Yoga therapie

Yogatherapie is de toepassing van yoga voor mensen met gezondheidsproblemen.

Belang

 
Yogatherapie is de toepassing van yoga voor mensen met gezondheidsproblemen. De oefeningen zijn hetzelfde als in een gewone yogales; het verschil zit in de benadering. Bij yogatherapie wordt de les aangepast aan de behoeften van het individu en wordt rekening gehouden met de gezondheidsklachten. Bij volwassenen met autisme kan yogatherapie worden toegepast voor bijkomende pijn, stress, angst, dwang, trauma, depressie, eetstoornissen, ADHD of slaapstoornissen.
 

Autismepaspoort

 
Naam behandeling Yogatherapie
Auteur Swami Kuvalayananda
Beroep onderzoeker
Instelling Kaivalyadhama Yoga Institute
Nationaliteit India
 

Kenmerken

1
Yogatherapie is een vorm van behandeling waarbij yoga wordt ingezet als een middel om gezondheidsklachten te verminderen. De behandeling begint individueel, maar kan in een later stadium ook in een groep gegeven worden. De behandeling kan korter of langer duren, afhankelijk van je klachten en je eigen tempo. Ook de duur van een sessie verschilt.
2
Het beoefenen van yoga heeft over het algemeen een positief effect op je gezondheid, of je dit nu thuis voor jezelf doet, tijdens een groepsles of individueel met een behandelaar. Het verschil tussen yogatherapie en een algemene yogales is dat yogatherapie door een therapeut wordt gegeven. Je therapeut beoordeelt jouw persoonlijke behoeften en pas de behandeling daar op aan.
3
Het algemene doel van yogatherapie is om verandering in je emoties en gedachten te brengen door middel van lichamelijke oefeningen. Wat precies het doel is verschilt per persoon. Voor de één is het doel het verminderen van opwinding, voor de ander juist het activeren van het lichaam.
4
Er zijn verschillende vormen van yoga. In yogatherapie wordt meestal gebruik gemaakt van oefeningen die gericht zijn op je ademhaling, je aandacht en de aanspanning of ontspanning van je spieren.
5
Elke les begint met een aantal eenvoudige, langzame oefeningen waarbij lichaam en geest moeten samenwerken, zodat je aandacht op je lichaam richt en je dieper gaat ademhalen. Elke les wordt afgesloten met een ontspanningsoefening.
6
De behandeling werkt wanneer je tijdens de les ervaart dat je ademhaling dieper wordt, je spieren meer of juist minder gespannen worden en je met meer rust in je hoofd weer weg gaat dan dat je binnen kwam.

Ontwikkeling

  • 1700-1100 BCEVedas

    In de Veda's, de oudste religieuze geschriften uit India, verwijst het woord yoga naar het opleggen van een juk bij een trekdier, naar het juk zelf of naar de strijdwagen waarvoor het juk werd gebruikt. Het heeft daar nog weinig te maken met wat vandaag de dag onder yoga wordt verstaan.
  • 800-300 BCEReligieus-filosofische scholen

    Hindoeïstische, boeddhistische en jainistische scholen maken gebruikt van de term yoga om te verwijzen naar een bepaalde soteriologie, een systeem van principes en praktijken gericht op verlossing uit het lijden. Wat betreft de principes verwijst yoga naar het losmaken van het bewustzijn van zowel het lichaam als van de geest, als onderdelen van de wereld van het lijden. In de middeleeuwen verschuift deze betekenis meer in de richting van het verbinden van het eigen bewustzijn met het goddelijke bewustzijn. Al die tijd heeft yoga echter ook de meer beperkte betekenis van de praktijken waarmee deze doelen bevorderd worden.
  • 1000-1100Hatha yoga

    Hatha yoga ontwikkeld zich relatief snel als een nieuwe vorm van yoga. De drie hoofdelementen van hatha yoga zijn het lichaam, de geest en de ademhaling als het element dat lichaam en geest met elkaar verbind. Hatha yoga is de meest onderzochte vorm van yoga. De lichamelijke component bestaat onder anderen uit statische lichaamshoudingen (āsanas), waardoor de spieren sterker en flexibeler worden. De geestelijke component bestaat onder anderen uit het concentratieoefeningen (dharana), waardoor de aandacht of focus toeneemt. De verbindende component bestaat voornamelijk uit ademhalingstechnieken (prānāyāma), waardoor de hart-longfunctie (longcapaciteit, hartslag) verbetert.
  • 1921Wetenschappelijk onderzoek

    De Indiase onderzoek Swami Kuvalayananda richt het onderzoeksinstituut Kaivalyadhama op. Hier doet hij samen met zijn team als eerste wetenschappelijk onderzoek naar de psychofysiologie effecten van hatha yoga praktijken en ontwikkeld hij de eerste therapeutische toepassingen van yoga. Daarnaast populariseert hij in India en daarbuiten de "yoga groepsles" als een moderne vorm van fitness, waarin dynamische lichaamshoudingen zoals de zonnegroet centraal staan.
  • 1966Iyengar

    De Indiaanse yogaleraar B.K.S. Iyengar publiceert zijn eerst boek Light on Yoga, wat een internationale bestseller wordt. Later wordt Iyengar bekend als de grondlegger van "Iyengar Yoga", wat naast hatha yoga de meest bekende en meest onderzochte vorm van yoga is. Iyengar Yoga wordt gekenmerkt door een nadruk op precisie, het in lijn brengen van houdingen (alignment), het lang aanhouden van de poses en het gebruik van de hulpmiddelen als blokken en riemen. Vanwege deze nadruk op het fysieke aspect wordt Iyengar Yoga vooral toegepast bij lichamelijke klachten.
  • 2006Yoga en HSV

    Uit onderzoek onder getraumatiseerde, depressieve en gezonde volwassenen blijkt dat 8 sessies hatha yoga tot een verbetering in hartslagvariabiliteit (HSV) leidt. Deze bevindingen zijn van belang in verband met onderzoek waaruit blijkt dat mensen met autisme een verminderde HSV vertonen ten opzichte van de controlegroep en dat een hogere HSV in autisme samenhangt met het sneller herkennen van emoties, betere sociale vaardigheden en meer spontane productie van gebaren. Dit betekent dat yoga theoretisch gezien het sociale functioneren van mensen met autisme zou kunnen verbeteren.
  • 2011Yoga en religie

    Sommige hindoes en christenen maken bezwaar tegen de toepassing van yoga in het Westen op basis van de overtuiging dat yoga een essentieel hindoeïstische praktijk is. In een studie naar de religieuze aard van Yoga concludeert de Amerikaanse godsdienstwetenschapper Andrew Nicholson echter dat dergelijke opvattingen twijfelachtig zijn. Vroege hindoes bekritiseerden yoga bijvoorbeeld vanwege de sterke affiniteit met het Boedisme en Jainisme. Bovendien werd yoga al vroeg toegepast door Sufi moslims. De toepassing van yogapraktijken voor andere dan hindoeïstische doelen is dus niks nieuws. Yogapraktijken worden al eeuwen lang voor diverse doelen gebruikt.
  • 2011Yoga en psychische stoornissen

    Er verschijnen verschillende overzichtsstudies van onderzoeken naar de effectiviteit van yoga als behandeling voor mensen met een psychische stoornis, zoals depressieve stoornissen, angststoornissen, stessstoornissen en eetstoornissen. Onderzoekers concluderen dat het bewijs nog beperkt is, maar dat er inderdaad aanwijzingen zijn dat yoga een goedkope en effectieve behandeling is voor verschillende psychische stoornissen. In het verminderen van stress blijkt yoga even effectief als cognitieve gedragstherapie.
  • 2015Verschillende vormen van yoga

    Omdat er vaak wordt beweerd dat niet alle vormen van yoga en niet alle onderdelen van yoga even effectief zijn onderzochten Duitse onderzoekers de vraag of de ene yoga beter is dan de andere. In een overzichtsstudie concluderen zij dat de verschillende vormen van yoga even effectief zijn. Ook onderzoeken zij of studies uit India vaker tot positieve resultaten leiden dan studies uit andere landen. Zij concluderen dat dit inderdaad het geval is en studies uit India bevooroordeeld lijken te zijn.
  • 2015Yoga en autisme

    Uit een review van onderzoek naar yoga als een interventie voor mensen met autisme blijkt dat er nog geen onderzoek is gepubliceerd dat specifiek gericht is op yoga bij volwassenen met autisme of op het effect van yoga op psychische klachten bij mensen met autisme.

Ervaringen van autistische volwassenen

Ik doe al een paar maanden yoga voor mezelf en heb gemerkt dat ik meer energie heb, mentaal stabieler ben en een betere houding heb. Voor mij is het dus zeker positief geweest.
Het voordeel van yoga is dat iedereen het kan doen. Je kunt heel eenvoudig beginnen en vooruit gaan op je eigen tempo. Er zijn honderden verschillende oefeningen die je therapeut je kan leren, afhankelijk van wat het beste voor jou werkt. Op deze manier heb ik soort van mijn eigen yogapraktijk ontwikkeld, die volledig aansluit bij mijn behoeften. Ik kan het iedereen aanraden, zeker als je net zoals ik last van stress- en angstklachten hebt.
Ik heb eerder vijf jaar lang regelmatig yoga beoefend. Ik heb het toen geleerd van een DVD. Ik had veel last van slaapgebrek en stress en yoga hielp me daar erg bij. Kort geleden gingen wat dingen mis in mijn leven waardoor ik veel goede gewoonten weer kwijt ben geraakt, waaronder yoga. Nu heb ik hulp gezocht bij een yogatherapeut om er weer in te komen. Op dit moment van mijn leven heb ik dat gewoon even nodig. Het kost namelijk best wel energie en concentratie om het te leren en daar heb ik nu te weinig van om het zelfstandig te doen.
Ik ben een paar jaar geleden begonnen met yoga en het is een van de beste dingen die ik ooit voor mezelf gedaan heb. Het versterkt mij buik- en onderste rugspieren, balans, lenigheid, ontspanning en omgang met stress. Ik heb ook gemerkt dat ik me beter voel wanneer ik mijn dagelijkse yoga routine volg dan wanneer ik dat niet doe. Ik voel me dan prettiger in mijn lichaam en ook meer in contact met mijn lichaam.
Een groepsles yoga is niks voor mij, omdat ik niet goed tegen vreemden kan en het tempo van anderen niet bij kan houden. In de yogatherapie heb ik daar geen last van. Nu voel ik me kalmer en sterker, zowel in mijn lichaam als in mijn geest. Ik kan het iedereen aanbevelen.

Betekenis voor autismevriendelijk Nederland

 
In autismevriendelijk Nederland wordt onderzoek verricht naar de werkzaamheid van yogatherapie bij volwassenen met autisme en bijkomende psychische en/of lichamelijke klachten. Daarbij wordt gezorgd dat autistische volwassenen terecht kunnen bij therapeuten die gedegen kennis hebben van zowel yogapraktijken als van gezondheidsklachten en therapeutische interventie.
 

Comments are closed.