Spierspanning

Verhoogde spierspanning is een lichamelijke klacht die veelvuldig genoemd wordt door volwassenen met autisme, al is er geen onderzoek over beschikbaar.

Belang

 
Omdat autisme vooral wordt gezien als een psychisch probleem is er niet altijd even veel aandacht voor lichamelijke klachten van mensen met autisme. Er zijn echter aanwijzingen dat hoge en chronische spierspanning een belangrijke psychosomatische klacht zijn bij autisten, hoewel hier vrijwel geen onderzoek over beschikbaar is. Verhoogde spierspanning is gerelateerd aan stress, angst, trauma, restrictieve anorexia nervosa, pijn, slaapstoornissen en stemproblemen. Chronische spierspanning staat centraal in de conceptualisatie van autisme als ontlichaming.
 

Waar gaat het over?

 
 • Verhoogde spierspanning: een hoge mate van energie-opslag in de spieren, waardoor het lichaam energie snel kan omzetten in beweging, wat een voordeel is bij het vechten of vluchten, maar waardoor het lichaam ook rigide wordt, wat een nadeel is bij ontspannende activiteiten als dans of yoga
 • Chronische spierspanning: conditie waarbij de patiënt weinig beweegt bij verhoogde spierspanning waardoor de spieren voor een langdurige periode aangespannen blijven en de patiënt stijfheid in de spieren en moeite met het ontspannen van de spieren ervaart
   

  Hoe vaakt komt het voor?

  Ervaringen van autistische volwassenen

  Ik heb al jaren lang steeds spanning in mijn nek en schouders. Ook de rest van mijn lichaam is erg gespannen, zo erg dat mensen er opmerkingen over maken, 'Wat zie je er gespannen uit.'
  Het is geen wonder dat ik steeds zit te friemelen en nooit stop met bewegen. Ik voel me ook nooit comfortabel. Ik ben nooit zo relaxed als anderen om me heen. Het lukt me gewoon niet om de spanning weg te krijgen. Ik dacht eerst dat het alleen mijn heupen waren, met toen realiseerde ik me dat het ook mijn schouders en nek zijn. Soms maak ik me er zorgen over. Wat is het toch? Is het iets ernstigs? Of is het gewoon stress, in reactie op nooit ergens bij passen?
  Mijn buikspieren zijn altijd wat aangespannen, alsof ik mijn adem inhoud. Wanneer ik me daar bewust van wordt probeer ik me te ontspannen en mijn ademhaling wat te verdiepen, maar een paar minuten later merk ik dat ik het al weer doe. Het is alsof ik de hele dag een enorm gewicht met me mee moet dragen...
  Ik had altijd erg veel spanning in mijn gezicht. Wanneer ik in de spiegel keek zag ik eruit alsof ik net een spook gezien had. Wat mij helpt is om de spieren in mijn gezicht volledig aan te spannen, als in een zwaar overdreven glimlach, dat een poosje vasthouden en dan ontspannen. Ik doe dat nu bijna elke ochtend en het helpt enorm.
  Sinds ik tiener werd heb ik erg veel last van spierspanning in mijn nek, schouders en handen. Ik rol regelmatig mijn hoofd over mijn nek, ik strek mijn nek eerst aan de ene kant en dan de andere, of haal mijn schouders op en neer. Het kraakt of knakt dan vaak even als in mijn vingers. Mensen vinden het vaak een verveld geluid, maar ik kan er niks aan doen.
  Ik ben meestal gespannen, zelfs wanneer ik me lijk te vermaken met anderen. Het lijkt dan prima te gaan, maar ondertussen blijf ik soort van bevroren op dezelfde plek staan en doe ik niet echt mee, maak geen geintje of zo, en soms heb ik soort van zenuwtrekje als ik praat.
  Ik heb de neiging om gespannen te zijn. Ik denk dat het bij sensorische gevoeligheid hoort. Er is geen geluid of beeld dat me niet gespannen maakt als een gitaarsnaar.
  Ik heb chronische spanningshoofdpijn. Ik dacht altijd dat mijn hoofdpijn van sensorische overspoeling kwam, maar het blijkt nu dat het in elk geval ook spierspanning is.
  Mijn lichaam is altijd gespannen, vooral mijn schouders en nek. Mijn schouderspieren zijn altijd heel hard. Zelfs met een massage ontspan ik niet echt. Ik ben laatst naar een masseuse geweest en die zij dat ik echt overal knoppen in mijn spieren had; iets wat ze niet vaak zag. Ik ervaar ook geen pijn in die knopen, waar anderen dat blijkbaar wel doen.
  Dokters en fysiotherapeuten zeggen mij altijd dat ik mijn spieren moet ontspannen, terwijl ze naar mijn idee volledig ontspannen zijn. Soms krijg ik wat toegediend, omdat ik mijn spieren dan echt niet meer kan ontspannen dan ze al zijn.
  Ik heb moeite om mijn lichaam te ontspannen. Sporten helpt, met name alleen hardlopen. Ook een yogales of een massagebal helpen bij mij.
  Ik heb een knobbel achter op mijn nek. Ik dacht lang dat het een soort gezwel was, maar mijn specialist zei dat het een gespannen spier is.

  Test jezelf online

  Betekenis voor autismevriendelijk Nederland

   
  In autismevriendelijk Nederland is binnen het onderzoek en de hulpverlening aandacht voor het lichaam als de plek waar autistisch zijn tot uiting komt. Er worden effectieve behandelingen aangeboden voor lichamelijke klachten bij volwassenen met autisme, zoals EMDR voor verhoogde en chronische spierspanning.
   

  Links

  Comments are closed.