Psychose

Volwassenen met autisme hebben vaker last van psychoses, een combinatie die samenhangt met een toename in depressie, suïcidaliteit en agressie, even als een lagere kans op baat bij gebruik van anti-psychotische medicatie.

Belang

 
Volwassenen met autisme hebben vaker last van psychoses, een combinatie die samenhangt met een toename in depressie, suïcidaliteit en agressie, even als een lagere kans op baat bij gebruik van anti-psychotische medicatie.
 

Waar gaat het over?

 
 • Psychotische stoornissen: mentale stoornissen die gekenmerkt worden door psychotische symptomen, in eerste plaats schizofrenie, waanstoornis en bipolaire stoornis, maar in sommige gevallen ook posttraumatische stressstoornis, borderline, depressie, angst, dwang, middelenmisbruik, dementie en ziekte van Parkinson
 • Psychose: een periode waarin psychotische symptomen aanwezig zijn
 • Psychotische symptomen: waarnemingen die andere mensen die ter plekke aanwezig zijn niet waarnemen (hallucinaties), overtuigingen die tegen de realiteit ingaan en waar de patiënt hardnekkig aan vast blijft houden (wanen), moeiten met helder denken (chaotisch denken), sterke positieve en negatieve stemmingswisselingen (manie, depressie)
 • Anti-psychotica: medicijnen die de signalen van dopamine in de hersenen verminderen, waardoor psychotische symptomen afnemen
   

  Hoe vaak komt het voor?

  15x

  volwassen met autisme hebben vijftien keer zo vaak een schizofrenie spectrum stoornis als de algemene populatie (6% vs. 0.4%)

  4x

  volwassen met autisme hebben vier keer zo vaak ooit een psychose gehad als de algemene populatie (13% vs. 3%)

  4x

  volwassenen met autisme hebben vier keer zo vaak een bipolaire stoornis met psychotische symptomen dan de algemene populatie (7% vs. 1,7%)

  8%

  van de Amerikaanse volwassenen met autisme heeft een huidige psychose

  50%

  van de mensen met chronische post-traumatiscshe stress hoort stemmen die er niet zijn

  12%

  van de Zweedse jongvolwassenen met Asperger Syndroom hoort stemmen die er niet zijn

  35%

  van de Amerikaanse volwassenen met autisme maakt gebruik van anti-psychotica

  12%

  van de Britse jongeren met een eerste psychose voldoet ook aan de diagnostische criteria voor autisme

  3x

  Zweedse autisten met een veroordeling voor een geweldadig delict hebben drie keer zo vaak te maken gehad met een psychose als autisten zonder veroordeling (26% vs. 9%)

  2x

  Duitse volwassenen met een psychotische stoornis maken het vaakst gebruik van geestelijke gezondheidszorg, twee keer zo vaak als gemiddelde gebruikers (40% vs. 19%)

  24%

  Onder Japanse volwassenen die voor het eerst een psychiatrische kliniek voor depressie bezoeken hebben patiënten met autisme 8 keer zo vaak een geschiedenis van randpsychotische ervaringen (24% vs. 3%)

  Ervaringen van autistische volwassenen

  Ik ben als volwassene behandeld met anti-psychotica, maar ik had hier geen baat bij, omdat ik ook geen psychose had. Mijn autistische trekken werden alleen erger en dit werd voor een psychose aangezien.
  Ik heb last van angstklachten en wordt hier niet voor behandeld. De laatste paar weken heb ik last van verontrustende gedachten en het gevoel dat mijn perceptie van de werkelijkheid zoals ik die eerder zag langzamerhand vervalt. Ik heb steeds nachtmerries en het gevoel dat ik mezelf niet ben. Eerder had ik nooit last van paranoia, maar nu wel en het wordt steeds erger: super irrationele gedachten waar ik paniekaanvallen en stemmingswisselingen van krijg. Daarom ben ik toch maar weer hulp gaan zoeken.
  Ik heb schizofrenie en Asperger Syndroom. Vaak nemen mijn paranoïde gedachten en stemmen toe in sociale situaties, even als andere situaties waar ik last heb van veel stress.
  Ik had een psycholoog die mijn ouders verteld dat ik een psychose had, omdat ik fantasie en werkelijkheid niet goed kon scheiden... Ik was drie of vier jaar oud.
  Ik ben als kind ernstig mishandeld en verwaarloosd. Ook daarna heb ik meerdere traumatische ervaringen opgedaan, die uiteindelijk uitliepen op een psychose. Ik was 22 en studeerde. Binnen een paar dagen lag mijn hele leven in puin. Ik denk dat de stress die zich de maanden ervoor opgebouwd had de aanleiding was, al speelde misschien ook het experimenteren met marihuana mee. Maar ik herkende de signalen niet, totdat de acute symptomen begonnen. Ik pushte mezelf zo ver als ik kon om mijn studie te halen, maar ik had geen idee dat ik mezelf zo over de kling kon jagen. Ik ben 11 dagen opgenomen, waarvan ik me 5 niet kan herinneren. Ik moest stoppen met studeren, videospelletjes, films kijken omdat de stress of opwinding ervan een psychose kon triggeren. Ik had geen mentale rem en moest leren om bewust een rem aan te brengen. Nadat ik weer controle over mezelf kreeg en de stress minder werd gingen mijn psychotische episodes weg. Het heeft me vele jaren gekost. Ik kan het verschil voelen. Wat een opluchting.
  Toen ik 14 was heb ik een ernstige psychose gehad. Ik ben altijd bang dat ik er weer in terugval. Ik probeer er niet teveel aan te denken want hoe meer ik er aan denk hoe groter de kans dat het gebeurd. Ook weiger ik altijd drugs en probeer ik met mate te drinken, goed te eten en te slapen. Ook kijk ik geen heftige films. Tenslotte probeer ik mijn geest op een goede manier bezig te houden, met dingen bestuderen enzo.

  Betekenis voor autismevriendelijk Nederland

   
  In autismevriendelijk Nederland wordt alertheid gehanteerd voor het ontwikkelen van een psychose bij adolescenten en volwassenen met autisme, met name mensen met autisme die veel te maken hebben met stress en kwetsbaar zijn voor psychose, zoals jonge mannen, vrouwen van middelbare leeftijd, allochtonen en mensen met een onrustige woonomgeving.
   

  Links

  Comments are closed.