Hoe heb ik mijn autistische partner lief?

Vraag

 
Ik heb een autistische partner. Soms is mijn partner net als andere mensen, soms is mijn partner anders. Hoe ga ik om met het autisme van mijn partner? Hoe heb ik mijn autistische partner lief.

Algemeen

Ik accepteer mijn eigen andersheid en menselijkheid
Mijn autistische partner is anders dan andere mensen en heeft mij uitgekozen of geaccepteerd als partner. Dat betekent dat ik waarschijnlijk ook op een of andere manier anders ben. Het accepteren van mijn autistische partner begint daarom bij het accepteren van mijn eigen andersheid. Als ik mijn eigen andersheid kan omarmen, kan ik de andersheid van mijn partner ook omarmen. Hetzelfde geldt voor mijn menselijkheid. Als ik mijn eigen menselijke waardigheid en beperktheid accepteer, kan ik die van mijn partner ook accepteren.
Ik ken mijn partner
Ik toon interesse in mijn partner. Zo ken ik de zorgen, verlangens, pijnlijke ervaringen, beperkingen, prestaties, voorkeuren, afkeuren, angsten, stressfactoren, favoriete manieren om tijd door te brengen, liefdestalen en gedachtenschema's van mijn partner. Ik besef me dat mijn partner geen statisch figuur is en door regelmatig met elkaar in gesprek te blijven houdt ik mijn beeld van hem up-to-date.
Ik bouw mijn partner's eigenwaarde op
Ik geef mijn partner zelfvertrouwen. Ik richt mijn aandacht op wat hij goed doet. Ik blijf mijn partner trouw. Ik onderneem dingen met haar waardoor ze ervaring met succes opdoet. Ik bouw positieve herinneringen met hem op. Ik ben trots op haar. Ik ben blij om zijn succes. Ik herinner hem en mijzelf steeds weer aan zijn mooie eigenschappen. Ik laat haar elke keer weer weten dat ik blij ben dat zij mijn partner is, dat ik het leuk vindt wanneer ze er is en haar mis als ze er niet is.
Ik neem de problemen van mijn partner serieus
Ik toon repect voor mijn partner. Ik houdt er rekening mee dat sociale situaties als naar de winkel of naar de kapper gaan al een hele uitdaging voor hem kunnen zijn. Ik accepteer dat bijzondere gebeurtenissen die voor anderen leuk zijn, zoals verjaardagen en feestdagen, haar enorm kunnen belasten. Ik veroordeel, veracht en bekritiseer hem er niet om. Ik laat haar weten dat haar angsten begrijpelijk zijn. Als ik zijn beperkingen had, zou ik er ook moeite mee hebben, misschien nog wel veel meer.
Ik steun mijn partner
Ik ben er voor mijn partner al ze me nodig heeft. Ik reageer positief op zijn vraag om aandacht, affectie en steun. Ik valideer haar gevoelens en vraag haar wat ik voor haar kan doen om haar te hepen. Ik doe moeite om te begrijpen wat hij nodig heeft. Vooral bij meervoudige of ingrijpende veranderingen (nieuw huis, nieuwe baan, nieuwe levensfase) ben ik bedacht op overvraging. Het kan meer vragen van haar vragen dan zij aankan.
Ik accepteer mijn partner zoals die is
Ik kies in mijn autistische partner iemand waar ik mee kan leven. Ik kan de tekortkomingen van mijn partner hebben. Ik accepteer dat mijn partner zo is. Daardoor kan mijn partner helemaal zichzelf zijn bij mij, zonder zich zorgen te maken over haar accepteerbaarheid. Mijn partner voelt zich op zijn gemak bij mij. Ik ben een veilige haven voor haar, een omgeving waar ze zich op haar gemak voelt, waar ze haar kinderlijkheid en haar emoties vrij kan tonen. 'Binnen', thuis bij mij, kan hij zich echt veilig voelen.
Ik heb realistische verwachtingen van mijn partner
Ik heb realistische verwachtingen van mijn relatie en mijn partner. Ik pas mijn verwachtingen van mijn partner aan, aan wat wel en niet mogelijk is. Ik maak gebruik van mijn partner's sterke kanten en vang mijn partner's zwakke kanten op. Ik begrijp dat mijn partner op sommige punten zal blijven struikelen en dat het enige wat ik kan doen is hem te ondersteunen.
Ik geef duidelijk mijn grenzen aan
Ik verwacht geen irrealistische dingen van mijn partner, maar wel dat zij me met respect behandeld. Zo nodig dwing ik dat respect af. Wanner ik bepaalde dingen even helemaal zat ben ga ik flink op mijn strepen staan. Met die zelfverzekerdheid is ook mijn partner gediend.

Specifieke situaties

Ik toon mijn affectie op een gepaste manier
Ik uit mijn affectie op een manier die mijn partner prettig vindt. Ik ga er niet zonder meer van uit dat mijn partner geniet en ontspant van aanraking en fysieke nabijheid, zich beter gaat voelen door dat ik een arm om hem heen sla, ook met haar hoofd gearriveerd is op het moment dat haar lichaam aankomt.
Bij een conflict met anderen sta ik aan mijn partner's kant
Ik sta achter mijn partner. Ik staan aan haar kant. Ik ben zijn bondgenoot, wat er ook gebeurd. Zo nodig bescherm ik mijn partner tegen onrecht. Zo nodig grijp ik in als iemand zich ten onrechte tegen mijn partner keert. Zichzelf in real-time verdedigen is soms moeilijk voor mijn partner, hoe assertief mijn partner ook is. Misschien komt hij niet uit zijn woorden, gaat ze huilen, klapt hij dicht.
Bij besluitvorming probeer ik na te gaan wat mijn partner echt wil
Ik neem mijn partner's reactie op de vraag 'Wat wil je?' niet al te letterlijk, maar controleer of dat inderdaad bedoelt wordt. Mijn partner kan 'ok' zeggen, maar in werkelijkheid helemaal niet oké zijn met wat ik heb gevraagd. Mijn partner heeft de reputatie eerlijk te zijn en te zeggen waar het op staat, maar bij besluitvorming is dat niet altijd het geval. Soms weet mij partner niet wat hij voelt of wat ze wil.
Als ik mijn partner niet begrijp, ga uit van het positieve
Soms doet of zegt mijn autistische partner dingen die ik totaal niet begrijp of waardeer. Toch ga ik dan uit van het positieve: ik weet niet waarom mijn partner dit zegt of doet, ik weet alleen dat mijn partner van me houdt en niets zal doen om me bewust te kwetsen. Ik overschat de positieve intenties van mijn partner liever dan dat ik ze onderschat.
Als mijn partner helpend autistisch gedrag vertoont, steun ik dat
Ik steun lichaamsbewegingen, routines en rituelen van mijn partner die voor mij misschien wat beschamend, onbegrijpelijk of irritant zijn, maar voor hem rust- of pleziergevend. Ik doe mee of laat haar d'r gang gaan. Ik maak er een gewoonte van om te doen wat mijn partner fijn vindt: tandenborstel op dezelfde plek, washandje en washandje in de juiste volgorde hangen, mezelf wassen als ik zweet, de radio uitlaten als zij er is, ook al vindt ik het zelf onzin. Het is vaak een kleine moeite, waarmee ik mijn partner laat zien dat ik om hem geef.
Ik ga gerust alleen uit als mijn partner liever alleen thuis blijft
Als ik wel graag naar een sociale gelegenheid ga, maar mijn partner niet, dan ga ik soms toch en probeer ik me daar goed bij te voelen. Ik denk bijvoorbeeld, 'wat fijn dat we langer dan alleen vandaag bij elkaar zijn, een andere keer gaan we wel weer wat samen doen', 'mijn parter heeft zo meer plezier, en ik ook, wat fijn dat we elkaar ook vrij kunnen laten'.
Ik blijf kalm als mijn partner een publiekelijke instorting heeft
Ik toon mijn bezorgdheid door rustig te vragen of het gaat. Ik maak even oogcontact. Ik verhef mijn stem niet en raak haar niet aan. Dan escaleert het alleen maar. Ik houdt oogcontact en spreek kalm. Ik neem haar even apart, vraag wat zij nodig heeft en regel dat voor haar, ook als het betekent dat we nu naar huis moeten. Als ik haar gedrag niet helpend is, vraag ik haar vriendelijk maar dringend om te stoppen met haar gedrag en met me te praten als ze daartoe in staat is. Ik wacht met praten tot mijn partner weer bereikbaar is. Na afloop praat ik met haar en zorg ik voor haar.

Conclusie

 
Ik heb mijn autistische partner lief. Ik accepteer mijn eigen andersheid, waardigheid en beperktheid. Ik ken mijn partner, geef hem zelfvertrouwen, neem haar problemen serieus en steun hem. Ik accepteer mijn partner zoals ze is en heb realistische verwachtingen van hem.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Send this to a friend