Slow cooking, zoals sudderen, vind ik heerlijk omdat je in alle rust kunt koken, en er veel rek zit in de duur. Met dit Toscaanse recept scoor je goed met relatief simpele ingrediënten en een makkelijk proces. Het is makkelijk voor een grote groep te maken, al heb ik wel de ervaring dat het aanbakken van het vlees dan in een aparte koekenpan moet om voortijdig stoven te voorkomen. Mocht je nog geen idee hebben wat je met kerst wilt serveren, en hoeft het niet heel exotisch te zijn, dan is dit een goede optie.
1 | Olijfolie | 4 | eetlepel(-s) |
2 | Runderstoofvlees | 800 | gram |
3 | Ui | 1.32 | stuk(-s) |
4 | Tomaat uit blik | 1.32 | blik (400g/blik) |
5 | Oregano | 2 | theelepel(-s) |
6 | Laurier | 1.32 | blad(-eren) |
10 | Parmezaanse kaas | 4 | eetlepel(-s) |
7 | Witte wijn | 100 | mL |
8 | Zout | 4 | snufje(-s) |
9 | Peper | 4 | snufje(-s) |
10 | Parmezaanse kaas | 4 | eetlepel(-s) |
11 | Tagliatelle | 360 | gram |
12 | Sperziebonen | 800 | gram |
De belangrijkste variabele is het vlees dat wordt gebruikt. In deze serie is poulet gebruikt, een vrij “chique” stuk rund dat ik zelf bij nader inzien te mager vind voor dit gerecht. Beter geschikt vind ik runderlappen, sukadelappen, en riblappen aangezien deze iets vetter zijn, en daardoor wat meer aroma’s hebben. In deze serie is het vlees al gesneden, maar wanneer je het zelf snijd zijn blokjes van 15 gram per stuk een mooie richtlijn Een ander belangrijk punt is de duur van het sudderen. Dit is een traag proces dat je al snel enkele uren kost, al is het niet erg arbeidsintensief. De aangegeven 3 uur heb je niet per se nodig, maar het is wel het lekkerste. Noem het vloeken in de kerk, maar in een snelkookpan gaat het veel sneller, en óók dat is lekker. Dan ben je met drie kwartier stoven wel klaar. Voel je ook vrij om te variëren in het type pasta, en uiteraard de groente die erbij gemaakt wordt.