Running therapie

Running therapie is het ontwikkelen van de gewoonte en de conditie om meerdere keren per week minimaal een half uur ontspannen te (kunnen) hardlopen.

Belang

 
Running therapie is het ontwikkelen van de gewoonte en de conditie om meerdere keren per week minimaal een half uur ontspannen te hardlopen. De behandeling wordt aanbevolen in de multidisciplinaire richtlijnen voor depressie.
 

Autismepaspoort

 
Naam behandeling Running therapie
Auteur Thaddeus Kostrubala
Beroep psychiater
Instelling Mercy Hospital and Medical Center, San Diego
Nationaliteit Amerika
 

Kenmerken

1
Running therapie is een groepstherapie waarin je gedurende 10 weken onder begeleiding van een fysiotherapeut elke week een half uur buiten gaat hardlopen.
2
Voordat je met het programma begint en nadat het programma is afgerond doe je een fysieke test. Hierbij ren je op een lopende band die steeds harder gaat of steeds meer weerstand geeft. De fysiotherapeut kijkt hoe lang je dat volhoudt en meet ondertussen je hartslag en conditie.
3
Aan het begin van de bijeenkomst legt de fysiotherapeut elke keer kort iets uit over de voordelen van hardlopen voor je geestelijke gezondheid. Daarna ga je met de groep aan het hardlopen. Na afloop drink je nog even wat water met elkaar en bespreek je kort met elkaar hoe het ging.
4
Running therapie is een een niet-probleemgerichte benadering. Dat betekent dat het tijdens de bijeenkomsten en tijdens het hardlopen niet gaat over je problemen, maar juist de bedoeling is dat je met elkaar plezier hebt en ontspanning ervaart. Deelnemers aan de groep hebben wel allemaal psychische klachten, maar tijdens het hardlopen heb je het vaak meer gewoon over dagelijkse gebeurtenissen.
5
Tijdens het hardlopen is het niet de bedoeling dat je zo hard mogelijk loopt. Wanneer je tijdens het hardlopen nog genoeg lucht het om te praten heb je een goed tempo te pakken. Als je van nature nogal fanatiek bent kan één van de doelen van de running therapie juist zijn om te leren om op een ontspannen manier met beweging bezig te zijn.
6
Running therapie is geen hardloopgroep, waarin je veel dingen leert over de techniek van hardlopen. Als je techniek niet goed is of als je pijn krijgt zal je fysiotherapeut je wel tips geven, maar de bedoeling is niet om je een goede hardloper te maken. Het doel van het programma is vooral dat je ervaart wat de voordelen van hardlopen kunnen zijn voor je geestelijke gezondheid en dat je samen de conditie opbouwt op het hardlopen minimaal een half uur vol te houden.
7
Bij running therapie bestaat het huiswerk eruit om tussen de bijeenkomsten door minimaal 1 keer per week ook zelfstandig hard te lopen.

Ontwikkeling

  • 1929Simon

    Het boek Aktive Krankenbehandlung in der Irrenanstalt van de Duitse psychiater H. Simon leidt tot nieuwe ideeën over een meer actieve behandeling voor patiënten met een geestelijke aandoening. In tegenstelling tot de bestaande benadering, waarin vooral rust en binnen in de instelling blijven werd geboden, stond Simon een benadering voor waarin naar buiten gaan en actief bewegen werd aanbevolen. Deze benadering werd bekend als "actieve therapie".
  • 1976Kostrubala

    In het boek The joy of running beschrijft de Amerikaanse psychiater Thaddeus Kostrubala hoe hardlopen het geestelijk welzijn kan verbeteren van mensen met een depressie of angstklachten.
  • 1984Damen e.a.

