Fryske dúmkes

Een autismevriendelijk recept (Aut Cuisine)

Introductie

Hoewel je ’s zomers misschien wel het liefste buiten met de BBQ aan de slag gaat, is het de laatste dagen van dat typische koekjesbak-weer, zullen we maar zeggen. Omdat er enorm veel keuze is, heb ik alvast een keuze gemaakt. Fryske dúmkes zijn heerlijke kruidige koekjes met amandel en hazelnoot. De naam zegt al iets over de vorm: duimpjes. In het onderstaande voorbeeld zijn het eerder wijsvingers geworden, maar dat mag de pret niet drukken. Over drukken gesproken: het is de traditie om een vingerafdruk op de “top” van het koekje achter te laten.

Ingrediënten voor personen

Het aantal personen kun je hierboven aanpassen. Het nummer voor elk ingedriënt verwijst naar hetzelfde nummer in de afbeelding.

1(patent-)bloem1000Gram
2Bruine basterdsuiker600Gram
3Boter600Gram
4Eieren8Stuks
5(gepelde) amandelen320Gram
6(geroosterde) hazelnoten600Gram
7Bakpoeder32Gram
8Anijs(-zaad)6Theelepel(-s)
9Gemberpoeder4Theelepel(-s)
10Kaneel4Theelepel(-s)
11Zout4Theelepel(-s)

Recept

3. Weeg bloem af
5. Voeg kaneel, anijs en gemberpoeder toe
8. Voeg bakpoeder en zout toe
9. Voeg één voor één de eieren toe aan de opgeklopte boter. Kloppen kan ook handmatig.
10. Meng het boter-ei-mengsel door de bloem en andere ingrediënten in de kom. Meng hier de gehakte hazelnoten doorheen
12. Weeg een hoeveelheid beslag af voor de hoeveelheid koekjes die je in een batch bakt. In dit geval is dit 120 gram; 12 koekjes van 10 gram.

Variaties

De eerste variatie die mij te binnenschiet is wellicht een beetje flauw: je kunt je uitleven op het perfectioneren van de vorm van de koekjes. Op de bovenstaande foto’s zijn eerder wijsvingers dan duimen te zien. Een andere “variatie” is meer een praktische tip, en dat is het variëren van de temperatuur en baktijd. Dit hangt sterk af van de oven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Send this to a friend