Eiercurry

Een autismevriendelijk recept (Aut Cuisine)

Introductie

Deze eiercurry is lekker bij rijst, maar ook op een roti. Voor groente is het makkelijk om enkele bladen kool mee te stoven met de eieren.

Ingrediënten voor personen

Het aantal personen kun je hierboven aanpassen. Het nummer voor elk ingedriënt verwijst naar hetzelfde nummer in de afbeelding.

1Eieren8stuks
2Ui4stuks
3Tomaten4stuk(-s)
4Tomatenpuree4eetlepel
5Knoflook4teen/tenen
6Gember3theelepel
7Groene milde chilipepers6stuks
8Zout0.4theelepel
9Kurkuma0.8theelepel
10Chilipoeder0.4theelepel
11Garam masala0.8theelepel
12Korianderzaad2theelepel
Olie8theelepels
Water200milliliter

Recept

1. Maak het aanrecht vrij en schoon
2. Verzamel het kookgerei en de ingrediënten
3. Breng de grote pan met water aan de kook voor de eieren. Tref ook voorbereidingen voor het maken van rijst; dit wordt hier verder niet genoemd.
4. Prik de eieren in aan de onderzijde om te voorkomen dat ze openbarsten tijdens het koken
5. Verhit olie in een kleine steelpan
6. Voeg de eieren voorzichtig toe aan het water in grote pan zodra het water kookt. Zet de wekker op 10 minuten.
7. Pel de uien en snipper deze. Pel de knoflook en vul hier de knoflookpers mee. Pel de gember en snijd deze fijn.
8. Bak de uien, knoflook, en gember in de kleine pan op laag vuur.
11. Bak het in stap 7 gemaakte kruidenmengsel vijf minuten zachtjes mee met de ui, knoflook en gember.
15. Zet het deksel op de pan. De curry hoeft nu alleen nog maar goed warm te worden op een lage temperatuur. Hoe langer je dit doet, hoe beter de smaak van de specerijen in de eieren trekt, maar een kwartier moet voldoende zijn. Je kunt het vanaf hier eten wanneer je wilt. Het is lekker met rijst en gebakken of gekookte groenten, zoals kool. Voor de kool kun je per persoon 150 gram aan spitskool fijn snijden en twintig minuten mee laten sudderen met de eieren.

Variaties

Er zijn talloze variaties op deze curry omdat er veel heerlijke specerijen zijn die er in allerlei verhoudingen doorheen kunnen. Wat je niet in huis hebt kun je altijd wel ergens door vervangen.

1. De garam masala kan worden vervangen voor de kerrie die bij elke supermarkt te koop is.
2. Omdat er veel smaak aan de curry zelf zit, kun je voldoen met simpele gestoomde of gekookte groenten, zoals kool en broccoli. Hier hoeft dan verder niets aan te gebeuren.
3. Om tijd en vaat te besparen kunnen de eieren ongekookt in de curry worden gelegd. Het is voldoende om ze dan een kwartier mee te laten koken. Ze nemen dan minder smaak op, maar het is wel makkelijker dan voorkoken. Aangezien de eieren met deze methode niet geschrokken zijn, zijn ze lastiger te pellen, èn nog warm.

1 Comment

  1. Nathalie Brandt schreef:

    Lijkt me heerlijk, ga ik zeker eens proberen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Send this to a friend