Gratin

Een autismevriendelijk recept (Aut Cuisine)

Introductie

Gratin is een simpel, lekker en goedkoop gerecht dat makkelijk te combineren is. Bovendien kun je het aan veel verschillende publieken opdienen. Meer dan aardappelen, kaas, room en zout heb je er niet voor nodig. Vervolgens wordt het gaar in de oven.

Ingrediënten voor personen

Het aantal personen kun je hierboven aanpassen. Het nummer voor elk ingedriënt verwijst naar hetzelfde nummer in de afbeelding.

1Vastkokende aardappelen600 gram
2Belegen kaas200 gram
3Room200 ml
4Zout4 snufje

Recept

1. Zet de oven aan op 170°C
3. Maak plakjes van de aardappelen met een keukenmachine, maar als je die niet hebt voldoet een mes ook.
4. Vet de ovenschaal in.
5. Rasp de kaas.
6. Leg een bodem van plakjes aardappel. Gebruik hiervoor een derde van de totale hoeveelheid indien je voor drie kookt
7. Strooi een kleine hoeveelheid zout over de laag en dek het af met geraspte kaas.
9. Schenk de room over de schotel.
10. Zet de schaal in de warme oven voor 50 minuten. Dek de schaal de helft van de tijd af met aluminiumfolie om te voorkomen dat de kaas te donker wordt.

Variaties

De klassieke variant wordt gemaakt met melk in plaats van room.

3 Comments

  1. Christina Vandenbroucke-Grauls schreef:

    Dit ziet er lekker uit!

  2. Noé schreef:

    1 Vastkokende aardappelen 450 gram
    2 Belegen kaas 150 gram
    3 Room 150 ml
    4 Zout 3 snufje

    Ik dacht eerst dat het 1 * 450 gram aardappels, 2 * 150 gram belegen kaas, 3 * 150 ml room en 4 * 3 snufjes zout was maar toen dacht ik dat jullie de volgorde bedoelden maar onderaan zag ik dat de volgorde in dat geval niet klopt want je doet eerst zout erover en dan pas de room.

    “Leg een bodem van plakjes aardappel. Gebruik hiervoor een derde van de totale hoeveelheid indien je voor drie kookt”

    Wat als je voor 1 kookt?

  3. Jim schreef:

    Beste Noé,

    Bedankt voor je reactie, de nummers komen wat verwarrend over. Ze verwijzen naar de nummers op de foto, niet naar de volgorde, noch naar de hoeveelheden.
    Als je voor één kookt is het denk ik het handigste om een kleinere ovenschaal te gebruiken, zodat je evenveel lagen kunt maken, maar met een kleiner oppervlak. Het gerecht is daardoor niet zo goed geschikt voor een enkele portie. Wel kun je meerdere porties maken en wat bewaren in de koelkast, als het gaar is bederft het niet zo snel.

    Groet,

    Jim

Laat een antwoord achter aan Jim Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *