Seksuele en relationele training

Training met als doel om mensen met autisme te helpen om hun seksuele en relationele functioneren te verbeteren.

Belang

 
Een seksuele en relationele training heeft als doel om mensen met autisme te helpen om hun seksuele en relationele functioneren te verbeteren.
 

Kenmerken

1
Een seksuele en relationele training heeft als doel om je te helpen om je seksuele functioneren en je relatie te verbeteren.
2
De training bestaat uit 8 tot 10 bijeenkomsten, die een keer per twee weken worden gehouden. Elke week komt er een ander thema aan bod.
3
De training wordt gegeven in een groep van 8 tot 10 mensen, soms aan individuele mensen met autisme, soms aan stellen waarvan één of beide partners autisme hebben.
4
Aan het einde van de bijeekomst krijg je een huiswerkopdracht mee, waarmee je buiten de training om kan oefenen met het onderwerp van die dag. Soms krijg je een tekst mee om te lezen als voorbereiding op de volgende bijeenkomst.

Ontwikkeling

  • 2017Giovagnoli

    In een pilotstudie naar de werkzaamheid van relationele en seksuele psycho-educationele training voor hoogfunctionerende adolescente jongens met autisme concluderen Italiaanse onderzoekers dat de training leidt tot meer realistische verwachtingen over potentiële partners.
  • 2017Visser e.a.

    Nederlandse onderzoekers verrichten een studie naar het effect van een training waarin adolescenten met autisme psycho-educatie krijgen en oefenen met communicatievaardigheden in relatie tot seksualiteit en intieme relaties. Zij vinden dat de training effectief is in het vergroten van psychoseksuele en relationele kennis, met name voor jongeren adolescenten. De training leidt echter niet tot verbetering in vaardigheden.

Betekenis voor autismevriendelijk Nederland

 
In autismevriendelijk Nederland zijn effectieve seksuele en relationele trainingsprogramma's beschikbaar voor adolescenten en volwassenen met autisme, waardoor zij leren om hun grenzen te herkennen en het risico om slachtoffer of dader van seksueel geweld te worden verminderen. Tevens leren zij om tevreden seksuele en emotionele relaties te ontwikkelen.
 

Comments are closed.