Toscaans runderstoofvlees met tagliatelle en sperziebonen

Een autismevriendelijk recept (Aut Cuisine)

Introductie

Slow cooking, zoals sudderen, vind ik heerlijk omdat je in alle rust kunt koken, en er veel rek zit in de duur. Met dit Toscaanse recept scoor je goed met relatief simpele ingrediënten en een makkelijk proces. Het is makkelijk voor een grote groep te maken, al heb ik wel de ervaring dat het aanbakken van het vlees dan in een aparte koekenpan moet om voortijdig stoven te voorkomen. Mocht je nog geen idee hebben wat je met kerst wilt serveren, en hoeft het niet heel exotisch te zijn, dan is dit een goede optie.

Ingrediënten voor personen

Het aantal personen kun je hierboven aanpassen. Het nummer voor elk ingedriënt verwijst naar hetzelfde nummer in de afbeelding.

1Olijfolie4 eetlepel(-s)
2Runderstoofvlees800 gram
3Ui1.32 stuk(-s)
4Tomaat uit blik1.32 blik (400g/blik)
5Oregano2 theelepel(-s)
6Laurier1.32 blad(-eren)
10Parmezaanse kaas4 eetlepel(-s)
7Witte wijn100 mL
8Zout4 snufje(-s)
9Peper4 snufje(-s)
10Parmezaanse kaas4 eetlepel(-s)
11Tagliatelle360 gram
12Sperziebonen800 gram

Recept

1. Verhit olie in de braadpan. Zet het fornuis hiervoor op een lage tot gemiddelde stand.
5. Meet de wijn af en roer het door het vlees, wanneer dit rondom bruin is. Laat het 5 minuten indampen.
8. Breng het vlees op smaak met zout en peper
9. Zet het deksel op de pan, zet het vuur laag, en voeg eventueel een sudderplaat toe. Wacht nu tot een half uur voordat u wilt gaan eten.
10. Breng de andere twee pannen met water aan de kook
12. Rasp de Parmezaanse kaas
14. Doe de sperziebonen in de kookpan wanneer het water kookt. Ze zijn in 10-15 minuten gaar. Proef tussendoor eventueel.

Variaties

De belangrijkste variabele is het vlees dat wordt gebruikt. In deze serie is poulet gebruikt, een vrij “chique” stuk rund dat ik zelf bij nader inzien te mager vind voor dit gerecht. Beter geschikt vind ik runderlappen, sukadelappen, en riblappen aangezien deze iets vetter zijn, en daardoor wat meer aroma’s hebben. In deze serie is het vlees al gesneden, maar wanneer je het zelf snijd zijn blokjes van 15 gram per stuk een mooie richtlijn Een ander belangrijk punt is de duur van het sudderen. Dit is een traag proces dat je al snel enkele uren  kost, al is het niet erg arbeidsintensief. De aangegeven 3 uur heb je niet per se nodig, maar het is wel het lekkerste. Noem het vloeken in de kerk, maar in een snelkookpan gaat het veel sneller, en óók dat is lekker. Dan ben je met drie kwartier stoven wel klaar. Voel je ook vrij om te variëren in het type pasta, en uiteraard de groente die erbij gemaakt wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *