lichaam en geest aangeven. De ene dag verzet ik bergen en doe ik het werk van een paar dagen in een paar uur, maar andere dagen vergeet ik dus de basisdingen als eten en drinken. Daardoor word ik vaak over- of onderschat afhankelijk van op welk moment en in welke gemoedstoestand ik iemand ontmoet. Ik hoop dat mensen bewuster worden van wat autisme is en autisten ook een eerlijke kans geven. Autisme hoort bij mij, dit heeft voor- en nadelen, maar het maakt mij wie ik ben. Het is geen ziekte waar je van genezen kan worden en met de juiste instelling en hulp hoeft het ook geen beperking te zijn. Zoals Nick Gonzales het mooi zegt: ”We have the same road, same bricks, but a different view” en dat is wat het mooi maakt om jezelf te zijn; met of zonder autisme. Autisme definieert jou niet als persoon, maar het is een onderdeel van je waar je ook van moet houden.
Ik daag je uit om ook na te denken over de vragen: “Wie ben jij als persoon?” en “Wat maakt jou wie je bent?” Mij heeft het veel gebracht en ik weet zeker dat het in de toekomst nog meer zal brengen, en hopelijk jou ook.
Hallo Joyce, Wat een mooie en liefdevolle blog heb je geschreven. Ik herken heel veel, maar zie ook verschillen. Herkenning bij bijvoorbeeld zitten op de vloer. Deed ik vroeger ook, lekker tegen de bank. Tegenwoordig zit ik er liever op (aah de klok van ouder worden kun je niet tegenhouden, dus geniet van alles wat nu nog zonder pijntjes gaat). Toen ik nog een klein Hansje was, sliep ik met mijn hoofd op de herder van mijn oma waar iedereen schrik voor had. Ook de kat van mijn ouders kon ik als een van de weinige aaien zonder gekrabt te… Lees verder »
Kleine correctie, oeps.
Ik bedoelde op de site van Sanne (Een beetje bijzonder) de blog over prikkelverwerking deel 8. Het gaat wel over het functioneren van je lichaam.