Aut Cuisine

Autismevriendelijke recepten gemaakt door Jim Appelmelk

Hobby’s en autisme gaan vaak hand in hand, maar ze kunnen ook botsen. Tijdens het koken is dit goed merkbaar; je moet regelmatig meerdere dingen “tegelijkertijd” doen, en soms acuut schakelen. Om het alsnog zo leuk mogelijk te maken creëer ik graag wat extra overzicht. Aut Cuisine geeft stapsgewijze recepten met foto’s ter illustratie en oriëntatie.

Eens in de vier weken publiceren we een nieuw recept. De recepten vind je hieronder.

Lees meer over mijn ervaringen met koken in mijn blog voor Autisme is Veelzijdig.

26 augustus 2021

Pindasoep

De Surinaamse keuken heeft van erg veel hoeken invloeden, waardoor deze erg divers is. Pindasoep is over komen waaien uit Ghana. Er zijn vele variaties om deze soep smaakvoller of juist iets simpeler te maken.
29 juli 2021

Rijst met ratatouille

Voor dit heerlijke Franse gerecht ben je wel veel aan het snijden, maar het is niet complex. Je kunt het zo lekker maken als je zelf wilt, en zeker de rauwe ingrediënten kleuren erg feestelijk. Verder is het aan een groot publiek op te dienen. Wellicht klink ik nu als een marketingman, maar ècht waar, het is louter enthousiasme. In de kookinstructie wordt de bereidingswijze van drie porties getoond.
3 juli 2021

Fryske dúmkes

Hoewel je 's zomers misschien wel het liefste buiten met de BBQ aan de slag gaat, is het de laatste dagen van dat typische koekjesbak-weer, zullen we maar zeggen. Omdat er enorm veel keuze is, heb ik alvast een keuze gemaakt. Fryske dúmkes zijn heerlijke kruidige koekjes met amandel en hazelnoot. De naam zegt al iets over de vorm: duimpjes. In het onderstaande voorbeeld zijn het eerder wijsvingers geworden, maar dat mag de pret niet drukken. Over drukken gesproken: het is de traditie om een vingerafdruk op de "top" van het koekje achter te laten.
2 juni 2021

Shakshuka

Dit Israëlische lunchgerecht bestaat in grote lijnen uit groente en eieren, maar kan naar eigen smaak uitgebreid worden met allerlei kruiden en eventueel merguezworstjes. Het is lekker met pitabrood, Turks brood, of gewoon het brood dat je toevallig in huis hebt. Het is redelijk snel klaar, en biedt veel vrijheid voor eigen ideeën.
7 mei 2021

Spaghetti met kip in roomsaus en salade

Als je pasta eens met iets anders wilt eten dan met tomatensaus of carbonara, dan is dit een lekker en bovendien simpel alternatief. Het is lekker, goedkoop en snel te maken, het enige waarin je enige behendigheid nodig hebt is het maken van de roux zonder klonten, maar ook dat is zo geleerd. De salade is een voorbeeld van wat je er naast kunt maken, maar sperziebonen en broccoli zijn ook goede opties.
7 april 2021

Eiercurry

Deze eiercurry is lekker bij rijst, maar ook op een roti. Voor groente is het makkelijk om enkele bladen kool mee te stoven met de eieren.
12 maart 2021

Koolrollen

Kool is een lekkere groente om ergens in te verwerken, zoals deze heerlijke koolrollen uit de oven. Zit het gerecht eenmaal in de oven, dan heb je er geen kind meer aan.
10 februari 2021

Linzensoep

Deze linzensoep is makkelijk te maken en erg lekker. Deze voldoet als hoofdgerecht, maar kan ook als voorgerecht worden gegeten.

10 november 2020

Mac-Ha-Ka-To: Macaroni met ham, kaas en tomatensaus uit de oven

Macaroni met ham, kaas en tomatensaus uit de oven is geen makkelijk gerecht. Maar het is de moeite waard.

13 januari 2021

Gratin

Gratin is een simpel, lekker en goedkoop gerecht dat makkelijk te combineren is. Bovendien kun je het aan veel verschillende publieken opdienen. Meer dan aardappelen, kaas, room en zout heb je er niet voor nodig. Vervolgens wordt het gaar in de oven.
Send this to a friend