Rijst met ratatouille

Een autismevriendelijk recept (Aut Cuisine)

Rijst met ratatouille

Introductie

Voor dit heerlijke Franse gerecht ben je wel veel aan het snijden, maar het is niet complex. Je kunt het zo lekker maken als je zelf wilt, en zeker de rauwe ingrediënten kleuren erg feestelijk. Verder is het aan een groot publiek op te dienen. Wellicht klink ik nu als een marketingman, maar ècht waar, het is louter enthousiasme. In de kookinstructie wordt de bereidingswijze van drie porties getoond.

Ingrediënten voor personen

Het aantal personen kun je hierboven aanpassen. Het nummer voor elk ingedriënt verwijst naar hetzelfde nummer in de afbeelding.

1Olijfolie8Theelepel(-s)
2Rijst332mL
3Ui1.32Stuk(-s)
4Paprika1.32Stuk(-s)
5Courgette0.4Stuk(-s)
6Aubergine0.4Stuk(-s)
7Knoflook4Teen/tenen
8Tomaat1.32Stuk(-s)
9Zout4Snufje(-s)
10Peper4Snufje(-s)
11Laurier1.32Blaadje(-s)
12Italiaanse kruiden1.32Theelepel(-s)
13Paprikapoeder0.68Theelepel(-s)

Recept

2. Verhit de rijst en de water tezamen in de kleine pan op een lage temperatuur. Controleer elke 10 minuten of het niet te hard kookt.
3. Verhit olie in de grote pan
5. Bak de ui op een laag pitje in de olie
13. Roer de knoflook door de rest van de ingrediënten.
16. Meet de laurier, Italiaanse kruiden, en paprikapoeder af.
18. Voeg per persoon 25 mL water toe aan de groenten en laat dit op een laag pitje pruttelen
19. Schep de rijst en de ratatouille op. Eet smakelijk!

Variaties

Het bovenstaande recept is relatief simpel aangezien ik niet precies weet welke specerijen en verse tuinkruiden iedereen in huis heeft. Het is lekker om er verse rozemarijn door te doen. Er zit meestal al gedroogde rozemarijn door de Italiaanse kruiden. Verder kun je de verhoudingen naar eigen behoefte bijsturen. Een extra tomaat kan bijvoorbeeld geen kwaad. Een groene of rode paprika doet het ook goed; de gele is hier gebruikt omdat dit het leukste kleurt. Zelf heb ik bij het (later) opwarmen van de tweede en derde porties zelfgetrokken vleesbouillon toegevoegd, wat erg lekker is. Uiteraard kun je andere bronnen raadplegen voor meer inspiratie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Send this to a friend