Schulden

Mensen met autisme lopen een verhoogd risico op financiële schulden. Dit heeft niet alleen te maken met te veel uitgeven, maar ook met gebrek aan overzicht, eenmalige noodzakelijke uitgaven en financieel bedrog.

Belang

 
Mensen met autisme lopen een verhoogd risico op financiële problemen. Dit heeft niet alleen te maken met te veel uitgeven aan obsessies of verslavingen, maar ook met gebrek aan overzicht over uitgaven, eenmalige noodzakelijke uitgaven en financieel bedrog door derden.
 

Waar gaat het over?

 
 • Rood staan: meer geld opgenomen hebben dan op de rekening stond
 • Onbetaalde rekeningen: rekeningen die niet betaald en soms niet eens geopend zijn
 • Creditcard schulden: kosten die gedekt zijn met nog niet afbetaalde creditcard betalingen
   

  Hoe vaak komt het voor?

  Schulden
  26%

  van de Britse volwassenen met autisme heeft schulden gehad die (buiten een studieschuld of hypotheek) hoger waren dan een jaarinkomen (2x zo veel als de algemene bevolking)

  Schulden
  18%

  van de Britse volwassenen met een beperking noemt ontbinding van relatie met partner als factor in schulden

  Schulden
  67%

  van de Britse volwassenen met een beperking voelt zich door financiële problemen gedwongen om te besparen op kostenposten die hen zouden helpen met hun beperking om te gaan

  Schulden
  21%

  van de Britse volwassenen met een beperking voelt zich geïntimideerd door schuldeisers

  Schulden
  44%

  van de Britse volwassenen met een beperking geeft aan dat een eenmalige grote uitgave voor zoiets als een nieuwe koelkast de reden is van hun financiële problemen

  Schulden
  37%

  van de Amerikaanse jongeren met autisme voelt zich kwetsbaar voor financieel bedrog of het op andere manieren maken van schulden

  Schulden
  35%

  van de Britse volwassenen met een beperking bezocht hun huisarts vanwege angst of depressie in relatie tot hun schulden

  Schulden
  12%

  van de Britse volwassenen met een beperking voelt zich zo wanhopig over hun schulden dat ze zelfmoord overwegen

  Ervaringen van autistische volwassenen

  Nadat mijn partner mij verliet kwam ik al vrij snel in de schulden terecht. De zorgen over het betalen van rekeningen geven me slapeloze nachten en af en toe krijg ik een hevige paniekaanval.
  Ik heb er acht jaar over gedaan om mijn bachelor te behalen. Dat is nu vijf jaar geleden, maar ik heb nog steeds geen baan. Het enige wat ik over gehouden heb aan mijn studie is een enorme studieschuld. Dat maakt me even angstig over het nooit vinden van een baan als over het ooit wel vinden van een baan.
  Ik werd een keer bezocht door een inspecteur voor tv-abonnementen. Ik liet hem zien dat ik wel een tv had, maar dat deze het niet deed. Een week later kreeg ik een brief dat ik moest betalen. Ik heb toen gelijk juridisch advies gezocht. Zij hebben een brief geschreven om mijn situatie uit te leggen, maar dat had geen effect. Uiteindelijk moest ik zelfs voor de rechtbank komen. Gelukkig besloot de rechter in mijn voordeel en hoefde ik niet te betalen. Het ergste vindt ik nog wel dat dit een overheidsinstelling is en dat het bij de overheid bekend is dat zij bewust de tactiek hanteert om kwetsbare mensen te intimideren.
  Ik heb vier jaar in de schuldsanering gezeten. Ik had niet zozeer last van te veel geld uitgeven, maar van gebrek aan overzicht. Ik ben heel slecht in administratie en had geen idee van wat nog betaald moest worden en van hoeveel ik nog te besteden had.
  Mijn speciale interesse is het verzamelen van knuffeldieren. Elke keer als ik er een zie in de winkel moet ik die kopen. Ik heb er honderden en ben bang dat ik er van in de schulden ga raken.
  Ik heb moeite met financiële dingen en wordt er gestrest van. Ik heb een mobiele telefoon gekregen, maar veel te veel uitgegeven aan mobiele data voor spelletjes. Ik weet niet hoe ik dat moet betalen. Daarom heb ik bewindvoering aangevraagd, om het op te lossen en te voorkomen dat ik weer in de schulden kom.
  Ik heb last van een aantal verslavingen, waaronder het compulsief lenen en uitgeven van geld. Daardoor beland ik steeds weer in de schulden.

  Betekenis voor autismevriendelijk Nederland

   
  In autismevriendelijk Nederland worden jongeren en volwassenen met autisme geholpen om voor zover dit mogelijk is financieel zelfstandig te worden. Voor zover dit niet mogelijk is krijgen zij de hulp die ze nodig hebben om hun budget goed te beheren. Waar al sprake is van schulden wordt niet alleen hulp geboden bij het voorkomen van verdere schulden en het saneren van bestaande schulden, maar ook bij het tegengaan van verwaarlozing, angst, depressie en suïcidaliteit.
   

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *