welkom bij

Autisme Digitaal

ProjectenScreenshot website autismevriendelijk nederland

Autismevriendelijk Nederland

Nederland is autismevriendelijk als er bewust en actief rekening wordt gehouden met de bijzondere behoeften van autisten. Dit project wil laten zien dat dit ideaal niet onhaalbaar is, maar concreet te realiseren.

Op de website Autismevriendelijk Nederland zijn inmiddels 230 artikelen te vinden over autisme bij volwassenen: behandelingen, bijverschijnselen, praktische vragen, films en series, boeken, en theorie├źn. Daarnaast geeft de website voorbeelden van autismevriendelijke initiatieven en tips bij het opstarten van zo'n initiatief.

Dit project is financieel mogelijk gemaakt door het DELA goededoelenfonds en kreeg positieve aandacht in de media.

Projectleider: Arie Boven   |   Looptijd: september 2016 - september 2018

Website Factsheet.

Screenshot website autismevriendelijk nederland

Autisme Links

Op de website Autisme Links bouwen we aan een overzicht van alle links die relevant zijn voor Nederlands die geïnteresseerd zijn in autisme. Inmiddels bevat onze database 243 websites over autisme en 100 bronnen over autisme vanaf het jaar 2000.

Met het complexer worden van het internet hebben zoekmachines de functie van linkpagina's grotendeels overgenomen. Toch blijven dit soort pagina's van belang. Voor mensen met autisme kunnen ze minder overprikkelend zijn dan zoeken. En ze maken een andere manier van zoeken mogelijk : je komt ook links tegen waar je zelf niet direct aan gedacht had om op te zoeken.

Projectleider: Frederik Boven   |   Looptijd: juli 2017 - april 2018

Website Factsheet

Screenshot website autismevriendelijk nederland

Historische Bibliografie Autisme

We werken momentaal aan een overzicht van Nederlandstalige publicaties over autisme gedurende de eerste 50 jaar van het Nederlandse en Belgische denken over autisme (1950 t/m 1999). Inmiddels bevat onze database 107 publicaties.

We hebben dit overzicht mede gemaakt om aandacht te vragen voor het vroege Nederlandstalige onderzoek naar autisme, dat in Engelstalige databases vaak ontbreekt of ondersneeuwt. Dit Nederlandstalige onderzoek geeft een breder beeld van de geschiedenis van autisme. Zo werd in het Nederlands bijvoorbeeld al in de jaren '50 geschreven over het Syndroom van Asperger, terwijl dit in het Engelse taalgebied pas vanaf de jaren '90 gebeurde.

Dit project wordt financieel mogelijk gemaakt door het DELA goededoelenfonds

Projectleider: Frederik Boven   |   Looptijd: juli 2018 - eind 2019

Factsheet