Mac-Ha-Ka-To: Macaroni met ham, kaas en tomatensaus uit de oven

Een autismevriendelijk recept (Aut Cuisine)

Introductie

Macaroni met ham, kaas en tomatensaus uit de oven is een recept dat in mijn familie al generaties mee gaat.

Ingrediënten voor personen

Het aantal personen kun je hierboven aanpassen. Het nummer voor elk ingedriënt verwijst naar hetzelfde nummer in de afbeelding.

1Fusilli tricolore320gram
2Achterham280gram
3Belegen kaas16plakken
4Tomatenblokjes uit blik600gram
5Gezeefde tomaat400mL
6Ui2stuks
7Knoflook4teen/tenen
8Komijnzaad2theelepel(-s)
9Laurier2blad/bladeren
10Paprikapoeder4theelepel(-s)
11Italiaanse kruiden2theelepels
12Zoutnaar smaak
13Pepernaar smaak
14Olijfolie traditioneelscheutje
Sperziebonen (eventueel)600gram

Recept

1. Breng in een kookpan ruim water aan de kook voor de pasta.
2. Verwarm de oven voor op 220°C (een heteluchtoven op 200°C).
3. Weeg de pasta af.
5. Schaaf de kaas in plakken.
6. Doe, als het water kookt, de pasta in de pan. Roer ongeveer om de minuut. Dat mag je op gevoel doen.
7. Proef enkele keren of de pasta al beetgaar is. Het hoeft niet helemaal gaar te zijn, want in de oven gaart de pasta verder.
8. Giet de pasta af. Dit kan door middel van een zeef of een vergiet, maar het kan ook af worden gegoten door de deksel grotendeels op de pan te houden en een opening vrij te houden voor het kookvocht.
9. Verdeel de helft van de pasta over de bodem van de ovenschaal. Omdat het gerecht vrij vet is, hoeft de ovenschaal niet te worden ingevet.
11. Bedek de pasta met de overige ham en plakken kaas
12. Zet de gevulde ovenschaal in de oven als de oven op temperatuur is. Zet een wekker op 45 minuten, daarna kan de ovenschaal weer uit de oven.
15. Bak de ui totdat deze glazig wordt.
16. Haal het velletje van de knoflookteentjes, pers of snipper ze en bak ze twee minuten mee. Niet langer, want dan wordt het bitter.
18. Voeg de specerijen/kruiden toe. Voel je vrij om te variëren met de samenstelling en de hoeveelheden.
19. Zet de saus op een laag pitje en roer af en toe om aanbakken te voorkomen.
20. Nu de pasta in de oven staat en de tomatensaus aan het doorwarmen is, kun je alvast de sperziebonen klaarmaken, het kookgerei opruimen en de tafel dekken.
21. Als de ovenschotel klaar is, is de saus ook goed. Geniet ervan!

Variaties

Er is veel variatie mogelijk. “Mac-Ha-Ka-To” is catchy als afkorting, maar om precies te zijn gebruik ik hier echter nooit macaroni voor; bij voorkeur gebruik ik fusilli tricolore. Penne en strikjes zijn goede alternatieven. Spaghetti is minder geschikt, maar alsnog lekker

Variatie is ook mogelijk bij de keuze van het vlees, de kaas, en de tomatensaus. Het vlees is doorgaans achterham, te kopen als één dikke plak. Voor de fijnproevers is het belangrijk om dit bij de juiste slager aan te schaffen, want in de kwaliteit zit veel verschil. Spekjes en stukjes salami/worst doen het ook goed. Zelfs zonder vlees is het heerlijk. En daar heb je het al, de variatie. Als je de blokjes ham hebt gesneden, is het lekker om de vetste op het laatst bovenop te leggen.

De te gebruiken kaas is doorgaans een belegen variant. Dit kun je eventueel aanvullen met geraspte grana padano en mozzarella. .

Als groente kun je er ook broccoli of een salade bij maken.

Het pièce de resistance is de tomatensaus, waar je al je creativiteit in kwijt kunt als je er de kruiden voor hebt. Het wordt ook lekker als je het simpel houdt. De tomatensaus kun je tijdens de “oven-stap” doen in de pan waar de pasta in is gekookt, dat scheelt weer met de afwas.

Je wou dat het al af was.

1 Comment

  1. Ellen schreef:

    Top!
    Macaroni Ham Kaas schotel, heel beeldend en helder uitgelegd.
    Dankjewel.
    Ga het volgende week maken.
    Vr.gr. Ellen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Send this to a friend