Autisme wordt in beeld gebracht

Autisme in de rechtbank
18 maart 2020
1961

Wetenschappelijke films over autisme


  • Autistic Syndrome
  • L.N.J. Kamp, R, Groot
  • Stichting Film en Wetenschap Universitaire Film, Universiteit Utrecht

In 1961 maakte Lucas Kamp, een serie van vier wetenschappelijke zwart-wit films over autisme. De serie kreeg de titel Autistic Syndrome. Kamp was toen een van de weinige autisme experts in Nederland. Hij was als lector kinderpsychiatrie verbonden aan de Universiteit Utrecht. Kamp maakte deze films samen met R. Groot, die verbonden was aan het in 1950 opgerichte Universitaire Film / UNFI (Hogenkmamp, 1999).

De film volgden Josie, terwijl ze intensieve therapie krijgt over een periode van meerdere jaren. Josie was een driejarig meisje met autisme dat een niet-autistische (eeneiige) tweelingzus had. Josie kon niet praten en zat voortdurend te tikken met haar vingers. De films laten zien hoe de therapeut contact met haar legde, eerst door haar vingerbewegingen na te doen en later door middel van muziek en dans. Bij de beelden werd in het Engels commentaar geleverd.

De serie films kreeg in begin jaren ’60 internationale bekendheid. Een samenvatting van de serie kreeg een zilveren medaille op een international festival van wetenschappelijke en didactische films in Italië.

Literatuur


  • “Nederlandse wetenschappelijke film bekroond”. (1961, 7 november). Algemeen Handelsblad.
  • Hogenkamp, B. (1999). Ogen en oren tekort?: de wetenschap en de audiovisuele media. Faculteit der Letteren, Universiteit van Utrecht.
  • Neher, J. (1971). AUTISTIC SYNDROME SERIES (four films, black and white, 1961). Produced by LNJ Kamp, MD, University Hospital for Child Psychiatry, Utrecht, the Netherlands. Psychiatric Services, 22(6), 195-195.