Pindasoep

Een autismevriendelijk recept (Aut Cuisine)

Pindasoep

Pindasoep

Introductie

De Surinaamse keuken heeft van erg veel hoeken invloeden, waardoor deze erg divers is. Pindasoep is over komen waaien uit Ghana. Er zijn vele variaties om deze soep smaakvoller of juist iets simpeler te maken.

Ingrediënten voor personen

Het aantal personen kun je hierboven aanpassen. Het nummer voor elk ingedriënt verwijst naar hetzelfde nummer in de afbeelding.

1Zoutvlees300 g
2Zonnebloemolie2 Eetlepel(-s)
3Kipfilet300 g
4Ui2 Stuk(-s)
5Citroen0.4 Stuk(-s)
6Zout4 Snufje(-s)
7Peper4 Snufje(-s)
8Nootmuskaat4 Snufje(-s)
9Gemberwortel4 cm
10Laos4 cm
11Tomaat2 Stuk(-s)
12Pindakaas400 g
13Korianderblad4 el

Recept

1. Vul de kleine pan met water, en breng het aan de kook
3. Als het water kookt voeg je de blokjes zoutvlees toe in de kleine pan. Laat het 10 minuten uitkoken; time dit met bijvoorbeeld een kookwekker.
4. Snijd de uien fijn
5. Bak de ui in zonnebloemolie op een laag pitje in de grote pan
7. Meng zout, peper, nootmuskaat, citroensap, en 1 tl zonnebloemolie door de kip heen. Dit zou je ook al enkele uren van te voren kunnen doen.
8. Zodra de kookwekker van stap 3 is afgegaan herhaal je stap 3; uiteindelijk wil je het zoutvlees twee keer uitgekookt hebben. Wel kun je tussendoor proeven of het al voldoende ontzout is.
10. Bak de gember en laos mee met de ui in de grote pan totdat de ui begint te kleuren.
17. Laat de soep nog vijf minuten heet worden voor je deze opdient.
18. Dien de soep op. Eet smakelijk!

Variaties

Van de lijst van ingrediënten kunt u weglaten wat u niet heeft, niet lekker vindt, of niet nodig vindt, maar uiteraard kunt u er ook van alles aan toevoegen. Een leuke touch kunt u geven met geprakte banaan. Voeg liever te weinig dan te veel op, bijvoorbeeld een kwart tot een halve banaan voor een pan van vier porties. Het type pindakaas maakt ook een verschil. Surinaamse pindakaas is in grotere supermarkten en in winkels met exotische etenswaren te verkrijgen. Wie in beperkte mate van pittig eten houdt kan een deel “gewone”pindakaas aanvullen met de Surinaamse. Verder zijn er vele smaakmakers die nog in de soep passen, zoals selderij, trassi en piment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *