Spiritualiteit voor rationele mensen

An Depuydt vertelt over haar ervaring met mindfulness en spiritualiteit, en hoe die behulpzaam zijn geweest bij het omgaan met autisme

Belang

 
In het boekje Spiritualiteit voor rationele mensen vertelt An Depuydt over haar ervaring met mindfulness en spiritualiteit, en hoe die behulpzaam zijn geweest bij het omgaan met autisme, zowel bij haarzelf als bij haar zoon.
 

Inhoud

Talloze mensen zijn tegenwoordig spiritueel "zoekend". Tegelijk wordt veel communicatie over spiritualiteit belachelijk gemaakt in onze wetenschappelijk georiënteerde en doelgerichte maatschappij. Dit boek wil bij de lezer een hernieuwde nieuwsgierigheid wekken naar spirituele ontwikkeling. Vanuit haar eigen zoektocht vertelt An Depuydt over haar ervaringen met mindfulness, en spiritualiteit, en hoe die behulpzaam zijn geweest bij het omgaan met onder anderen autisme.
  • Persoonlijke ervaring
  • Persoonlijke groei
  • Mindfulness bij autisme
  • Moederen met autisme
  • Driftbuien

Beoordeling door lezers

Auteur

An Depuydt (1971) is autistisch, getrouwd met een autistische man en moeder van drie kinderen, waarvan twee ook autistisch zijn. Ze is doctor en docent in de natuurkunde en werkt in het middelbaar onderwijs. Vanwege een hoge bloeddruk ging ze aan de slag met mindfulness. Pas later kreeg ze de diagnose autisme. An is Belgisch en woont in Mechelen.
 

Achtergrond

Waarom begon An met mindfulness?
"De aanleiding dat ik met mindfulness begon was dat mijn bloeddruk al jaren wat te hoog was en ik niet erg gelukkig was met het vooruitzicht om hiervoor levenslang medicatie in te nemen. In de krant had ik gelezen dat mindfulness kon helpen bij een te hoge bloeddruk. Ik praatte hier over met mijn huisarts en ze stemde in met twee maanden uitstel."
Hoe begon An met mindfulness?
"Ik was als doctor in de natuurkunde nooit geïnteresseerd geweest in “wollige” dingen. Religie en spiritualiteit waren aan mij niet besteed, dus om nu "voor iedereen zichbaar" een minduflnesstraining te volgen ging me een stap te ver. Ik pakte het voorzichter aan, kocht een boekje, las het kritisch en toen ik het uit had besloot ik om 14 dagen lang dagelijks 10 minuten liggend op de grond mijn ademhaling te volgen. Ik maakte een afspraak met mezelf: ik stel hier geen vragen bij en hou dit gewoon 14 dagen vol. Als het me daarna nog niets zegt, hou ik ermee op."
Was An gelijk enthousiast over mindfulness?
"Na 14 dagen was ik nog niet direct onder de indruk. Mindfulness bracht me geen instant rust, ik vond het niet plezierig om te doen, ik zag er vaak tegenop. Maar de dreiging van mijn te hoge bloeddruk zette me aan om toch door te gaan. Ik besef me dus heel goed dat beginnen met mindfulness en het volhouden in de eerste weken en maanden moeilijk kan zijn, veel moeilijker dan het op het eerste gezicht lijkt. Maar ook hier is mildheid tegenover jezelf nodig. Voel je niet schuldig als het er niet van komt. Zeker in stresvolle periodes kan er terug- en achteruitgang zijn."
Wat was het effect van mindfulness op An zelf?
"Naarmate ik langer met mindfulness bezig was begon er geleidelijk aan en bijna ongemerkt van alles te veranderen in mijn dagelijkse leven: ik ging weer ontbijten, ik stopte met koffiedrinken, ik hield op met doelloos tv-kijken, ik ging 's avonds vroeger slapen, ik ging af en toe wandelen, ik kreeg interesse in tuinieren. Allemaal behoorlijk grote koerswijzigingen voor mij! Daarnaast kwam mijn hoofd steeds vaker tot rust. Niet altijd meer dat eindeloos gepieker in rondjes over wat ik nog allemaal moest doen en niet mocht vergeten. Ik leerde weer genieten, ging weer dingen doen die ik als kind graag deed maar jarenlang niet meer gedaan had, zoals zwemmen en tekenen. Oh ja, en mijn bloeddruk was na twee maanden helemaal in orde, tot verbazing van mijn huisarts, die me een paar keer terug liet komen voor controle, omdat ze het nog niet wilde geloven." .
Wat was het effect op haar gezinsleven?
"Van mijn drie kinderen hebben er twee autisme-symptomen. Eén van hen had sinds zijn geboorte heel veel last van driftbuien, regelmatig wel 3 per dag. Mijn man en ik werden er gek van. Maar omdat hij op school een plichtsbewust, intelligent modelleerling was, kwam er ook geen hulp. We overleefden gewoon de driftbuien. Maar door mindfulness voelde ik mezelf meer aan en daardoor voelde ik ook veel beter aan hoe ik op die driftbuien moest reageren en verminderden ze geleidelijk. De laatste driftbui is maanden geleden. Er ging een zucht van opluchting door ons gezin. Jarenlang liepen we constant op onze tenen om hem maar niet tegen het hoofd te stoten. Nu viel al die stress van ons af. Wat een verandering!
Waarom heeft An dit boekje geschreven
"Ik begreep dat er met mij en mijn gezin iets gebeurd was waar ik over moest vertellen, omdat het ook anderen zou kunnen helpen. Dat is de kiem geweest voor dit boekje. Daarnaast wilde ik ook graag begrijpen hoe dat kwam. Hoe kan het dat mindfulness helpt bij autisme? Wat is de link? Deze vragen zijn voor mij het startsignaal geweest."

Betekenis voor autismevriendelijk Nederland

 
In autismevriendelijk Nederland kunnen mensen niet alleen vanuit de wetenschap, maar ook vanuit de gemeenschap kennis opdoen over benaderingen die helpend zijn bij autisme. Autisten worden aangemoedigd om hun ervaringen met anderen te delen, en tonen ook de moed om dat te doen.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *