Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Meld je aan voor de nieuwsbrief van Autisme Digitaal.

Anti- en pro-sociaal gedrag

Sommige autistische volwassen vertonen juist minder antisociaal en meer prosociaal gedrag dan neurotypische volwassenen, terwijl anderen meer antisociaal en crimineel gedrag vertonen dan gemiddeld. Bij deze laatste groep is vaak sprake van bijkomende problemen. Ondanks dit blijft staan dat sommige autisten geen prosociaal gedrag vertonen waar dit op basis van hun sociale kennis en motivatie wel verwacht zou worden.

Aanraking in behandeling

Westerse behandelaren zijn over het algemeen genomen zeer voorzichtig met affectieve aanraking van patiënten, afgezien van de vraag of de patiënt autisme heeft. Er is echter weinig bewijs voor negatieve effecten van aanraking, zolang behandelaren de professionele richtlijnen maar in acht nemen.

Affectief gedrag

Knuffelen, zoenen en zeggen dat je om iemand geeft is een van de onderwerpen waarop volwassenen met autisme sterk van elkaar verschillen. Sommigen houden er erg van, anderen hebben er een hekel aan.

Verslaving

Hoewel adolescenten en jongvolwassenen met autisme minder snel geneigd zijn om onder invloed van leeftijdsgenoten te beginnen met roken of drinken zijn ze sneller geneigd om te beginnen met gamen of porno kijken. Bovendien zijn ze – wanneer ze hier eenmaal beginnen – kwetsbaarder voor verslaving.

Woedeaanvallen

Door overprikkeling en communicatieproblemen kunnen volwassenen met autisme woedeaanvallen krijgen, die vaak samen gaan met andere emotionele problemen, zoals paniekaanvallen of huilbuien.

Huilbuien en expressieve suppressie

Sommige autistische volwassenen huilen in dezelfde situaties als neurotypische volwassenen. Anderen hebben regelmatig last van atypische emotionele reacties.

Huilen in therapie

Het is niet ongewoon dat patiënten huilen tijdens een therapiesessie en ook behandelaren huilen regelmatig in reactie op hun patiënt.

Griep en andere infecties

Mensen met autisme zijn mogelijk gevoeliger voor griep en andere infectieziektes.

Autisme is een psychische stoornis

Autisme wordt vaak als een psychische stoornis of andere manier van informatieverwerken omschreven. Hoewel dat niet perse onterecht is, is het wel eenzijdig en dekt het maar een beperkt deel van wat leven met autisme betekent.

Send this to a friend