Macaroni met ham, kaas en tomatensaus uit de oven is een recept dat in mijn familie al generaties mee gaat.
1 | Fusilli tricolore | 320 | gram |
2 | Achterham | 280 | gram |
3 | Belegen kaas | 16 | plakken |
4 | Tomatenblokjes uit blik | 600 | gram |
5 | Gezeefde tomaat | 400 | mL |
6 | Ui | 2 | stuks |
7 | Knoflook | 4 | teen/tenen |
8 | Komijnzaad | 2 | theelepel(-s) |
9 | Laurier | 2 | blad/bladeren |
10 | Paprikapoeder | 4 | theelepel(-s) |
11 | Italiaanse kruiden | 2 | theelepels |
12 | Zout | naar smaak | |
13 | Peper | naar smaak | |
14 | Olijfolie traditioneel | scheutje | |
Sperziebonen (eventueel) | 600 | gram |
Er is veel variatie mogelijk. “Mac-Ha-Ka-To” is catchy als afkorting, maar om precies te zijn gebruik ik hier echter nooit macaroni voor; bij voorkeur gebruik ik fusilli tricolore. Penne en strikjes zijn goede alternatieven. Spaghetti is minder geschikt, maar alsnog lekker
Variatie is ook mogelijk bij de keuze van het vlees, de kaas, en de tomatensaus. Het vlees is doorgaans achterham, te kopen als één dikke plak. Voor de fijnproevers is het belangrijk om dit bij de juiste slager aan te schaffen, want in de kwaliteit zit veel verschil. Spekjes en stukjes salami/worst doen het ook goed. Zelfs zonder vlees is het heerlijk. En daar heb je het al, de variatie. Als je de blokjes ham hebt gesneden, is het lekker om de vetste op het laatst bovenop te leggen.
De te gebruiken kaas is doorgaans een belegen variant. Dit kun je eventueel aanvullen met geraspte grana padano en mozzarella. .
Als groente kun je er ook broccoli of een salade bij maken.
Het pièce de resistance is de tomatensaus, waar je al je creativiteit in kwijt kunt als je er de kruiden voor hebt. Het wordt ook lekker als je het simpel houdt. De tomatensaus kun je tijdens de “oven-stap” doen in de pan waar de pasta in is gekookt, dat scheelt weer met de afwas.
Je wou dat het al af was.
1 Comment
Top!
Macaroni Ham Kaas schotel, heel beeldend en helder uitgelegd.
Dankjewel.
Ga het volgende week maken.
Vr.gr. Ellen