Kruidnoten

Een autismevriendelijk recept (Aut Cuisine)

Introductie

De Sint is weer onder ons,

Taaitaai, kruidnoten, en bonbons.

Heeft hij jou toch overgeslagen?

Dan hoef je maar één ding te vragen:

Kruidnoten van dit recept,

Dat je zomaar voor je hebt!

Mengen, koelen, daarna bakken

Pakken, eten, nog eens pakken!

Veel plezier, en sma-k’lijk eten,

Iets om niet meer te vergeten.

 

Groetjes,

Sint en Piet

 

Ingrediënten voor personen

Het aantal personen kun je hierboven aanpassen. Het nummer voor elk ingedriënt verwijst naar hetzelfde nummer in de afbeelding.

1Bloem (1a) en 2% bakpoeder (1b) of zelfrijzend bakmeel200 gram
2Bruine basterdsuiker100 gram
3Roomboter100 gram
4Koekkruiden4 theelepel(-s)
5Zout0.4 theelepel(-s)
6Melk60 gram

Recept

7. Leg de balletjes op bakpapier, zodanig, dat er voldoende ruimte voor het rijzen is. Afgebeeld is de hoeveelheid balletjes van een half recept.
8. Bak de balletjes nu 20 minuten bij 160 graden Celsius. Bij twijfel is 25 of 30 minuten ook goed. De uiteindelijke kruidnoten zijn groter dan de balletjes deeg.

Variaties

Een variatie die wellicht al op is gevallen, is het feit dat in dit recept geen melk is gebruikt, maar slagroom. Verder worden de kruidnoten het lekkerste wanneer de koekkruiden vers gemaakt zijn. Recepten hiervoor zijn makkelijk te vinden. Om de gehele specerijen, zoals kruidnagel, kardemom, foelie, en kaneel, goed te kunnen malen, kunnen ze het best eerst op laag vuur (droog) geroosterd worden.
De grootte van de kruidnoten kun je ook altijd naar wens maken. De reden om het deeg eerst in drieën te snijden, en daarna te halveren tot er 48 balletjes zijn ontstaan, is het feit dat het op deze manier overzichtelijk is om het deeg gelijkmatig te verdelen over de balletjes.
Het deeg is makkelijk te maken, en kan zeker een week bewaard worden, mocht je niet direct toekomen aan het bakken. Een belangrijk detail is de plank. Gebruik hier een plank voor die in ieder geval niet al wordt gebruikt om ui en knoflook op de snijden. Zelf heb ik twee planken die uitsluitend voor zoete bereidingen worden gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *