Linzensoep

Een autismevriendelijk recept (Aut Cuisine)

Introductie

Linzensoep is een lekkere en makkelijk te maken soep waarin enorm veel variatie mogelijk is. Ingrediënten zijn makkelijk te verkrijgen en wat je zelf lekker vindt kun je makkelijk toevoegen. Als voorbeeld heb ik een veganistische variant gekozen.

Ingrediënten voor personen

Het aantal personen kun je hierboven aanpassen. Het nummer voor elk ingedriënt verwijst naar hetzelfde nummer in de afbeelding.

1Bruine linzen400gram
2Olijfolie4eetlepel
3Wortel2stuk(-s)
4Ui1stuk(-s)
5Knoflook2teen/tenen
6Aardappel1stuk(-s)
7Tomaat1stuk(-s)
8Paprikapoeder0.5theelepel
9Kaneelstok5cm
10Laurierblad1blad(-eren)
11Groentebouillonblokje1stuk(-s)
12Zout en pepernaar smaak
Water1200mL

Recept

1. Maak het aanrecht vrij om te gaan koken
2. Zet alle ingrediënten en het kookgerei klaar
3. Verhit olijfolie in de pan
12. Zet het deksel op de pan en laat de soep ten minste 45 minuten koken op een laag pitje. Roer af en toe en proef eventueel

Variaties

De bovenstaande basis is veganistisch, maar er zijn talloze variaties, waaronder:

  • Kipbouillonblokje in plaats van groentebouillon
  • Chorizo of andere worst meebakken in stap 4
  • Rauwe ham, het liefst zo droog mogelijk en eventueel als stuk
  • Andere groenten
  • Andere linzen
  • Verse tuinkruiden bovenop of door de soep zelf.

2 Comments

  1. Marieke Raat schreef:

    Ziet er heerlijk uit, en gezond! Vraagje: neem je hiervoor gedroogde linzen of linzen uit blik?
    En nog een algemene vraag: zou je bij de recepten naast de totale tijd ook de tijd willen zetten dat je echt bezig bent met bereiding?
    Ik vind de overzichtelijkheid van deze recepten geweldig! Zou graag nog wat meer eenvoudige recepten zien…

  2. Jim schreef:

    Beste Marieke, wat leuk om uw reactie te lezen. Het wordt gemaakt met droge linzen. Voor linzen uit een blikje moet je de hoeveelheid denk ik met 2 vermenigvuldigen.
    De tijdsinschatting gaat om de totale tijd vanaf het verzamelen van de ingrediënten en het kookgerei, maar het hangt ook nog af van hoe nauwkeurig je alles uitvoert, en hoe ervaren je bent.
    Elke vierde donderdag is er weer een nieuw recept!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Send this to a friend