Autistische volwassenen vragen zich regelmatig af: Hoe doen mensen zonder autisme dat? Hoe ervaren zij bepaalde dingen? Omgekeerd vragen mensen zonder autisme zich af hoe mensen met autisme de wereld ervaren.
In 2022 heeft Autisme Digitaal de eerste Bruggenbouwersgroep georganiseerd om mensen mét en zónder autisme met elkaar in gesprek te brengen. Met als resultaat dat de deelnemers meer begrip kregen voor elkaar en voor mensen in hun omgeving.
Vanaf maandag 27 maart 2023 start een nieuwe Bruggenbouwersgroep. Deze keer online! Je kunt je onderaan de pagina aanmelden voor deze gespreksgroep.
De gespreksgroep heeft een informeel karakter en geen therapeutisch doel. Het doel is van elkaar leren en ervaringen uitwisselen. De groep deelnemers zal bestaan uit volwassenen met en zonder autisme. Er doen maximaal 8 deelnemers mee. De groep komt maandelijks bijeen (met uitzondering van de zomervakantie). In totaal 10 keer. De gespreksgroep wordt geleid door een volwassene met autisme.
Iedere bijeenkomst is gekoppeld aan een thema. Een overzicht van de thema's kun je hier downloaden als PDF.
Er liggen drie thema’s vast. De overige thema’s kiezen de deelnemers samen met de gespreksleider. De deelnemers wisselen over ieder thema uit hoe dit wordt beleefd door mensen met autisme en mensen zonder autisme. We gaan op zoek naar overeenkomsten en verschillen. Dit doen we met de hele groep en eventueel een deel van de tijd in kleinere groepjes (in breakout rooms). De gespreksgroep is ontwikkeld door een groep volwassenen met autisme.
De online gespreksgroep vindt plaats via Zoom. Om deel te nemen is het dan ook noodzakelijk dat je beschikt over dit programma, een stabiele internetverbinding en een goed werkende microfoon en camera. Het wordt aangeraden om de bijeenkomsten bij te wonen op een vaste computer, laptop, of tablet.
Het is de bedoeling dat je tijdens de bijeenkomsten in een rustige kamer zit en er niemand anders in de ruimte is die door het beeld loopt of meeluistert.
Voor de Bruggenbouwersgroep kun je je tot 20 maart 2023 aanmelden.
Bij aanmelding betaal je direct de eigen bijdrage via iDEAL. Binnen 3 dagen ontvang je een e-mail met de bevestiging van jouw aanmelding. Ook wordt er contact met je opgenomen voor het plannen van een kennismakingsgesprek (één op één via Zoom).
Je kunt je aanmelden via het onderstaande aanmeldformulier.
Deelname
Je kunt alleen deelnemen aan de gespreksgroep als je de eigen bijdrage á €20,- hebt betaald. Je bent verzekerd van een plek in de gespreksgroep nadat wij jouw betaling hebben ontvangen en je een kennismakingsgesprek hebt gehad met de gespreksleider of de coördinator. Er is geen restitutie van de eigen bijdrage mogelijk na aanvang van de gespreksgroep. Deelname aan de bijeenkomsten is persoonsgebonden en niet overdraagbaar aan een ander persoon na aanvang van de gespreksgroep.
Voor de veiligheid van alle deelnemers maken wij gebruik van samenwerkingsafspraken tijdens de bijeenkomsten. Deze afspraken ontvang je voor aanvang van de gespreksgroep. Indien je je niet aan deze afspreken houdt, eindigt jouw deelname aan de groep. Je ontvangt dan geen restitutie van de eigen bijdrage.
Annulering vóór deelname
Bij ontvangst van een annulering van jouw deelname per e-mail naar de coördinator online gespreksgroepen (fnovar@nhgvfzrqvtvgnny.ay) uiterlijk 2 weken voor aanvang van de gespreksgroep worden er geen kosten in rekening gebracht. Je ontvangt de betaalde eigen bijdrage teruggestort op de rekening waarvan deze betaald is. Bij ontvangst van een annulering tussen 2 weken en 48 uur voor aanvang van de gespreksgroep krijg je de betaalde eigen bijdrage minus €2,50 administratiekosten teruggestort op de rekening waarvan deze betaald is. Indien je binnen 48 uur voor aanvang van de gespreksgroep annuleert is er geen restitutie van de eigen bijdrage meer mogelijk. In overleg met de stichting kan het eventueel mogelijk zijn om iemand anders in jouw plaats te laten deelnemen. Het is aan Autisme Digitaal om te beoordelen of dat mogelijk is.
Apparatuur
Alle bijeenkomsten vinden digitaal plaats via het programma Zoom. Dit vereist een stabiele internetverbinding. Houdt er ook rekening mee dat je een apparaat nodig hebt met een goed werkende camera en microfoon (bij voorkeur een laptop, vaste computer, of tablet). Controleer vóór de start van de bijeenkomsten of je internet, apparatuur en het programma Zoom naar behoren werken. Indien tijdens de bijeenkomsten blijkt dat dit niet zo is en je kunt niet deelnemen aan de serie, dan is er geen restitutie van de eigen bijdrage mogelijk.