Hoe maak ik iets moois van mijn sollicitatiegesprek?

Vraag

 
Ik ben uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Hoe bereid ik mezelf daar op voor? Hoe zorg ik dat ik iets moois maak van het gesprek, voor mezelf en voor mijn gesprekspartners, of ik de baan nu krijg of niet?

Stap 1: de voorbereiding

1
Ik zie het gesprek als een mogelijkheid om iets te leren
Ik begrijp dat solliciteren een van de meest spannendste en uitdagendste activiteiten in het leven is. De vraag of alles goed zal gaan, hoe het gesprek zal verlopen en wat de uitkomst zal zijn maakt me bang en gespannen. Toch zie ik ook in dat een sollicitatiegesprek meer is dan een middel om een baan te krijgen. Ik leer meer over mezelf en oefenen met gespreksvaardigheden (samenvatten wat de ander vertelt, doorvragen, na afloop de gesprekspartners te bedanken). Ik ontdek wat ik belangrijk vind in een baan en aan een werkgever en wat niet. Zo heb ik altijd voordeel bij het gesprek, of ik de baan nu krijg of niet.
Ik zie het gesprek als een mogelijkheid om iets te geven
Ik zie het sollicitatiegesprek als een mogelijkheid om te geven. Want solliciteren is niet alleen leerzaam voor mezelf, maar ook voor degenen bij wie ik solliciteer. Ik heb die werkgever wat te bieden, niet alleen in het vervullen van de functie waarop ik solliciteer, maar ook in het sollicitatiegesprek zelf. Juist omdat ik autistisch ben, ben ik goed om de dingen te zien zoals ze zijn, ben ik eerlijk en kijk ik op een andere manier naar het bedrijf of de instelling dan anderen. Ik stel andere vragen, andere dingen vallen mij op. Daarmee heb ik de werkgever wat te bieden, of ik de baan nu krijg of niet.
Ik denk na over gespreksvragen
Ik denk na over vragen die ik kan verwachten. Ik zoek op internet naar de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek en denk vast na over mijn antwoord. Vooral als ik de neiging heb om teveel details te vertellen is het belangrijk dat ik oefen met kort en krachtig antwoord geven. Ik denk na over vragen die ik zelf graag beantwoord zou zien tijdens het gesprek. Vragen over de werkgever, over de functie of over het verloop van de procedure. Door vragen te stellen laat ik zien wat ik belangrijk vindt en door de antwoorden die ik krijg kan ik na afloop beter bepalen of de werkgever ook bij mij past.
Ik leer de werkgever beter kennen
Toen ik mijn sollicitatiebrief verstuurde heb ik vast al wat onderzoek gedaan naar de werkgever. Om mij voor te bereiden op mijn gesprek doe ik hier nog een stapje bovenop. Ik bel bijvoorbeeld mensen die ik ken waarvan ik weet dat ze bij de werkgever werken, er gewerkt hebben of er mee samenwerken. Ik vraag hen naar hun indruk van de werkgever. Ook bezoek ik de website, sociale media pagina's van de werkgever en zoek ik op internet naar nieuws of andere informatie over de werkgever. Ik zoek zowel naar het bedrijf of de instelling als naar de personen met wie ik het gesprek zal hebben.
Ik plan mijn reis
Ik plan mijn reis ten minste een dag van te voren. Ik plan mijn reis zo dat ik me niet hoef te haasten en rustig binnen kan komen, ook als ik onderweg wat vertraging op zou doen. Ik zorg dat ik het telefoonnummer van de werkgever bij me heb, zodat ik kan bellen als er iets gebeuren waardoor ik niet op tijd kan komen. Als ik de mogelijkheid heb ga ik vast al een keer naar het adres toe, zodat ik al weet hoe ik er moet komen en bij kan houden hoeveel tijd het me ongeveer kost om er te komen.
Ik leg nette kleren en belangrijke papieren klaar
Ik leg kleren klaar die net iets netter zijn dan nodig voor de baan. Zo laat ik zien dat ik mezelf goed wil presenteren en het sollicitatiegesprek belangrijk vind. Ik zorg ervoor dat mijn kleding schoon, gestreken en heel is. Ik zorg dat fris ruik, dat mijn haar netjes zit en dat mijn handen, nagels en bril schoon zijn. Verder leg ik een kopie van mijn sollicitatiebrief, mijn CV en de vacature klaar. Als er nog iets anders is dat mij kan helpen bij het gesprek, leg ik dat ook vast klaar (bijvoorbeeld mijn portfolio, een diagram dat ik graag gebruik om een idee toe te lichten of een flesje water voor als ik een droge keel krijg).
Ik ga sporten op de avond of ochtend voor het gesprek
Op de avond of ochtend voor het sollicitatiegesprek ga ik als het kan nog even sporten of op een andere manier bewegen (wandelen). Zo kan ik beter slapen en is mijn lichaam beter in staat om met spanning om te gaan.
Ik beeld me in dat het goed gaat
Op de avond of ochtend voor het gesprek of onderweg naar de werkgever neem ik een rustig moment waarop ik mezelf inbeeld dat ik tegenover mijn gesprekspartners zit en het gesprek voer. Ik beeld mezelf in dat het goed gaat: ik ben ontspannen, we moeten ergens om lachen, ik vind het op den duur zelf wel leuk om te doen.

