Hoe schrijf ik een Sociaal Verhaal?

Vraag

 
Sociale Verhalen beschrijven hoe allerlei aspecten van sociale relaties werken en kunnen helpen om ze beter te begrijpen. Ik kan een Sociaal Verhaal schrijven voor mijzelf. Bijvoorbeeld om mezelf te herinneren wat te doen als ik verdwaald raak. Of ik schrijf het om mijn autistische man duidelijk te maken wat ik op onze trouwdag verwacht. Maar hoe schrijf ik een Sociaal verhaal?

Stap 1: de voorbereiding

Hoe schrijf ik een Sociaal Verhaal?
1
Ik bepaal het onderwerp van mijn Sociale Verhaal
Ik schrijf mijn Sociale Verhaal in reactie op een bepaalde vraag of gebeurtenis. Anderen kunnen mij ook vragen om bepaalde dingen eens uit te leggen. Hoe zit dat nu precies?
Ik verzamel informatie voor mijn Sociale Verhaal
Vaak hebben andere mensen ook al over mijn onderwerp nagedacht. Daarom lees ik boeken over het onderwerp. Of ik bezoek websites die dezelfde vraag ook stellen. Ik heb het er met andere mensen over. Ik interview mensen die betrokken zijn bij het onderwerp. Ik observeer hoe dingen gaan of reflecteer erop hoe dingen die al gebeurd zijn gegaan zijn. Wat hielp? Wat niet?
Ik beoordeel de kwaliteit van de verzamelde informatie
In mijn Sociale Verhaal zet ik niet zomaar alle informatie die ik verzamelt hebt. Ik probeer zoveel mogelijk te werken met informatie die door verschillende bronnen bevestigd wordt. Het is bijvoorbeeld niet alleen een auteur die het schrijft, maar uit eigen ervaring kan ik ook bij mezelf bevestigen dat het inderdaad zo gaat.

Stap 2: de uitvoering

Hoe schrijf ik een Sociaal Verhaal?
2
Ik schrijf mijn Sociale Verhaal
Bij het schrijven van mijn Sociale Verhaal gebruik ik het format voor Sociale Verhalen. In mijn verhaal beantwoord ik de w-vragen: wie (publiek), waar, wanneer (situatie), wat (gedrag, stappen, opties) en waarom (reden voor gedrag, waarom het beschreven gedrag helpt).

Stap 3: de opvolging

Hoe schrijf ik een Sociaal Verhaal?
3
Ik pas mijn Sociale Verhaal aan
Ik hou informatie over het onderwerp van mijn Sociale Verhaal in de gaten. Ik pas mijn Sociale Verhaal aan als ik nieuwe informatie tegenkom waarmee ik mijn Sociale Verhaal kan uitbreiden. Ik pas mijn Sociale Verhaal aan als ik er achter kom dat informatie die ik in mijn Sociale Verhaal heb verwerkt niet klopt. Ik pas het ook aan als mijn Sociale Verhaal niet begrepen wordt of niet het gewenste effect heeft.

Conclusie

 
Ik schrijf een Sociaal Verhaal. Ik bepaal het onderwerp van mijn verhaal, verzamel daar informatie over en beoordeel de kwaliteit van die informatie. Ik schrijf mijn verhaal volgens het format voor Sociale Verhalen en geef kort antwoord op de wie, waar, wanneer, wat en waarom vragen. Ik pas mijn verhaal aan wanneer ik nieuwe informatie tegenkom of wanneer mijn verhaal niet blijkt te kloppen of te werken.
 

Links

Hoe schrijf ik een Sociaal Verhaal?
Carol Gray (2014), Social Stories Criteria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *