Sekswerk en transactionele seks

Autisme is zowel een beschermende factor als een risico voor transactionele seks en sekswerk.

Belang

 
Jongeren en volwassenen met autisme zijn waarschijnlijk minder geneigd om transactionele seks te hebben uit sensatiezucht, om financieel onzeker werk als stripper te zoeken of om sekswerk te verrichten als middel om drugs- of drankgebruik te financieren. Tegelijkertijd maken sociale isolatie en eenzaamheid, non-conformisme, naïviteit, gebrek aan opleiding, gebrek aan alternatief werk en dakloosheid hen mogelijk meer dan gemiddeld kwetsbaar voor sekswerk. Andere factoren, zoals plezier in hebben van seks, zijn persoonsafhankelijk.
 

Waar gaat het over?

 
  • Sekswerk: betaald werk dat bestaat uit het verrichten van seksuele handelingen, zoals prostitutie, strippen en pornografie
  • Transactionele seks: het hebben van seks in ruil voor geld of andere beloning
 

Hoe vaak komt het voor?

3

procent van de Nederlandse volwassenen is wel eens betaald voor seks

15

procent van de dak- en thuislozen heeft wel eens transactionele seks

70

procent van de Britse lap-dancers verliest geld met hun werk

60

procent van de Australische mannelijke sekswerkers is niet verder gekomen dan voortgezet onderwijs

Ervaringen van autistische volwassenen

Er zijn een paar meisjes bij mij in de buurt die een bijbaantje hebben als stripper. Ik denk er over na om dit ook te gaan doen. Ik ben lang en dun en hou van dansen. Ik weet niet goed wat ik anders moet doen om bij te verdienen. Ik ben alleen 's avonds beschikbaar en vanwege mijn autisme niet geschikt als bezorger, oppas, call center medewerker, kassière of serveerster. Ik heb echt geld nodig voor mijn studie, en ook voor mijn therapie, die niet vergoed wordt.
Veel mensen denken dat wij allemaal in de ICT werken en met een netjes gestreken bloesje achter een bureautje zitten te werken. Nou ik dus niet. Ik werk in een redelijk gevaarlijk deel van de stad waar ik 's nachts in en uit auto's stap om seks met andere mannen te hebben.
Ik ben van huis weggelopen omdat mijn stiefvader aan me zat. Zodoende heb ik een aantal jaar op straat geleefd en af en toe sekswerk verricht om mijn inkomen aan te vullen om het zo maar eens te zeggen.
Na mijn scheiding begon ik te werken in nachtclubs. Nu krijg ik het grootste deel van mijn inkomen door online werk. Ik hoef niet meer naar de voedselbank en heb een woning waar ik mijn kinderen met goed fatsoen vriendjes kan laten komen spelen.
Mijn broer heeft mij voor geld 'aangeboden' aan andere jongens in de buurt. Dat waren mijn eerste seksuele ervaringen.
Toen ik 19 was heb ik een tijdje in een stripclub gewerkt. Mijn familie en ik kenden de eigenaar. Het verdiende goed, maar ik had er veel moeite mee dat complete vreemden en weerzinwekkende mannen vunzige taal tegen me gebruikten. Ik kon redelijk goed tegen die bullshit, maar doordat ik er voor langere tijd bijna dagelijks mee te maken had werd het me op den duur toch teveel en ben ik ermee gestopt.
In mijn ervaring was ik voor heel de mensheid onzichtbaar totdat ik borsten begon te krijgen en opeens voor de helft van de mensheid zichtbaar werd. Voor mij ging het over voor het eerst in mijn leven contact hebben met anderen, opgemerkt en gewaardeerd worden. Ik vond de aandacht wel fijn, al duurde het vrij lang voordat ik begreep waarom. Toen begon ik er geld aan te verdienen en vanwege sensorische issues die te maken hebben met bepaalde zenuwuiteinden ben ik nergens zo succesvol in geweest als op dit gebied.
Regulier werk met lange dagen, vaste roosters en sociale interacties zijn geen optie voor mij. Door de combinatie van autisme en ADHD heb ik veel problemen met concentratie, plannen en sociale regels. Als webcam stripper kan ik vanuit huis werken en mijn eigen werktijden bepalen.

Betekenis voor autismevriendelijk Nederland

 
In autismevriendelijk Nederland beschermen sociale verbondenheid en opleidingsmogelijkheden jongeren met autisme tegen seksuele uitbuiting.
 

Comments are closed.