Stap 2: de uitvoering

2
Ik kom een kwartier voor de afspraak binnen
Ik kom ongeveer een kwartier voor de afgesproken tijd binnen, zodat ik nog even wat tijd voor mezelf heb. Als ik er veel eerder ben loop ik eerst nog even een blokje om. Wanneer ik binnen kom loop ik naar de balie en meld ik dat ik een afspraak heb met [de persoon waarmee ik een afspraak heb]. Meestal wordt me dan gevraagd om nog even plaats te nemen. Als ik nog naar het toilet moet, vraag ik daar nog even naar. In de wachtruimte of op het toilet haal ik een paar minuten rustig adem door diep in te ademen door mijn neus en beweeg mijn buik heen en weer, zodat ik vanzelf meer met mijn buik ga ademhalen. Als ik de neiging heb om te gaan spelen met mijn horloge of armband als ik zenuwachtig ben, doe ik die nu vast af.
Ik ga goed zitten
Meestal zal de werkgever al een soort opstelling hebben gemaakt en zitten de mensen met wie ik het gesprek heb al klaar. Maar als ik wel een keuze heb in waar ik ga zitten, kies ik de plek waar ik het minst afgeleid wordt door andere prikkels en zicht heb op een rustgevende achtergrond. Ik zet beide voeten plat op de grond, mijn rug tegen de leuning van de stoel, mijn armen uit elkaar met mijn handen op tafel. Zo kom ik zelfverzekerder over en kan ik dieper ademhalen.
Ik laat het gebeuren
Als het gesprek eenmaal begonnen is, laat ik het gesprek gebeuren. Nu heb ik even niets aan allerlei advies over rustig praten, uit laten spreken, vragen stellen, het gesprek naar je toe trekken. Als dat bij mij niet min of meer vanzelf gaat, heb ik er nu weinig controle meer over. Het belangrijkste waar ik op let is dat ik af en toe even pauze neem, bijvoorbeeld als ik even niet weet wat ik moet zeggen. Ik zeg dan, "Daar moet ik even over nadenken hoor." Daarmee geef ik mezelf even een adempauze.

Stap 3: de opvolging

3
Ik vraag me af wat ik van de werkgever vind
Ik vraag mezelf af wat mijn indruk van de werkgever is. Wat vond ik van de locatie, het gebouw, de receptioniste, de personen met wie ik het gesprek had? Leken zij plezier te hebben in hun werk? Hoe gingen ze met elkaar om? Hoe was de sfeer? Lijkt het me leuk om met hen te werken? Als ik van humor hou en er werd tijdens het gesprek geen een keer gelachen, dan is er misschien iets mis. Als ik openheid en eerlijkheid belangrijk vindt, en ik kreeg steeds een direct antwoord op de vragen die ik stelde, dan is dat een goed teken.
Ik besluit wat ik zelf wil
Ik besluit wat ik zelf wil. Nog voordat ik wat van de werkgever te horen krijg neem ik mijn eigen besluit over de baan. Netzo als ik niet gelijk een relatie aangaan met iedereen waar ik een keer een date mee heb, ga ik ook niet gelijk een arbeidscontract aan met elke werkgever die me uitnodigt voor een gesprek.
Ik breng mijn eigen verwachting onder woorden
Na afloop van het sollicitatiegesprek heb ik een indruk over hoe het ging en een verwachting over het besluit van de werkgever. Ik probeer dit zo goed mogelijk onder woorden te brengen, voor mezelf, door het op te schrijven, of met iemand anders, door er over te praten. Daarmee is het gesprek tegelijkertijd een oefening in het maken van realistische verwachtingen.
Ik hou rekening met de mogelijkheid van afwijzing
Hoewel ik er niet perse van uit ga dat het "toch wel weer niks zal worden" hou ik wel rekening met de mogelijkheid van afwijzing. Ik bedenk me wat de voordelen van afwijzing zouden zijn en kijk vast verder naar nieuwe mogelijkheden. Als ik na het eerste of tweede gesprek inderdaad afgewezen wordt, hou ik vol. Ik ben ook uitgenodigd door deze werkgever dus er zal vast wel een andere werkgever komen. Ik zie de afwijzing als bewijs dat ik het geprobeerd heb en als het begin van iets nieuws.
Ik vraag door naar de reden voor afwijzing of uitnodiging
Wanneer ik het besluit van de werkgever te horen krijg vraag ik door naar de reden hiervoor. Ik was zelf bij het sollicitatiegesprek, maar heb mezelf niet gezien zoals de ander dat deed. Ik neem de afwijzing of de uitnodiging voor wat het is, maar vraag toch na hoe het daar precies mee zit. Zo is het gesprek een kans voor mezelf om meer over mezelf te leren. Als ik zo opgewonden of teleurgesteld ben over de uitkomst kan ik ook vragen of ik later nog eens terug mag bellen over hoe het ging.
Ik ben eerlijk en duidelijk wanneer ik de baan zelf afwijs
Als ik besloten heb dat ik de baan niet neem, laat ik de werkgever dat weten. Ik geef ik kort de belangrijkste redenen waarom. Ik ben vriendelijk, maar ook eerlijk en duidelijk. Ik houd de werkgever zelf verantwoordelijkheid voor hun gevoel hierover. Dit is een volwassen persoon. Er is van beide kanten een risico op afwijzing. Het hoort erbij.

Conclusie

 
Ik ben uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Ik zie het gesprek als een mogelijkheid om iets te leren en om iets te geven. Ik denk na over gespreksvragen, zoek informatie over de werkgever, plan mijn reis van te voren en zorg voor nette kleren. De avond of ochtend voor het gesprek zorg ik dat voldoende beweging krijg en stel ik mezelf voor dat het goed gaat. Op de dag zelf kom ik een kwartier voor de afspraak binnen. Ik zorg voor een goede plek en laat het verder gebeuren. Na afloop vraag ik mezelf af wat ik van de werkgever vind, besluit ik wat ik zelf wil en hou ik rekening met de mogelijkheid van afwijzing. In de opvolging vraag ik door naar de reden voor de afwijzing of uitnodiging.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Send this to a friend