Seksualiteit

Zowel voor mannen als voor vrouwen met autisme is seksualiteit vaker problematisch dan voor niet-autistische volwassenen.

Belang

 
Zowel voor mannen als voor vrouwen met autisme is seksualiteit vaker problematisch dan voor niet-autistische volwassenen. Hoewel autistische mannen evenveel interesse in seks hebben als niet-autistische mannen, hebben ze minder vaak seksuele relaties en doen ze niet of pas op later leeftijd ervaring op met een seksuele partner dan niet-autistische mannen. Autistische vrouwen daarentegen lijken juist vaker seksuele ervaringen te hebben dan niet-autistische vrouwen, in elk geval wat betreft seksuele ervaringen die ongewenst zijn.
 

Waar gaat het over?

 
 • Seksuele interesse: het verlangen naar seksuele ervaringen en de motivatie om deze te bewerkstelligen
 • Seksueel debuut: de leeftijd waarop iemand voor de eerste keer een bepaald seksueel gedrag vertoont of een bepaalde seksuele ervaring heeft
 • Seksueel geweld: het hebben van seksuele ervaringen die gedwongen of ongewenst zijn, waaronder het uitoefenen van druk om toestemming te geven tot seks (seksuele dwang) en het binnen dringen van het lichaam (anus, vagina) zonder toestemming (verkrachting)
 • Masturabatie: het strelen of wrijven over je eigen geslachtsdelen, vanwege het plezierige gevoel dat het geeft, en de ontspanning die plaatsvindt na zaadlozing bij de man en onvrijwillige samentrekkingen van de vagina bij de vrouw (orgasme)
 • Voyeuristische parafilie: seksueel opgewonden raken door te kijken naar nietsvermoedende mensen die naakt zijn, zich verkleden of vrijen
 • Transvestische fetisjsme: seksueel opgewonden raken door het dragen van kleding van de andere sekse
 •  
   

  Hoe vaak komt het voor?

  Seksualiteit
  96%

  van de Belgische en Zweedse mannen met autisme heeft een seksuele interesse

  Seksualiteit
  13

  Autistische en niet-autistische jongens vertonen geen verschil in seksuele interesse en geen verschil in de leeftijd waarop ze beginnen met masturbatie en hun eerste orgasme ervaren

  Seksualiteit
  26%

  Jongens met autisme hebben minder ervaring met zoenen (28% vs. 60%), onder de kleren aanraken (26% vs. 57%), manuele seks (20% vs. 27%), orale en vaginale seks (11% vs. 30%)

  Seksualiteit
  73%

  Jongens met autisme kijken even vaak porno op het interent als hun neurotypische leeftijdsgenoten

  Seksualiteit
  41%

  van de Nederlandse en Belgische jongens met autisme had na afloopt spijt van hun eerste keer seks

  Seksualiteit
  40%

  van de volwassenen met autisme heeft nog nooit een seksuele relatie gehad; jongere volwassenen vaker dan oudere

  Seksualiteit
  1x

  zoveel autistische vrouwen als autistische mannen heeft een seksuele relatie gehad

  Seksualiteit
  90%

  van de Nederlandse jongens en Zweedse mannen met autisme is heteroseksueel, iets minder dan neurotypische leeftijdsgenoten (90% vs. 93%)

  Seksualiteit
  39%

  Canadese volwassenen met autisme geven twee keer zo vaak aan wel eens onder dwang seks te hebben gehad (39% vs. 19%)

  Seksualiteit
  29%

  Canadese volwassenen met autisme geven twee keer zo vaak aan verkracht te zijn (29% vs. 17%)

  Seksualiteit
  11%

  Evenveel Zweedse mannen met Asperger Syndroom als mannen zonder AS hebben een voyeuristische parafilie

  Seksualiteit
  3%

  Evenveel Zweedse mannen met Asperger Syndroom als mannen zonder AS hebben een transvestische fetisjisme

  Seksualiteit
  75%

  van de Zweedse mannen met Asperger Syndroom geeft aan geen problemen te ervaren met hun seksualiteit

  Seksualiteit

  In vergelijking met autistiche volwassenen noemen neurotypische volwassenen twee tot drie keer zo vaak hun ouders (11% vs. 30%), leraar (25% vs. 55%) of leeftijdsgenoot (21% vs. 44%) als bron van seksuele kennis

  Seksualiteit

  Autistische volwassenen noemen vaker dan neurotypische volwassenen het internet (70% vs. 57%) en televisie (51% vs. 31%) als bron van kennis van seksueel gedragingen

