24

Belang

 
24 is een Amerikaanse televisieserie over een anti-terreur eenheid. Naast hoofdpersoon Jack Bouwer staat het autistische personage Chloe O'Brian, een computerexpert die dient als de ogen en oren van Jack. Van alle bijfiguren verschijnt zij in het grootste aantal afleveringen. De staatsecretaris van binnenlandse veiligheid vernoemde zelfs het luchtverdedigingsprogramma Project Chloe naar haar.
 

Verhaal

Seizoen 3: Chloe O'Brian komt de serie binnen als een senior analist bij de contra-terrorisme eenheid (CTU) van Los Angeles. Jack Bouwer mag haar niet zo, omdat ze nooit gewoon doet wat hij vraagt.

Seizoen 4: Chloe wordt, net als Jack, ontslagen wanneer de directeur er achter komt dat Chloe Jack achter haar rug om geholpen heeft. Later in seizoen komt er een nieuwe directeur. Zij stelt Cloe direct weer aan, omdat ze haar nodig heeft.

Seizoen 5: Chloe werkt samen met collega Edgar Stiles, een wat gezette man, van wie net de moeder is overleden. Door het raam heen ziet Chloe Edgar sterven.

Seizoen 6: Chloe heeft kort gedate met collega Milo. Ook haar ex-man Morris werkt nu bij CTU en dit is een bron van vijandschap tussen beide. Chloe moet medisch onderzocht worden en het blijkt dat ze zwanger is.

Seizoen 7: Chloe heeft een kind van 4. Ze werkt niet meer bij CTU, maar help Jack illegaal vanuit huis. Wanneer haar gevraagd wordt of ze een federale agent is antwoord ze, "Nee, ik ben een thuisblijfmoeder."

Seizoen 8: Chloe keert terug bij CTU als interim dircteur. Ze is de laatste persoon die, via een drone, met Jack spreekt. Hij uit zijn waardering voor Chloe en vraagt haar om zijn familie te beschermen. Chloe heeft de laatste regel van de serie als ze een van haar medewerkers instructeert met de woorden, "zet het uit".

cast & crew
  • Kiefer Sutherland (Jack)
  • Mary Lynn Rajskub (Chloe)
  • James Morrison (Bill)
  • Eric Balfour (Milo)
  • Carlo Rota (Morris)
  • Louis Lombardi (Edgar)
  • Joel Surnow (bedenker)

Beoordeling door kijkers

Achtergrond

Herkennen kijkers dat Chloe autistisch is?

Ja en nee. Sommige kijkers herkennen het meteen. "Ik zag het gelijk vanaf Seizoen 3", schrijft iemand met Asperger. Anderen zien het niet. "Veel mensen zeggen dat Mary Lynn Rajskub niet kan acteren. Ze zien niet dat ze acteert zoals ze denk dat haar autistische personage zou doen."

Waarom denken kijkers dat Chloe autistisch is?
Chloe snapt alles over computers, maar heel weinig over de emoties van mensen. Ze is een beetje excentriek, maar ze weet wat ze doet. Ze kan heel geconcentreerd werken. Mensen vinden haar vaak beledigend of beschamend, ook al bedoelt ze het niet zo. Ze is intelligent en grappig. Ze lijkt altijd moe en gestrest te zijn.
Was Chloe bedoelt als autistisch personage?

Choe lijkt inderdaad geschreven te zijn als een soort van autistisch personage. Joel Surnow, een van de bedenkers van de serie, vond de actrice Mary Lynn Rajskub perfect voor "een buitengewoon personage, die ze in Seizoen 3 wouden introduceren ""om het publiek af en toe een reden te geven om te lachen".

In de film Punch-Drunk Love speelde Rajskub de rol van Elizabeth, een van de zeven zussen van de psychisch getroebleerde hoofdpersoon Barry. "In die rol was ze echt in haar eigen wereld. Ze wou wat ze wou. Ze was bijna autistisch in haar onvermogen om met andere mensen om te gaan. Dat was waar we begonnen," zegt Surnow.

Hoe wordt Chloe in de serie gezien?

Haar baas, Bill Buchanan, zegt, "We hebben geen tijd voor jouw persoonlijkheidsstoornis". Rayan Chappelle, zijn opvolger, noemt haar een "pain in the ass". Tony Almeidda noemt haar "a little weird". Wanneer ze iemand moet doden en 'niets voelt' zegt ze zelf dat ze hoopt dat ze "niet één of andere psychopaat" is.

Als haar baas Erin Driscolle haar op het matje roept zegt ze, "Geef me niet het gevoel alsof ik bij de schooldirecteur moet komen". Daarmee geeft ze de indruk dat ze zichzelf toch nog een beetje een tiener voelt. Dat blijkt ook uit het feit dat ze nog wat vast lijkt te zitten in het opstandige gedrag van een tiener.

Is actrice Mary Lynn Rajskub autistisch?

Rajskub geeft toe dat ze bepaalde eigenschappen met Chloe gemeen heeft: ongeduld, tunnelvisie en een sterk gevoel dat ze het aan het juiste einde heeft. Even als Chloe gaat het haar niet goed af in de liefde. "Ik denk altijd dat het gaat werken, maar dat doet het nooit."

Critici, kijkers, cast en crew vonden Rajskub geweldig, maar zelf bleef ze maar wachten op het moment dat ze ontslagen zou worden, omdat ze dacht dat ze "te raar" was.

Maar anderen merken ook grote verschillen op. Rajskub heeft een kunstopleiding gedaan en reist het land rond als komiek. En ze heeft meestal een glimlach op haar gezicht...

Wat is er bijzonder aan het personage van Chloe?

Voor personages in langlopende series als 24 binnen is het niet vanzelfsprekend dat ze blijven. De meeste die komen, gaan ook weer. Chloe is een personage dat zich pas in Seizoen 4, halverwege de serie-reeks, echt belangrijk wordt. Toch is ze de bijfiguur met de meeste afleveringen. Dat ze uiteindelijk de laatste scene en de laatste regel van de hele serie-reeks krijgt zegt veel over haar populariteit. Het is ongebruikelijk dat een excentriek personage als Chloe zo'n centrale rol speelt in zo'n populaire tv-serie.

Betekenis voor autismevriendelijk Nederland

 
In autismevriendelijk Nederland zijn personages op tv waar autisten zich echt mee kunnen identificeren. "Ik zou nooit Jack Bauer kunnen zijn, maar ik zou Chloe kunnen zijn. Het geeft me hoop om iemand met autisme op zo'n positieve manier geportreteerd te zien," schrijft Jar of Geek. "Chloe was succesvol in haar professionele leven. Ze werd een gewaardeerd medewerker. Ze werd ook succesvol in haar persoonlijke leven. Na een aantal mislukte pogingen vindt ze iemand die haar begrijpt en accepteert zoals ze is."
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *