Hoe kan ik sociaal contact zoeken?

Vraag

 
Ik ben autistisch en heb moeite met sociaal contacten. Ik heb geen relatie en geen vrienden. Hoe kan ik toch sociaal contact hebben wanneer ik dat graag wil?

Ik zoek contact met:

Familie
Ik heb familie. Ik ga met hen om, omdat zij me accepteren zoals ik ben. Mijn ouders of mijn brussen zijn mijn beste contact. Of mijn partner of mijn kinderen, als ik die heb. Ik bel regelmatig. Of ik ga langs.
Onbekenden
Ik ga naar een ruimte waar ik contact kan maken met andere mensen. Ik bezoek een conferentie met workshops. Ik wordt lid van een club waar ik iets samen met anderen doe. Of ik meldt me aan voor een cursus. Of ik ga mee met een groepsreis. Misschien maak ik daar vrienden. In elk geval heb ik er voor een vaste periode of op een vast tijdstip in de week de mogelijkheid voor contact met andere mensen.
Andere vreemdsoortigen
Er zijn mensen in Nederland die, net als ik, ook een beetje anders zijn. Juist hen zoek ik op. Ik heb contact met andere autisten, met mensen uit het buitenland, met mensen met een beperking of andere mensen die atypisch zijn. Bij mijn boetseercursus trek ik op met Hanna, die MS heeft. In het weekend bel ik regelmatig met een Amerikaanse man die voor zijn onderzoek twee jaar in Nederland woont en zich ook wat eenzaam voelt. Met Frans zit ik naast een meisje uit Irak, die de sociale regels ook niet zo goed begrijpt.
Mensen van de ander generatie of het andere geslacht
Ik ga om met mensen van de vorige of de volgende generatie. Of met mensen van het andere geslacht. Ik ben jonger of ouder dan hen. Of ik ben van het andere geslacht. Daarom verwachten ze van mij dat ik wat anders ben en accepteren ze het sneller. Ze wijzen mijn tekortkomingen sneller toe aan mijn leeftijd of mijn sekse in plaats van mijn autisme. En op school zijn maar weinig jongens die gewoon met meisjes omgaan. En in de buurt zijn maar weinig mensen van middelbare leeftijd die gewoon een praatje maken met jongeren of ouderen. Daarom vinden ze het vaak wel leuk dat ik met hen omga.
Online vrienden
Veel van de moeiten die ik in persoonlijk contact hebben vallen weg bij online contact. Ik heb e-vrienden. Via community- of datingsites maak ik contact met anderen. Zo krijg ik het telefoonnummer van een vrouw uit Zweden, met wie ik al een jaar twee tot drie keer per maand chat. Of ik mail een paar weken om de twee dagen met een vakgenoot die zich bezig houdt met hetzelfde onderwerp.
Dieren en planten
Ik heb dierenvrienden. Dieren zijn makkelijker te bevrienden dan mensen. Hun behoeften zijn eenvoudig, begrijpelijk en gemakkelijk in te voorzien. Ze zijn eerlijk, trouw en oprecht. Daarom heb ik een hond, die blij is als ik thuis kom. Of een cavia, waar ik mee knufel en leuke dingen voor koop. Of een plant, waar ik tegen praat als ik me alleen voel.

Ik doe dingen die me helpen om contact te maken

Ik doe dingen alleen
Ook dingen alleen doen helpen mij om sociaal contact te maken: (1) Wanneer ik ergens alleen heen ga, maar ik sneller contact met onbekenden dan wanneer ik samen met iemand anders ga. (2) Door alleen uit of op een reis te gaan leer ik de regels. De fouten die ik dan eventueel maak, maak ik niet zo snel meer als ik met iemand anders ben. Ik leer bijvoorbeeld dat het handig is als je online vast een kaartje koopt. Dan hoef je niet zo lang te wachten. (3) Het belangrijkste voor plezier is dat ik er zelf plezier in heb. Als ik er alleen geen plezier in heb om te gaan schaatsen, heb ik dat waarschijnlijk ook niet met iemand anders erbij. Door dingen alleen te doen leer ik steeds beter wat ik zelf leuk vindt en waar ik anderen voor uit kan nodigen of wat ik met anderen kan gaan doen. Vindt ik het zelf leuk om hard te lopen, dan kan ik ook bij een hardloopgroep gaan.
Ik onderneem dingen waar ik enthousiast van wordt
Ik kan beter contact maken met andere mensen als ik dingen doe waardoor ik me gelukkig voel, en waarover ik met anderen kan praten. Ik kan met anderen praten over mijn skivakantie en foto's laten zien. Ik kan anderen uitnodigen voor mijn theatervoorstelling. Ik kan met andere praten over mijn onderzoek. Als ik tevreden ben met mijn dagbesteding, mijn hobby's en mijn vakanties, is het ook leuker voor anderen om met mij om te gaan.
Ik ben open over mijn behoefte en vraag advies
Ik vertel anderen openlijk dat ik moeite heb met sociale contacten en weinig sociale contacten heb. Soms weten mensen dat niet en zouden ze best vaker wat met me willen doen of met me praten. Soms hebben ze al genoeg contacten, maar willen ze me best helpen. Mensen die wel veel sociale contacten hebben weten immers hoe het moet. De tips die ik krijg probeer ik echter wel naar waarde te schatten. Sommige tips zijn nuttig. Die volg ik op. Andere werken niet bij mij, omdat ik autistisch ben.
Ik maak duidelijke afspraken
Ik heb behoefte duidelijkheid en doe mijn beste om daar zelf voor te zorgen. Ik zeg bijvoorbeeld, "Ik vind het leuk om contact met je te heben, maar als we nu niet gelijk weer afspreken ga ik er heel erg over piekeren of het nu al wel of niet lang genoeg geleden is. Kunnen we misschien nu al vast afspreken dat we over een maand ofzo nog een keer samen gaan wanden? Of vindt je dat te vroeg?" Of ik zeg, "Ik vindt het niet fijn om op elk moment van de dag met mensen te chatten. Ik wordt daar heel onrustig van. Ik heb liever dat we bijvoorbeeld op of de woensdagavond of de zondagavond bellen of chatten. Vindt je dat goed?"
Ik neem deel aan gestructureerde activiteiten met minimaal contact
Ik ga bijvoorbeeld naar een groepsles, een debatclub, een kerkdienst, een koor of een dansgroep, waarbij de structuur van de bijeenkomst voorspelbaar is, vaak dezelfde mensen komen en ik er toch bij hoor zonder dat er veel sociale interactie nodig is.

Conclusie

 
Ik heb autisme en zoek sociaal contact. Ik zoek het met familie, met mensen die ook anders zijn, en op manieren die bij me passen. Ik zorg er vooral voor dat ik dingen onderneem die ik zelf leuk vindt. Op die momenten, en in het delen van die momenten met anderen, is waar ik contact maak.
 

Comments are closed.