  Seksualiteit

  Jongens en mannen met Asperger Syndroom maken even vaak gebruik van seksuele dwang als neurotypische leeftijdsgenoten

  Ervaringen van autistische volwassenen

  Ik ben 17 en heb nog nooit gezoend. Ik hoop mijn eerste kus te krijgen voordat ik 18 wordt.
  Ik masturbeer elke avond om in slaap te komen, omdat ik het anders vrijwel onmogelijk vindt om te ontspannen. Ik deed dat al jaren voordat ik, rond mijn tiende, mijn eerste orgasme kreeg.
  Veel mensen vinden mij een mooie vrouw en vooral toen ik jong was kreeg ik regelmatig ongewenste aandacht van mannen. Ik wist niet goed hoe ik daar mee om moest gaan en ben meerdere keren aangerand. Ik voelde me onveilig, geminacht en boos, maar kon die emoties niet goed verwerken. Ik werd er helemaal overstuur van. Lange tijd heb ik het maar weggestopt.
  Ik heb één keer seks gehad. Ik geloof dat het uit medelijden was. Ik had er later eigenlijk spijt van. Het was toen ik 25 was.
  Ik begon met masturberen rond mijn twaalfde en had er moeite mee om er mee te stoppen als ik eenmaal begon. Als meisje kon ik er uren meer doorgaan. Ik kon het doen terwijl ik las... twee van mijn favoriete obsessies toen in mijn vroege tienerjaren.
  Ik vertelde een vriendin een keer dat ik al jaren geen seks had gehad en er erg mee zat. Daarna hadden we seks, maar hoe leuk het ook was, ik voelde me daarna erg alleen...
  Ik was bijna 22 toen ik voor het eerst een meisje kuste. Als autisten duurt het soms langer dan gemiddeld, maar dan doen we het ook meteen goed.
  Mijn eerste vriendje ging verder met mij dan ik wou. Hij was aardig in het begin van onze relatie en daarom geloofde ik hem toen hij zij dat het niet weer zou gebeuren. Met het gebeurde toch. Omdat ik het ergens ook wel lekker vond bleef ik toch bij hem, maar ik kreeg vaak last van stemmingswisselingen en heb het uiteindelijk toch uitgemaakt. Als ik hem nu weer zie wordt ik super angstig. Soms weet ik niet eens of hij het wel is of iemand die op hem lijkt. Ik weet niet wat ik moet doen.
  Mijn eerste romantische kus was toen ik 26 was. Ik zat met haar in de auto en het liedje Hold Me, Thrill Me, Kiss Me was op de radio. Het was erg romantisch.
  Ik heb een keer seks gehad met een vriendin waar ik verder niet verliefd op was en me verder niet toe aangetrokken voelde. Ik heb niet duidelijk gecommuniceerd dat ik geen seks wou. Ik wou eigenlijk stoppen, maar wou haar niet kwetsen dus ik was daar niet echt duidelijk over. Het voorval bezorgt me eigenlijk nog steeds emotionele problemen.
  Ik ben een man van 21 en een maagd. Ik heb nog nooit een relatie gehad en ben bang dat ik het nooit zal hebben.
  Seks is fijn. Ik voel me er beter door, minder geïsoleerd van de rest van de mensheid. Het heeft even geduurd, maar nu ik heb vindt ik het veel fijner om een vrouw te bevredigen dan alleen mezelf.
  Ik hoorde er nooit echt bij op school, totdat ik in de pubertijd opeens interesse van jongens begon te krijgen. Ik was zo wanhopig op zoek naar vrienden en relaties dat ik daar maar al te graag op in ging. Gelukkig waren het niet alleen maar seksuele prooi-eters, maar ook de man met wie ik nu getrouwd ben.

  Betekenis voor autismevriendelijk Nederland

   
  In een autismevriendelijk Nederland worden mensen met autisme weerbaar gemaakt tegen ongewenst seksueel gedrag van anderen en in staat gesteld om te doen wat in hun mogelijkheden ligt om te bevorderen dat zij seksuele ervaringen hebben die zij wensen en plezierig vinden. Hoewel seksuele voorlichting en assertiviteitstraining daarbij behulpzaam kunnen zijn, bestaat de beste bescherming en bevordering die zij kunnen hebben uit vriendschap: leeftijdsgenoten die zij kunnen vertrouwen en die hun welzijn voor ogen hebben.
   

  Links

  Comments are closed.