    In een studie naar runningtherapie bij volwassenen met een stemmingsstoornis vinden Nederlandse psychologen bevestiging voor de veronderstelling dat 3 keer per week hardlopen voor een periode van minimaal 8 weken depressieve klachten verminderd. Tevens vinden zij dat running therapie het welzijn, de eigenwaarde en de lichaamswaardering van de deelnemende patiënten vergroot.
  • 1993Bosscher

    In een studie onder depressieve volwassenen leiden fysieke en ontspannende oefening niet tot enige verbetering, terwijl 8 weken running therapie leidt tot verbetering in depressieve klachten, eigenwaarde, neuropsychische klachten en lichaamsbeleving.
  • 1995Kleinsman & Bosscher

    In een artikel over praktische ervaringen met running therapie in de ggz rapporteren de auteurs als voorkomende problemen: gebrekkige motivatie van de cliënt, problemen in het sociale contact tussen de deelnemers, uitval of sterk wisselend bezoek aan de groep, niet-uitgevoerd huiswerk (thuis ook bezig zijn met hardlopen) en de betrokkenheid van de begeleiders bij de loopgroep.
  • 2013Trimbos

    De Multidisciplinaire Richtlijn Depressie concludeert (1) "het is aangetoond dat running-therapie effectief is in het verminderen van depressieve symptomen bij ambulante patiënten met een depressie, zowel bij lichte depressie als (matig) ernstige depressie" en (2) "het motiveren van de patiënt is een belangrijk aspect voor de start en het welslagen van running-therapie".

Ervaringen van autisten

Wanneer ik depressief ben lukt het me vrijwel altijd om even uit mijn depressie te ontsnappen door een half uurtje hard te gaan lopen - al heeft zelfbeschadiging ook dat effect.
Als intensieve vorm van bewegen helpt hardlopen mij zeker bij het versterken van mijn zelfvertrouwen. Ik voel me ook gezonder. Het lastige is wel dat depressie juist mijn motivatie om te gaan hardlopen onderuit haalt. Toch is het altijd de moeite waard als het lukt. Het kan echt de negatieve cyclus van de depressie doorbreken.
Ik dacht eerst, ik heb echt intensieve fysieke activiteit nodig om me geestelijk beter te voelen. Gewoon een stukje lopen of wat oefeningen doen helpt niet. Pas als ik een half uur met hardlopen bezig was kwam mijn geest tot rust. Maar gek genoeg werkt het met een uurtje yoga ook, terwijl dat helemaal niet zo intensief is. Blijkbaar werkt het allebei om mijn geest tot rust te brengen.
Wanneer ik depressief was en een rondje ging lopen hielp me dat meestal niet echt. Ik denk dat het komt omdat het niet intensief genoeg was. Hardlopen helpt meer, maar ja, dan moet je daar wel de energie en motivatie voor kunnen vinden.
Ik heb runningtherapie gedaan. Ik vond het lastig om alleen te beginnen. Ik had niet zo'n goede conditie en heb eigenlijk nooit eerder hardgelopen. Doordat het elke week was en ik met een groep liep ging het wel. Daarna heb ik het nog wel een poosje alleen vol gehouden, maar toen het koud en nat werd ben ik toch al snel weer gestopt. Maar ik weet nu wel dat ik het kan. Dus ik denk dat ik het in de lente wel weer op ga pakken.
Sommige mensen kunnen hun spanning omzetten in fysieke activiteit. Soms werkte dat ook voor mij. Ik trok mijn hardloopschoenen aan en ging rennen totdat ik niet meer kon. Maar soms had dat ook weer het tegenovergestelde effect. Als mijn lichaam geen energie meer had dan kreeg mijn geest vrij spel. Zo werd mijn neiging tot zelfbeschadiging alleen maar sterker. Door de running therapie heb ik geleerd om op een meer ontspannen manier hard te lopen. Dat was voor mij wel de belangrijkste les.

Betekenis voor autismevriendelijk Nederland

 
In autismevriendelijk Nederland wordt onderzocht of running therapie ook werkzaam is voor volwassenen met autisme en een bijkomende depressie. Daarnaast wordt onderzocht of running therapie ook bij kan dragen aan het verminderen van zelfbeschadigend gedrag. In de evaluatie van running therapie wordt niet alleen gekeken of het 10-weken programma een korte-termijn effect heeft op de stemming van de deelnemers, maar ook of het doel van de behandeling wordt behaald, namelijk dat deelnemers op de lange termijn de gewoonte ontwikkelen om wekelijks meerdere keren minimaal een half uur hard te lopen.
 

Links

Running therapie
Stichting Runningtherapie Nederland, Zoek een runningtherapeut
Running therapie
Dijk & Duin (Krommenie), Folder Running Therapie
Running therapie
Pro Persona (Nijmegen), Folder Running Therapie

Comments are closed.