Rain Man

Rain Man is één van de bekendste films over autisme, die een realistisch en empathisch beeld geeft van een bepaald soort autist.

Belang

 
Rain Man is één van de bekendste films over autisme, die een realistisch en empathisch beeld geeft van een bepaald soort autist. Er wordt in latere films en literatuur veelvuldig naar Rain Man verwezen. Er is zelfs een uitdrukking ontstaan "go all Rain Man", voor iemand wiens gedrag autistische trekjes vertoont.

 

Inhoud

Als de vader van de egoïstische handelaar Charlie Babbit sterft, komt hij erachter dat een groot deel van de erfenis naar iemand anders gaat. Dit blijkt een autistische broer te zijn, Raymond. waarvan Charlie niet wist dat hij bestond. Raymond zoekt hem op in de hoop alsnog een deel van de erfenis te kunnen krijgen. Hij neemt hem mee uit de instelling waarin hij verblijft. Aan het einde van de film zijn beide broers veranderd en verrijkt door hun ontmoeting.

Cast & Crew
  • Dustin Hofmann (Raymond)
  • Tom Cruise (Charlie)
  • Barry Levinson (scenario)
  • Barry Morrow (regie)
  • Ronald Bass (scenario)

Beoordeling

Achtergrond

De Australische professor Allan Snyder heeft een verklaring voorgesteld voor de bijzondere vermogens van savants. Savants zoals Raymond hebben volgens hem toegang tot onverwerkte informatie. Deze informatie is bij iedereen aanwezig maar andere mensen geven direct een interpretatie en betekenis aan wat ze zien. Doordat savants dat niet doen hebben ze een uitzonderlijk talent voor bijvoorbeeld rekenen. In de film ziet Raymond in één oogopslag hoeveel tandenstokers er op de vloer zijn gevallen. Iemand anders zou dat meteen interpreteren als rommel die moet worden opgeruimd. Hoeveel tandenstokers het zijn is daardoor niet relevant en wordt niet waargenomen.

Snyder's theorie is toegepast op autisten in het algemeen door Olga Bogdashina (een Britse autisme-expert die zelf een dochter heeft met autisme). Zij stelt dat waar autisten hun waarneming niet filteren en meteen in concepten uitdrukken zoals niet-autisten dat doen. Autisten zijn daardoor in staat dingen waar te nemen zoals ze zijn, in plaats van ze direct te begrijpen vanuit hun functie of betekenis.

Betekenis voor autismevriendelijk Nederland

 
In autismevriendelijk Nederland wordt met films als Rain Man een realistisch en sympathiek beeld van een autist neergezet en wordt autisme bij een breder publiek bekendgemaakt.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *