Aubergineschotel met pasta en pesto

Een autismevriendelijk recept (Aut Cuisine)

Introductie

Deze heerlijke aubergineschotel is het lekkerste wanneer deze met geduld wordt “gebouwd” en lang in de oven staat. De schotel zelf is met slechts 4 ingrediënten echter niet complex. Terwijl de schotel in de oven staat is er tijd genoeg om zelf pesto te maken, want dat is een geweldige combinatie. Om de pesto zelf te maken gebruik ik een keukenmachine, maar die heb ik bewust niet meegenomen bij het kookgerei. Een blender kan ook gebruikt worden. Mocht je die niet hebben, dan kun je de geroosterde pitten fijnhakken, net als de basilicum, en het handmatig mengen, al wordt dit wel heel anders.

Ingrediënten voor personen

Het aantal personen kun je hierboven aanpassen. Het nummer voor elk ingedriënt verwijst naar hetzelfde nummer in de afbeelding.

1Aubergine1.32Stuk(-s)
2Tomaat4Stuk(-s)
3Room100mL
4Kaas12Plakjes
5Parmezaanse kaas120Gram
6Basilicum80Gram
7Pijnboompitten80Gram
8Olijfolie extra vierge80mL
9Olijfolie "normaal"80mL
10Knoflook2Teen/tenen
11ZoutNaar smaak
12PeperNaar smaak
13Spaghetti320Gram

Recept

1. Verhit een koekenpan met een heel klein beetje olie om de plakken aubergine in te bakken Verwarm tevens de oven voor op 180 °C
2. Snijd de aubergine èn de tomaten in plakken van 1,5 cm
4. Vet de schaal in met een beetje olie
5. Leg de eerste laag van plakken aubergine
6. Leg de eerste laag van plakken tomaat
7. Verdeel de slagroom uit over de plakken tomaat
8. Leg de tweede laag van plakken aubergine
9. Leg de tweede laag van plakken tomaat
10. Schaaf kaas en bedek daarmee de tweede laag tomaat, en zet de schaal in de oven voor 45-60 minuten
12. Pluk eventueel de bladeren van de basilicumplant, en spoel de bladeren
13. Rasp de parmezaanse kaas
15. Voeg de uitgebakken en gekoelde pijnboompitten toe
17. Zet een pan met water aan de kook. Kook spaghetti of tagliatelle. Giet het af als het gaar is.

Variaties

Mocht je het maken van de aubergineschotel in combinatie met de pasta en de pesto te veel werk vinden, dan kun je overwegen om de pesto te kopen. Dit is echter een heel ander product (lees: minder lekker). Een andere variatie is om te experimenteren met de temperatuur van de oven en de baktijd. Ook kun je spelen met het aantal lagen. Voor een kleine hoeveelheid kun je werken met één laag tomaat op één laag aubergine, en voor een grotere bereiding kun je drie lagen van elk gebruiken. Dat laatste kun je ook doen wanneer je de tomaat en aubergine in dunnere plakjes sijdt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Send this to a friend